της Κατερίνας Πατέλη
Όπως υποσχέθηκα στους νέους της Πάρου, δημοσιεύω σήμερα, και πριν τις εκλογές, το σχέδιο-χρονοδιάγραμμα για τη μελλοντική Πάρο, που ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο μου.
Είναι ένα πρόγραμμα με λύσεις άμεσες και έμμεσες, που θέτω υπ’ όψιν και της όποιας Δημοτικής Αρχής αναδειχθεί από τις εκλογές. Η σύνθεσή του βασίζεται στην κοινή λογική, στις απαιτήσεις και τις φιλοδοξίες πολλών Παριανών διαχρονικά, που όμως ποτέ δεν διατυπώθηκαν σαν ένα ενιαίο σχέδιο.
Εγώ απλώς τα συνέλεξα όλα, προσθέτοντας και τις δικές μου ιδέες και προτάσεις, ως Παριανή που θυμάμαι την Πάρο και τους ανθρώπους της μισό αιώνα και πλέον, αλλά και ως δημοσιογράφος, που έχω δει δεκάδες απλές και ωραίες λύσεις σε πόλεις και θέρετρα του εξωτερικού.
Πρόκειται για τη νέα φυσιογνωμία της Πάρου. Την εικόνα που θα πρέπει να προβάλλει διεθνώς τα επόμενα χρόνια. Ένα σύνολο έργων, που αν δεν γίνουν αυτή την πενταετία, φοβάμαι πως θα αργήσουν πολύ…
Πρωταρχικό, κοινό και μέγιστο αίτημα όλων των Παριανών είναι το νέο μεγάλο αεροδρόμιο. Σύμφωνοι. Ας υποθέσουμε ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή εστίαζε όλες τις προσπάθειές της εκεί και μόνον εκεί. Και ότι τέλος του 2015 ήταν έτοιμο. Τα πρώτα τσάρτερ που θα έφταναν στην Πάρο με τους πλέον απαιτητικούς πελάτες και κοσμοπολίτες, τι υποδομές θα αντίκριζαν εδώ; Αυτές που δεν αγγίχτηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια; Ή αυτές που δεν συναγωνίζονται καν με τις διεθνείς προδιαγραφές θερέτρων;
Μήπως λοιπόν πρέπει περιμένοντας το νέο αεροδρόμιο -έργο πολυδάπανο και χρονοβόρο- να ανακαινίσουμε και να τακτοποιήσουμε λίγο τα του οίκου μας;
Χωρίς πολλά λόγια, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε:
1. Άμεσα έργα σε όλο το νησί, που μπορούν να γίνουν τώρα, αύριο το πρωί, και υπάρχουν τα χρήματα.
2. Πέντε κύρια έργα πνοής που πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στον ιστό της πόλης, για να τονωθεί η αγορά και να αναδειχθεί η Παροικιά. Αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στα κονδύλια της Ε.Ε. ή άλλων πηγών.
3. Μεγάλα έργα, όπως: νέο αεροδρόμιο, εμπορικό λιμάνι, νοσοκομείο, τα οποία απαιτούν ειδικούς χειρισμούς ή ξεχωριστή αντιμετώπιση χρηματοδότησης και λειτουργίας.
ΑΜΕΣΑ ΕΡΓΑ
Η διαμόρφωση της παραλίας της Παροικιάς είναι θεωρητικά το πιο άμεσο έργο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται το Σεπτέμβριο. Προτείνω, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία να μεταφερθούν ορισμένα ογκώδη αρχαία μάρμαρα που βρίσκονται έξω από το χώρο του μουσείου, να εκτεθούν αραιά κατά μήκος των βράχων της παραλίας και να φωτισθούν κατάλληλα. Ορισμένα μικρότερα έργα τέχνης ή και γλυπτά καλλιτεχνών μπορούν να εκτεθούν μέσα σε γυάλινες προθήκες.
Οι επιβάτες των πλοίων που έρχονται νύχτα στο λιμάνι της Πάρου θα αντικρίζουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, συνειδητοποιώντας με μιας την ιστορική ταυτότητα της Πάρου.
Άλλα άμεσα έργα του δήμου: ορισμένα εξ’ αυτών γίνονται με τη χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Πάρου (4.5000.000 ευρώ, που όχι μόνο υπάρχουν, αλλά κινδυνεύουν να χαθούν).
- Φωταγώγηση παραλιών, σημαντικών βράχων (Κολυμπήθρες Νάουσας κ.ά.) αλσυλλίων (Εκατονταπυλιανής, Λευκών, Πίσω Λιβάδι κ.ά.), αρχαίων λατομείων και σπηλαίων σε όλο το νησί (σπήλαιο Αρχίλοχου, Άη Γιάννη Καλυβίτη κ.ά.).
- Στον Άγιο Φωκά, που είναι και η είσοδος του λιμανιού, το πέτρινο κτίριο, σε συνεργασία με την υπηρεσία Φάρων, να αξιοποιηθεί. Να φωταγωγηθεί αυτό και όλη η περιοχή.
- Ο δρόμος προς τα χωριά, δίπλα στο αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής, να επεκταθεί ως το λιμάνι σε ευθεία γραμμή, παίρνοντας μία λωρίδα από το πάρκο του Αγίου Νικολάου. Το «Μνημείο των Ηρώων» με τη συνεργασία της εκκλησίας να μεταφερθεί στην είσοδο του φωταγωγημένου αλσυλλίου.
- Τα νέα στέγαστρα του λιμανιού (που συμπεριλαμβάνονται στο νέο σχέδιο διαμόρφωσης της παραλίας) να ταιριάζουν στο παραδοσιακό ύφος της Πάρου.
ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ
Για να αναγεννηθεί η φυσιογνωμία της Παροικιάς, είναι απαραίτητο να γίνουν πέντε σημαντικά έργα στον ιστό της πόλης, για να τονωθεί και να κινηθεί η αγορά.
Ανάπλαση ιστορικού κέντρου Παροικιάς
(βλέπε Ρόδος, Ερμούπολη Σύρου)
Κάστρο - Άγιος Κωνσταντίνος: Ανάπλαση του όλου χώρου κυκλικά. Φωταγώγηση κάστρου Ενετών, αναστήλωση και ανάδειξη της εκκλησίας, λιθόστρωτοι δρόμοι με μικρά παραδοσιακά καφενεία τριγύρω (όπως στην Πλάκα και το Θησείο) υπό τον έλεγχο του δήμου, που θα προσφέρουν μόνο παραδοσιακές γεύσεις της Πάρου.
Ο επόμενος Δήμος Πάρου, για την ανάπλαση του χώρου να προκηρύξει διαγωνισμό στους τοπικούς αρχιτέκτονες, με προτεραιότητα στους νέους. Η καλύτερη μακέτα να βραβευτεί και να υποβληθεί ως ολοκληρωμένη μελέτη στην Ε.Ε.
Πάρκο - πλατεία στην αγορά: Με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών απαλλοτρίωση, ή πολυετής ενοικίαση χώρων που βρίσκονται στην αγορά. Π.χ. ο χώρος όπισθεν των μουσείων (κτίριο Δημητρακόπουλου) να γίνει πάρκο - πλατεία με μικρά μαγαζιά, που θα κατασκευάσει ο δήμος και θα τα ενοικιάσει προσδιορίζοντας τη χρήση τους. Έτσι, στο κέντρο της Παροικιάς θα ανοιχτεί ένας νέος χώρος πρασίνου, αναψυχής και πολλαπλών δραστηριοτήτων.
Με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, ανακαίνιση του ιστορικού τριώροφου κτιρίου και παλαιότερου στην Παροικιά (πίσω από το ΚΑΠΗ) που κινδυνεύει να καταρρεύσει, το οποίο μπορεί να γίνει Στέγη Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Δραστηριοτήτων.
(Οι δύο ανωτέρω προτάσεις υπήρξαν ιδέες παλαιοτέρων Δημοτικών Αρχών που τις άκουγα από μικρό παιδί. Ειδικά για το τριώροφο κτίριο, πολλοί, κατά καιρούς, είχαν σκεφτεί να το κάνουν δημαρχείο).
Αξιοποίηση Αγροκηπίου (που και αυτό συμπεριλαμβάνεται στο νέο σχέδιο διαμόρφωσης της παραλίας) με αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρο εκθέσεων γεωργικών προϊόντων της Πάρου.
Νέο καταφύγιο τουριστικών σκαφών, έργο αναγκαίο για την αναβάθμιση της τουριστικής Πάρου. Προτεινόμενοι χώροι: απέναντι από το Αγροκήπιο, ή κάτω από τον Άγιο Κωνσταντίνο, ή στην ακτή των Γερμανικών. Υπάρχουν ήδη σχετικές μελέτες.
ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Τα τρία μεγαλύτερα έργα για την Πάρο είναι το νέο μεγάλο αεροδρόμιο, το εμπορικό λιμάνι και το νοσοκομείο. Όσο προχωρούν τα άμεσα έργα και τα έργα πνοής, τόσο θα μεγαλώνει η δυναμική μας και η πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για να υλοποιηθούν και τα μεγάλα έργα. Διαπραγματεύεσαι και επιτυγχάνεις περισσότερα, μόνον όταν έχεις ισχυρές προϋποθέσεις και υψηλού επιπέδου δεδομένα.
Όταν έγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου για τη σταυροφορία των Παριανών, εννοούσα αυτά ακριβώς τα μεγάλα έργα. Εκεί πρέπει ο δήμος να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις και τις διασυνδέσεις που διαθέτει η Πάρος, καθώς και ανθρώπους που κατέχουν θέσεις «κλειδιά» στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σκέψεις και ιδέες, όπως: η ενίσχυση των δημοτικών λεωφορείων για ξεναγήσεις, σκάφη που θα επισκέπτονται τις απρόσιτες παραλίες μας, χάρτες της Πάρου με ακριβή στοιχεία και πληροφορίες σε επίκαιρα σημεία σε όλη την Πάρο, καλύτερη σηματοδότηση, πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμοι και πολλά άλλα που δεν γίνεται να γραφούν σε ένα άρθρο, είναι θέματα μικρά και καθημερινά, που ωστόσο πρέπει να λυθούν άμεσα από την επόμενη Δημοτική Αρχή.
Το θέμα όμως είναι ποια ακριβώς εικόνα της Πάρου θέλουμε να δώσουμε στους μελλοντικούς επισκέπτες; Της χαζοχαρούμενης τουριστικής καλλονής που έχει προσόν το μεγάλο αεροδρόμιο; Του καθαρά εμπορικού, κερδοφόρου, αλλά απρόσωπου νησιού;
Η Πάρος έχει και ιστορία και καλλιτεχνικό παρελθόν και μέλλον. Υπήρξε πολύ ένδοξη κάποτε και πολύ όμορφη «η των Παρίων αρχαία πόλις».
Αν δεν τονίσουμε και δεν φωτίσουμε τα πιο ωραία και αποκλειστικά σημεία της, φοβάμαι ότι προσφέρουμε «μία από τα ίδια». Όταν έχεις στα χέρια σου ένα πίνακα τέχνης και δεν είσαι ικανός να τον προβάλεις και να πείσεις τους άλλους να έρθουν να τον δουν, δεν φταίει ο πίνακας, αλλά εσύ… Όποιος δεν θεωρεί τη φύση της Πάρου πίνακα τέχνης, καλύτερα να μην μετέχει στα κοινά. Την υπέρβαση μπορούν να την κάνουν μόνο οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά την Πάρο.
«Ιμερτή Πάρος. Πάρος λατρεμένη» έλεγε ο Αρχίλοχος…
Εμείς θα επιλέξουμε τις διαχρονικές αξίες που θα δώσουμε στους όποιους τουρίστες της Πάρου. Όχι εκείνοι.
Για το τι θέλουν εκείνοι, με τον καιρό, αν αξίζει, θα το ενσωματώσουμε για να εμπλουτίσουμε τον πρωτογενή πολιτισμό μας, του Αιγαίου. Και όσοι τον ξεχάσαμε καιρός να τον ξαναβρούμε.
σκέφθηκες πολύ για να τα γράψεις όλα αυτά? γιατί δεν μας είπες κάτι καινούργιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ...ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακρια απο την Κεπ.οσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον από εκείνους που μπορούν να γράψουν δυο λόγια και να πάρουν δημόσια θέση, κάτι μπορούμε να περιμένουμε. Από τους επικριτές του καναπέ όμως, τι μπορούμε να περιμένουμε; Σε μένα πάντως άρεσε το κείμενο, έστω και αν ήταν αρκετά προχωρημένο για την Πάρο, αφού μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει μόνο σε λόγια "εισαγωγής" από ... Θεσσαλία μεριά που μας άφηναν εντελώς αδιάφορους. Μπράβο για τις προτάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή