Pages

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

«600 μη αδειοδοτημένα καταλύματα στην Πάρο»!



Δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου Γιώργου Μπαφίτη
στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ» σχετικά με τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα στην Πάρο
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας για το θέμα
Τι συμβαίνει στα άλλα κυκλαδονήσια αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας

«Βόμβα» για τον τουρισμό τα κατ’ οίκον… ξενοδοχεία, ο βασικός τίτλος του ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Λάμπρου Ζάχαρη.
Στον υπότιτλο του ρεπορτάζ σημειώνονται τα εξής: «Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και φόροι εκατομμυρίων ευρώ από τα παράνομα ενοικιαζόμενα».


Το δημοσίευμα
Πονοκέφαλο για ακόμη μια χρονιά προκαλεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και στους ανθρώπους του τουρισμού η παραοικονομία που αναπτύσσεται από εκείνους που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους ως θερινά καταλύματα, χωρίς καμία πιστοποίηση και δίχως να αποδίδουν φόρους. Όπως καταγγέλλουν στην «Αγορά» εκπρόσωποι των επαγγελματιών, η νομοθεσία αφήνει ανοιχτό παράθυρο στον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και στη φοροδιαφυγή που γιγαντώνεται από την ενοικίαση μέσω διαδικτύου.
Έως και το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα παράνομα καταλύματα ανέρχονταν πανελλαδικά στα 31.000. Στην έρευνα της Grant Thorton, για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, εκτιμήθηκε ότι το μέγεθος της λεγόμενης οικονομίας διαμοιρασμού (share economy), δηλαδή ότι ακόμη και ο ιδιώτης μπορεί να ενοικιάσει εποχικά το ακίνητό του, το περασμένο έτος προκάλεσε απώλεια 15.000 θέσεων εργασίας και φορολογική απώλεια έως 353 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στην «Α» για τα καταλύματα που είναι ουσιαστικά νόμιμα εφέτος, καθώς ο καθένας μπορεί πλέον να μετατρέψει το σπίτι του σε ξενοδοχείο με απλή διαδικασία. Ο αριθμός τους αγγίζει τα 45.000 - 50.000 σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με υπολογισμούς και τις ψηφιακές πλατφόρμες και τις εκτιμήσεις τοπικών οργανισμών.
Οι άνθρωποι του τουρισμού επισημαίνουν ότι τα καταλύματα αυτά δημιουργούν χαμηλό τουριστικό προϊόν, απώλεια δημοσίων και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, απαλλαγμένα από τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις που έχουν τα ξενοδοχεία, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ και όλων των εισφορών. Την ίδια ώρα στρέφουν τα βέλη τους στα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού που, παρά τις υποσχέσεις τους, δεν έχουν μέχρι στιγμή προωθήσει κάποια ασφαλιστική δικλίδα στον ψηφισμένο νόμο που θα αφορά στον φορολογικό και ποιοτικό έλεγχο αυτού του νέου τύπου καταλυμάτων.

Στις Κυκλάδες
«Στα κυκλαδονήσια τέτοιας μορφής καταλύματα εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίζουν τις 5.000 με 6.000 περίπου», αναφέρει στην «Α» ο Γιώργος Μπαφίτης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, ενώ στην Πάρο υπάρχουν γύρω στα 600 μη αδειοδοτημένα καταλύματα. «Μέχρι πρότινος αρκετοί προσπάθησαν να πάρουν άδεια του ΕΟΤ στο ρυθμιζόμενο πλαίσιο, αλλά τελικά μετά τον Νοέμβριο είδαν ότι μπορεί να κάνουν παραπλεύρως τη δουλειά» συμπληρώνει.
«Στη Σαντορίνη παρατηρείται μείωση των κρατήσεων, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει αύξηση αυτών των καταλυμάτων κατά 90%», εξηγεί ο Μανόλης Καραμολέγκος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. «Πλέον ο κόσμος που έρχεται να δουλέψει στο νησί, όπως για παράδειγμα γιατροί και δάσκαλοι, δεν βρίσκει σπίτια να νοικιάσει, γιατί όλα νοικιάζονται βραχυπρόθεσμα σε τουρίστες», τονίζει και συμπληρώνει: «Ζητούμε στο τέλος του χρόνου από το ελληνικό κράτος να δώσει αναλυτικά τι έχει εισπράξει από αυτά, ποιο είναι το συνολικό όφελός του και ποιο το όφελος για την τοπική οικονομία». Την ίδια ώρα, εκφράζει το φόβο ότι «αυτά τα 300 ευρώ, π.χ. που αναφέρονται ως κόστος μιας διανυκτέρευσης, δεν φαίνονται πουθενά και θα αυξήσουν και πάλι κατά μια μονάδα τον ΦΠΑ, καθότι πρόκειται για διαφυγόντα έσοδα». Επιπλέον σημειώνει ότι «αν κάποιος τουρίστας πάθει κάτι σε κάποιο από αυτά τα καταλύματα, θα υπάρξει μία διεθνής δυσφήμιση της περιοχής».

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία που ακολουθεί για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες