Από τις αρχές Νοεμβρίου 2011 ήταν γνωστό σε όλα τα κόμματα της χώρας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε στη διάθεσή της περιορισμένο χρόνο και καθορισμένο σκοπό: Τον αναγκαίο χρόνο προκειμένου να συντελεστεί το «κούρεμα» των ομολόγων, να ψηφιστούν η νέα Δανειακή Σύμβαση και οι σχετικοί νόμοι και να ολοκληρωθεί το PSI.
Είχε, μάλιστα, οριστεί ενδεικτικά ως ημέρα διενέργειας των εκλογών η...
19η Φεβρουαρίου 2012.
Υπήρξαν, φυσικά, κάποιες καθυστερήσεις. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, από τη Μεγάλη Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, η χώρα μπήκε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 15ης Ιουνίου.
Δηλαδή, τα κόμματα – όλα τα κόμματα, μεγάλα, μικρά, παλιά και νέα – είχαν όλη την άνεση χρόνου να αναθέσουν στα επιτελεία τους τη σύνταξη και παρουσίαση των προγραμμάτων τους, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με τρόπο υπεύθυνο, αναλυτικό, εμπερίστατο και αιτιολογημένο. Π.χ.:
- Αν θα επιμηκυνθεί ή όχι ο χρόνος εφαρμογής του Μνημονίου...
- Ποιες διατάξεις του θα καταργηθούν και δεν θα αντικατασταθούν με ισοδύναμα μέτρα...
- Ποιες διατάξεις θα αντικατασταθούν και από πού θα προκύψουν οι ισοδύναμοι πόροι...
- Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποκατασταθούν οι Μισθοί, οι Συντάξεις και τα επιδόματα του Κοινωνικού και Προνοιακού Κράτους...
- Πότε και πώς αποκαθίσταται η εργασιακή και ασφαλιστική νομιμότητα...
- Πότε τελειώνουν (χρονολογία και μήνα) οι Εκτακτες Εισφορές... Και,
- Μία – μία διάταξη του καθεστώτος κατοχής, υπολογισμένη και κοστολογημένη αναλυτικά.
Και συγχρόνως ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό, στο οποίο να αναφέρονται οι πηγές των κεφαλαίων, οι κλάδοι των επενδύσεων, η παραγωγική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η οριοθέτηση των ΑΟΖ, η εκμετάλλευση φυσικών πόρων κ.λπ. κ.λπ...
Αμφιβάλλουμε, φυσικά, αν τα κόμματα έχουν εκπονήσει τέτοιου είδους προγράμματα. Κάτι χειρότερο: Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι τη 18η Ιουνίου – αν σχηματιστεί κυβέρνηση – τα μέλη της θα αναλάβουν τα υπουργεία τους, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ντοσιέ, χωρίς εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις.
Οπως έκαναν πάντα. Και το 1981 και το 1985 και το 1990 και το 1993 και το 1996 και το 2000 και το 2004 και το 2009...
Διότι, στο μεταξύ, τα κόμματα ασχολούνται με τον εαυτό τους και όχι με τη χώρα!
Χρήστος Θεοχαράτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες