Pages

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Σε «ελεύθερη πτώση» οι κρατήσεις για την Ελλάδα


Τις σημαντικές απώλειες που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός από τις βασικές του αγορές, αποτύπωσε η έναρξη της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο. 

Η μείωση των προκρατήσεων για τη χώρα αγγίζει ποσοστό...
20% έως 30% σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, ενώ διψήφιο αν και μικρότερο είναι το μέγεθος της κάμψης από τη Μεγάλη Βρετανία (περίπου στο -15%), την Ιταλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, τις ΗΠΑ και την αγορά της κρουαζιέρας.

Την ίδια ώρα και οι υπόλοιπες χώρες παρουσιάζουν μονοψήφια πτώση, ενώ θετική εξαίρεση είναι η διψήφια άνοδος που αναμένεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις Βαλκανικές χώρες, το Ισραήλ και την Τουρκία, η οποία όμως δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τις πιθανές απώλειες των παραδοσιακών αγορών.

Το 2011 περίπου 6,6 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα από χώρες της ζώνης του ευρώ, εκ των οποίων 2,240 εκατ. ήταν Γερμανοί. Μια πιθανή πτώση 30% της γερμανικής αγοράς, αντιστοιχεί σε 700.000 λιγότερους τουρίστες, ενώ σε έσοδα οι απώλειες κυμαίνονται στα 450 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα παραμένει ένας από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ο ΣΕΤΕ σε συνέντευξη τύπου προς του ξένους ανταποκριτές στις 5 Μαρτίου στην Αθήνα τόνισε ότι βασικοί στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό το 2012 πρέπει να τεθούν στο επίπεδο των 16 εκατ. για τις διεθνείς αφίξεις και των δέκα δισ. ευρώ για τις εισπράξεις, σε συνέχεια της αύξησης του 10% που καταγράφηκε πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες