Απόψε το βράδυ στις 10 κλείνει η προθεσμία για τη δήλωση συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών του ελληνικού δημοσίου στο PSI κι έτσι θα έχουμε την τελική εικόνα που θα προσδιορίσει αν θα ενεργοποιηθούν εν τέλει οι ρήτρες συλλογικής δράσης –όπως και πιστεύουμε ότι θα γίνει– ή όχι.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χτες βράδυ στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ανέμεναν πολύ υψηλή συμμετοχή που θα ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο του...
75% το οποίο έθετε η δημόσια προσφορά ώστε να προχωρήσει η ανταλλαγή. Ανάλογα αισιόδοξη εικόνα έδιναν και άλλα διεθνή μέσα, με τους Financial Times να γράφουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου και το Bloomberg να υποστηρίζει ότι με βάση τους υπολογισμούς του, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, με βάση της πραγματοποιηθείσες ανακοινώσεις συμμετοχής έως χτες το βράδυ, είχε φτάσει το 58%.Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χτες βράδυ στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ανέμεναν πολύ υψηλή συμμετοχή που θα ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο του...
Σύμφωνα με τους Financial Times χτες ανακοίνωσαν την εθελοντική συμμετοχή τους στην ελληνική ανταλλαγή ομολόγων 30 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων, μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF), που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 84 δις ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα μέλη του IIF που δήλωσαν συμμετοχή στο PSI είναι τα εξής: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.
Η κίνηση της υψηλής συμμετοχής αποδίδεται ως ένα βαθμό στη συγκεκαλυμμένη απειλή της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα κηρύξει χρεοστάσιο σε όποιους ομολογιούχους αρνηθούν τη συμμετοχή. Συγκεκριμένα ο ΟΔΔΗΧ εξέδωσε την Τρίτη μια αρκετά επιθετική ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η Αθήνα δεν έχει διαθέσιμα κεφάλαια για να αποπληρώσει τους ομολογιούχους που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI – μια δήλωση που αν και δεν αποτελεί δέσμευση ότι όσοι ομολογιούχοι δεν συμμετάσχουν στο PSI, δεν θα αποπληρωθούν, ωστόσο αποτελεί ξεκάθαρη απειλή γι’ αυτό με το σαφή στόχο να επηρεάσει κατηγορίες ομολογιούχων που πιθανόν να αμφιταλατεύονται. Να σημειώσουμε πάντως ότι αυτή η απειλή στόχευε πρωτίστως στο 14% των επενδυτών που έχουν ομόλογα σε ξένο δίκαιο και άρα δεν δεσμεύονται από την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, οι οποίες αφορούν το 86% των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί υπό το ελληνικό δίκιο.
Εκτός των ιδρυμάτων που είναι μέλη του IIF στην ανταλλαγή ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν επίσης από τη Γερμανία η Munich Re, οι περιφερειακές τράπεζες Helaba και LBBW και οι συνεταιριστικές WGZ Bank και DZ Bank AG, ενώ υπήρχαν πληροφορίες αλλά όχι επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή και των bad bank της FMS και της WestLB που και οι δυο μαζί έχουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων περί τα 8.3 δις ευρώ. Ακόμη ανακοινώθηκε η συμμετοχή τριών πορτογαλικών τραπεζών με ομόλογα ύψους 1.3 δις ευρώ.
Στο εσωτερικό της χώρας εξάλλου χτες ξεκαθάρισε πως οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και οι κυπριακές Τράπεζα Κύπρου και Marfin θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όχι μόνο με τα κρατικά ομόλογα ύψους 45 δις ευρώ που διαθέτουν αλλά και με τα ομολογιακά δάνεια που έχουν χορηγήσει προς τον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ και την ΕΑΣ ύψους 7.8 δις ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς να υπάρχει ως χτες το βράδυ επίσημη ανακοίνωση θεωρούνταν βέβαιο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής το σύνολο των ελληνικών ομολόγων ύψους 18 δις ευρώ του Κοινού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων που διαχειρίζεται, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις πολλών διοικήσεων.
Αντίθετα, οι διοικήσεις των ίδιων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία διακρατούν ομόλογα περί τα 7.8 δις ευρώ, εμφανίζονται μοιρασμένα ανάμεσα στην εθελοντική συμμετοχή και την άρνησή της. Διατεθειμένα να συμμετάσχουν δήλωσαν τα ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ΟΓΑ, ΕΤΕΑΜ και το ταμείο ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Ενώ παρά τις ισχυρές πιέσεις του Υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, των Σωμάτων Ασφαλείας, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα και το ΤΕΑΔΥ.
Τέλος, είναι γνωστό από μέρες ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο PSI οι φαρμακευτικές εταιρείες που εξοφλήθηκαν το 2010 με ομόλογα για χρέη παλαιότερων ετών και οι περισσότεροι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αν πρέπει να πιθανολογήσουμε το αποψινό αποτέλεσμα, θα λέγαμε ότι αν και για πολύ καιρό αμφιβάλαμε για το αν η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο PSI θα φτάσει το 75% από χτες πιστεύουμε ότι αυτός o στόχος είναι εφικτός. Εκτιμούμε όμως ότι επ’ ουδενί δεν θα πλησιάσει το 90%. Άρα θα πάμε σε ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης έτσι ώστε να αναγκαστούν αυτοί που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI να το κάνουν και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ISDA που θα βεβαιώσει πιστωτικό γεγονός. Κι εκεί η χώρα –και εμείς μαζί της– θα εισέλθουμε σε μια νέα περιπέτεια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες