Pages

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ -ΛΥΣΗ, ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ .

Κοινή συνεδρίαση του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, παρουσία Βουλευτών και εκπροσώπων φορέων με δυο πολύ σοβαρά θέματα, έγινε εχθές το απόγευμα 10/11/2021.

Τα  δύο σημαντικά θέματα ήταν:

1ο)  Επαναφορά των μειωμενων συντελεστών ΦΠΑ και

2ο) Το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά μας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα το πρώτο θέμα και την πρόταση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, στο δεύτερο.

Στο θέμα των ανεμογεννητριών εισηγητής από πλευράς περιφέρειας ήταν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος και έκανε μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση όσο αφορά την εγκατάσταση και δημιουργία των αιολικών πάρκων στα νησιά μας.

Συγκεκριμένα ο κος Λεονταρίτης εισηγήθηκε προς το συμβούλιο να υπάρξει ψήφιση της πρότασης για δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων ( εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός θαλασσίων οικοπέδων, μακριά από τις ακτές των νησιών μας) σε αντικατάσταση των ήδη αδειοδοτημένων αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές .

Αναφερόμενος μόνο στις είδη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, οι οποίες πρότεινε να μεταφερθούν σε θαλάσσια οικόπεδα και να μην δοθεί καμία άλλη αδειοδότηση.

Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος ο οποίος ήταν εισηγητής του θέματος εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, υποστήριξε ότι τα νησιά παραμένουν ισχυρά αντίθετα στην εγκατάσταση των αιολικών Πάρκων στην «σάρκα» τους και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα βρει αντιμέτωπους όλους τους κατοίκους ενωμένους στην προσπάθεια τους να προστατέψουν το περιβάλλον και την αισθητική του τόπου τους.

Όσο δε αφορά την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη για υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανέφερε ότι καταρχήν  οι δήμοι συμφωνούν με μια τέτοια πρόταση, αλλά δεν είναι εξουσιοδοτημένοι από τις τοπικές κοινωνίες για την αποδοχή της και ζήτησε το θέμα να τεθεί στα κατά τόπους  δημοτικά συμβούλια για να αποφασίσουν.

Γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά ακούγεται από επίσημα χείλη και επίσημο φορέα η ιδέα και πρόταση για δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων σε αντικατάσταση των ήδη αδειοδοτημένων στο χερσαίο χώρο των νησιών, μια πρόταση η οποία μπορεί να είναι η λύση του τεράστιου προβλήματος που έχει ανακύψει με απρόβλεπτες εξελίξεις,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες