Pages

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Χρυσές μπίζνες στον αιγιαλό




Σε νόμιμες θα μετατρέπονται, με κρατική «βούλα», εκτάσεις ή κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό ή την παραλία και μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται παράνομα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση της παραλίας, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης που τόσο πολύ επικαλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε προς διαβούλευση τη Μεγάλη Πέμπτη, αυθαίρετες κατασκευές που εξυπηρετούν κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς και βρίσκονται στον αιγιαλό, σε παρακείμενη ζώνης θάλασσας ή στην παραλία, θα νομιμοποιούνται.
Αντίστοιχα, θα παραχωρείται σε επιχειρηματίες ή δημόσιους φορείς «η χρήση αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, παρακείμενης στον αιγιαλό ζώνης θάλασσας ή λιμνοθάλασσας πλάτους μέχρι 500 μέτρων, όχθης, παρόχθιας ζώνης και υδάτινου στοιχείου ποταμών», εάν η χρήση τους κρίνεται απαραίτητη για όσα οι ενδιαφέρομενοι σχεδιάζουν να κάνουν.
Επίσης, επιτρέπεται η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας για την εξυπηρέτηση λουομένων ή την αναψυχή του κοινού (όπως, ενδεικτικά, για την εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία αναψυκτηρίων, αθλοπαιδιές και γενικά κατασκευών και εγκαταστάσεων αναψυχής προσωρινού χαρακτήρα). Η παραχώρηση γίνεται με πλειοδοτική δημοπρασία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις (κάμπιγκ) και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γίνεται απευθείας, για όσο χρόνο διαρκεί η επιχείρηση ή εκμετάλλευση του καταστήματος όταν αφορά σε τμήματα μπροστά από τις επιχειρήσεις ή τα καταστήματα.

Το αντάλλαγμα
Η παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς αντάλλαγμα. Έτσι, το νομοσχέδιο ορίζει ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην τιμή βάσης (καθορίζεται με υπουργική απόφαση), το είδος δραστηριότητας (π.χ. ομπρέλες, εστίαση, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, λιμένες, βιομηχανές ή εμπορικές δραστηριότητες), το μέγεθος του παραχωρούμενου χώρου και τη διάρκεια μίσθωσης.
Τι ισχύει όταν στην παραχωρούμενη έκταση περιλαμβάνονται κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, ιστορικοί τόποι ή προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ευπαθή οικοσυστήματα; Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργείου. Εφόσον οι πράξεις παραχώρησης ισχύουν για ένα έτος, είναι δυνατή η έκδοση απόφασης των αρμοδίων Υπουργών με ισχύ μεγαλύτερη του έτους (μέχρι πέντε έτη), στην οποία αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παραχώρησης στην συγκεκριμένη περιοχή. Με άλλα λόγια, ακόμη και σε «ιδιαίτερες» περιοχές, θα μπορεί να λαμβάνει χώρα μία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επίσης, εάν ο δικαιούχος παραχώρησης, παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου ή όρους και περιορισμούς που έχουν τεθεί στην πράξη παραχώρησης ή προβαίνει σε μεταβολή του σκοπού, της χρήσης ή της φύσης του παραχωρηθέντος ακινήτου κηρύσσεται έκπτωτος της παραχώρησης με απόφαση της παραχωρούσας αρχής. Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα ελέγξει τον παραβάτη...
Την ίδια στιγμή, ακίνητα καταγεγραμμένα ως παλαιοί αιγιαλοί, (είναι δηλαδή ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου), που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα λόγω σχήματος ή διαστάσεων, μπορεί να μεταβιβάζονται χωρίς διαγωνισμό και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που τυχόν ισχύουν για την απαγόρευση κατάτμησης των ακινήτων, σε όμορους ιδιοκτήτες. Χωρίς διαγωνισμό, δηλαδή, με διαδικασία fast track ολόκληρες εκτάσεις θα αλλάζουν χέρια, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

πηγή: www.zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες