Pages

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ "ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΜΑΣ".



Κάποιοι και κάποιες μας κατέκριναν, μας επέπληξαν και μας απείλησαν, για όσα γράψαμε σχετικά με την αδιαφορία που υπάρχει από τους πολιτικούς της περιφερείας μας,από την δημοτική αρχή, αλλά και από την ίδια την κοινωνία, για την συνεχή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Πάρου.
Η Πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας μία εξ αυτών, θεώρησε σκόπιμο να στηρίξει τους κυβερνητικούς βουλευτές και την δημοτική αρχή και να προσπαθήσει να επιρρίψει τις ευθύνες στον συντάκτη της ανάρτησης, εξαιτίας της εξαμηνιαίας θητείας του ως αντιδήμαρχος.
Η απάντησή μου προς την κα Πρόεδρο λοιπόν είναι η εξής.
Εγώ δεν είμαι ούτε κομματόσκυλο ούτε εγκάθετος ούτε τσιράκι των υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης ή των δημάρχων . 
Είμαι ελεύθερος άνθρωπος με άποψη και κρίση, τιμώ αυτούς τους πολιτικούς που με τιμούν με την φιλία τους, αλλά έχω κάθε δικαίωμα να τους ασκώ κριτική για κάτι που πιστεύω.
Δεν χρησιμοποιώ τους βουλευτές κα Πρόεδρε για να με"βολέψουν" σε καμιά διευθυντική θεσούλα ούτε ποτέ θα τους "έγλυφα" γι΄αυτό, κάποιοι άλλοι το κάνανε και τελικά φάγανε το φτύσιμο (ονόματα μην λέμε).
Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση τους να ασχοληθούν με το σοβαρό πρόβλημα της υγείας στο νησί μας και έχω την απαίτηση να το κάνουν.
Σε μια συγκροτημένη και ευνομούμενη πολιτεία, δεν θα χρειαζόταν για αυτά τα θέματα να χρησιμοποιούμε τους πολιτικούς, θα έπρεπε να λύνονται αυτόματα από την κεντρική διοίκηση. 
Αλλά μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, καλό θα είναι να ασκούμε όλοι πιέσεις για το καλύτερο δυνατόν και όχι να κρυβόμαστε πίσω από κομματικά γυαλιά και συμφέροντα.
Εάν μια κομματική οργάνωση δεν εκπροσωπεί την κοινωνία, αλλά είναι τσιράκι του συστήματος, τότε δυστυχώς ο λόγος ύπαρξης της είναι για προσωπικά συμφέροντα και όχι για το κοινωνικό σύνολο.
Μην σας στεναχωρεί λοιπόν εάν εγκάλεσα τους βουλευτές, έχω κάθε δικαίωμα και μπορώ να σας πω πολύ μεγαλύτερο δικαίωμα από εσάς που τώρα τους στηρίζετε, διότι εγώ τους ψήφισα και πρόσφατα και στο βαθύτερο παρελθόν όταν κάποιοι σημερινοί "ένθερμοι" υποστηρικτές τους καθύβριζαν (για να μην ξεχνιόμαστε), διότι εγώ δεν είμαι "όψιμος" Νεοδημοκράτης.
Όσο αφορά την δημοτική αρχή που ξαφνικά γίνατε υποστηρικτής της, θα ήθελα να σας πω ότι, φυσικά και η δημοτική αρχή δεν διορίζει γιατρούς και ούτε εξοπλίζει τα νοσοκομεία.
Όταν όμως πρόκειται για θέματα που έχουν πρωταρχική σημασία για την τοπική κοινωνία, όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια, είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις και με όλους τους τρόπους για την επίλυσή τους. 
Πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν έντονα και όχι με παρακάλια και με φράσεις σαν το "μάλιστα κε υπουργέ".
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι το εξάμηνο που ασχολήθηκα με τα δημοτικά σε συνεργασία με την δημοτική αρχή και το ΚΥ, πετύχαμε τόσα όσα δεν έχουν γίνει χρόνια τώρα, όσο αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό του Κ.Υ. 
Να συνεχιστεί λοιπόν αυτή η προσπάθεια και να είστε σίγουρη και εσείς και όλοι, ότι ολόκληρη η κοινωνία θα βρεθεί στο πλευρό της δημοτικής αρχής ακόμη και με δυναμικούς τρόπους εάν χρειαστεί.
Αλλά το να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και να λέμε ή να βάζουμε τα πληρωμένα παπαγαλάκια μας να λένε ότι "δεν είναι δικό μας θέμα", αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη της υποβάθμισης του Κ.Υ Πάρου.
Και ας πάμε τώρα στην μακροσκελέστατη εξ Αθηνών ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής.
Λίγο ή πολύ η διοικούσα επιτροπή μας παρουσιάζει μια ειδυλλιακή κατάσταση. 
Ένα Κ.Υ επανδρωμένο με μεγάλο αριθμό ιατρών, μια οργάνωση υποδειγματική, καμία υποβάθμιση, καμία δυσλειτουργία και με λίγα λόγια μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. 
Μάλλον όμως κάποιοι αυτά τα γράφουν γιατί θέλουν αυτοί να νομίζουν ότι κοιμούνται ήσυχοι.
Τι γράψαμε εμείς λοιπόν. Ότι ο μοναδικός χειρουργός που υπήρχε στο ΚΥ αποσπάστηκε, ο οποίος ήταν και καλός γνώστης διασωλήνωσης λόγω εμπειρίας.
Εμείς δεν κρίνουμε την απόσπαση, κάποιοι έτσι επέλεξαν ή κάποιοι άλλοι τους το ζήτησαν.
Δεν έπρεπε πριν την απομάκρυνση του χειρουργού να έχει τοποθετηθεί αντικαταστάτης?
Ποιος θα επιληφθεί σήμερα-αύριο σε ένα έκτακτο χειρουργικό περιστατικό?
Υπάρχει έγγραφο της διοικούσας που να ζητάει την παραμονή του χειρουργού μέχρι την τοποθέτηση αντικαταστάτη του?
Και όσο αφορά ότι, το περιστατικό της άτυχης γυναίκας δεν ήταν χειρουργικό, σας ερωτώ , θυμόσαστε πόσες φορές στο παρελθόν ό συγκεκριμένος χειρουργός είχε διασωληνώσει μη χειρουργικά περιστατικά?
Γράψαμε ότι ο επιστημονικός διευθυντής που έχει εμπειρία και θα μπορούσε να βοηθήσει έλειπε σε άδεια (δικαιολογημένα), ερωτώ, ποιος τον αντικαθιστούσε σε εμπειρία?
Και πάμε στην οργάνωση, την ευθύνη της οποίας έχει αποκλειστικά ο επιστημονικός διευθυντής του Κ.Υ.
Γιατί δεν λέτε λέξη για την μη σωστή χρησιμοποίηση του εσωτερικού απινιδωτή του Κ.Υ?Χρησιμοποιήθηκε ναι ή όχι ο εξωτερικός απινιδωτής του ασθενοφόρου , ο οποίος μεταφέρθηκε στα επείγοντα μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί  ο εσωτερικός του ΚΥ στην προσπάθεια επαναφοράς της ασθενούς?
Πείτε μας για πιο λόγο?
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το ένα από τα δύο σύγχρονα βιντεολαρυγγοσκόπια που προμηθεύτηκε πρόσφατα το ΚΥ, προκειμένου βοηθηθεί η γιατρός που προσπάθησε την διασωλήνωση?
Μήπως ήταν κλειδωμένα και εάν ήταν, που ήταν? Ποιος τα είχε κλειδώσει και είχε πάρε τα κλειδιά μαζί του? Αυτό μπορεί να μας το απαντήσει κάποιος?
Γιατί δεν υπάρχει καρδιολογική κεφαλή στον υπέρηχο για έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, ώστε οι γιατροί να ξέρουν πως θα λειτουργήσουν? (εάν πρόκειται για ανεύρυσμα ή έμφραγμα κλπ), ούτως ώστε να γίνει θρομβόλυση ή όχι.
Ποιος έχει την ευθύνη για αυτό?
Αντιμετωπίστηκε το περιστατικό εξ αρχής σαν έμφραγμα, ή σαν κρίση πανικού και αργότερα σαν ανεύρυσμα?
Το ΚΥ διαθέτει ένα σύγχρονο σε εξοπλισμό μικροβιολογικό εργαστήριο για τα μηχανήματα του οποίου πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο μίσθωμα, υπάρχει μικροβιολόγος γιατρός για να το χρησιμοποιήσει ή τα περιστατικά στέλνονται ή μεταφέρονται σε ιδιωτικά εργαστήρια?
Έχουν ευθύνη οι αρμόδιοι γι αυτό?
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη τα οποία γνωρίζω και δεν θέλω τώρα να αναφέρω, δεν αποτελούν υποβάθμιση της μοναδικής κρατικής υγειονομικής μονάδας στο νησί μας?
Για αυτήν την υποβάθμιση δεν υπάρχουν ευθύνες?
Στεναχωρηθήκατε που ρίξαμε τις ευθύνες στους πολιτικούς?
Εσείς τι είστε? εκπρόσωποί τους?
Στην ανάρτησή μας πουθενά δεν λέμε ότι οι γιατροί στο Κ.Υ δεν προσπάθησαν, αντίθετα αναφέρουμε ότι η ασθενής απεβίωσε παρά τις προσπάθειες των γιατρών 
Οι υπάρχοντες γιατροί έκαναν ότι μπορούσαν, αυτό ακριβώς και τίποτα παραπάνω.
Ότι μπορούσαν με ότι γνώσεις και μέσα είχαν στην διάθεσή τους και με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με εξειδικευμένους γιατρούς.
Δεν πρέπει λοιπόν εμείς όλοι να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση αυτές και πολλές άλλες ελλείψεις και δυσλειτουργίες να εκλείψουν?
Δεν πρέπει να πιέσουμε ώστε οι εξειδικευμένοι γιατροί να μην μας συμβουλεύουν τηλεφωνικά, αλλά να είναι εδώ παρόντες και να σώζουν ζωές?
Δεν πρέπει να στραφούμε προς γνωστούς, φίλους, κουμπάρους, πολιτικούς, δημάρχους, κοινωνία και σε όποιον άλλον μπορούμε για να αναβαθμιστεί η υγειονομική μονάδα του νησιού μας?
Πρέπει να βάζουμε τις κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες πάνω από την υγεία μας?
Αλήθεια ποιος πολιτικός έκανε μια κοινοβουλευτική παρέμβαση για την επάνδρωση του Κ.Υ?  
Τις γνωριμίες μας και τις πολιτικές σχέσεις τις κρατάμε για προσωπικά βολέματα?
Τι δουλειά έχει η διοικούσα να στηρίζει στην ανακοίνωση της τους βουλευτές του νομού?
Τώρα την έπιασε ο καημός της γι΄ αυτούς? 
Γράφετε στην ανακοίνωσή σας ότι η ανάρτησή μας ήταν ανυπόστατη, αναληθής και συκοφαντική.
Διαβάστε σωστά την ανάρτηση λέξη προς λέξη και πείτε μας που είναι τα ψέματα και οι ανακρίβειες?
Η ανάρτηση αναφέρει την αποδυνάμωση και τις ελλείψεις και όχι ευθύνες ιατρικού προσωπικού.
Τώρα εαν εσείς πιστεύετε ότι όλα είναι τέλεια  και θέλετε να προσφύγετε στην δικαιοσύνη, κάντε το, απειλές δεν δεχόμαστε ούτε από εσάς ούτε από τα πολιτικά αφεντικά σας, κάντε το για να ακουστούν και άλλες αλήθειες γύρω από συμπεριφορές και πρακτικές που υποβαθμίζουν το Κέντρο Υγείας.

Ηλίας Κουντρομιχάλης

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες