Pages

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Στο λιμάνι της Νάξου από σήμερα (04/08) το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού

Είναι πραγματικότητα.... Από αύριο το μεσημέρι, στο λιμάνι της Νάξου θα βρίσκεται το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος... Η παράδοση έγινε εχθές στα στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου που ταξίδεψαν για να το παραλάβουν και σήμερα θα είναι στην Νάξο με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες σε όλες τις Κυκλάδες... Είναι το πρώτο από τα τρία πλωτά ασθενοφόρα (τα άλλα δύο αναμένεται να έχουν βάση Ρόδο και Λέρο με βάση τον αρχικό σχεδιασμό) και είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και καλύπτει, εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος και τις ανάγκες διακομιδής βαρέων πασχόντων ασθενών του Ε.Κ.Α.Β.

Η προμήθεια του σκάφους πραγματοποιήθηκε μέσα από το Στρατηγικό Έργο «Παιώνας» και χρηματοδοτήθηκε από το INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014-2020. Αξιοσημείωτο είναι ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2017 από το υπουργείο Νησιωτικής πολιτικής, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ. και ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα όταν ήρθε στη Νάξο, ο τότε πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος και θα λειτουργούσε συνδυαστικά με την βάση αεροδιακομιδών της Σύρου ως μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού των διακομιδών στις Κυκλάδες. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναγνωρίζοντας τη σπουδαία χρησιμότητα των σκαφών αυτών, έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια άλλων τεσσάρων παρόμοιου τύπου σκαφών.
 
fb_img_1595501802337.jpg

Τα σκάφη πρόκειται να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση περιστατικών που άπτονται της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως περιστατικά περίθαλψης αδύναμων προσφύγων στη θάλασσα και την εξυπηρέτηση περιστατικών διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών. Το πλήρωμα θα αποτελείται από τρία στελέχη του ΛΙμενικού και δύο ΕΚΑΒίτες και θα είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή

Το ολικό μήκος κάθε σκάφους θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 11 μέτρα, ο αριθμός των επιβαινόντων θα είναι τουλάχιστον δέκα άτομα και θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών κλπ.

Ο προμηθευτής - με βάση την πρώτη ενημέρωση - παρέχει εγγυημένη λειτουργία για κάθε σκάφος για τουλάχιστον 6 έτη ή 6.000 ώρες λειτουργίας (ότι συμβεί πρώτο), κατά την διάρκεια της οποίας θα ευθύνεται για την καλή λειτουργία την τεχνική υποστήριξη & συντήρηση του κάθε σκάφους και του εξοπλισμού του.

Στην ίδια ανακοίνωση (σ.σ. την πρώτη) αναφέρονταν ότι τα σκάφη θα μπορούν να επιχειρούν κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είτε αυτόνομα ως μονάδες, είτε σε συνεργασία με τα άλλα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), καθώς και με τα επιχειρησιακά μέσα των κρατών – μελών της Ε.Ε., και θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, στην αστυνόμευση των λιμένων, στην εκτέλεση αποστολών και επιχειρήσεων επιτήρησης, αστυνόμευσης, πρόληψης και καταστολής κάθε παράνομης πράξης στον θαλάσσιο χώρο, ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση διακομιδών βαρέων ασθενών.΄

πηγή NAXOSPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες