Pages

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΙ.

Στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή, το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αναφέρει:
"Λήψη απόφασης επί αιτήματος του Πολιτιστικού και Εξωραιστικού Συλλόγου Μαραθίου-Βουνίων Πάρου "Αγιος Μηνά" για την ανάκληση της υπ΄αριθμ. 109/2018 απόφασης δημοτικού συμβουλίου".
Δηλαδή ο Σύλλογος "Αγιος Μηνάς" έχει καταθέσει αίτημα στον Δήμο και ζητά την ανάκληση της απόφασης που είχε πάρει το δημοτικό Συμβούλιο με αριθμ. 109/2018.
Ο Δήμος τι κάνει?
Ως έχει υποχρέωση φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τελικά θα αποφασίσει για την έκβαση του αιτήματος και μάλιστα ως εισηγητής αναλαμβάνει ο ίδιος ο δήμαρχος αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος, το οποίο έχει προκύψει σε μια περιοχή του νησιού και έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και αντιπαλότητες μεταξύ του συλλόγου PAWS και των κατοίκων της περιοχής.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο Δήμος δεν εισηγείται την ακύρωση της απόφασης, αλλά όπως έκανε και στην περίπτωση του αιτήματος του PAWS, φέρνει το αίτημα ενός συλλόγου στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Τι λέει η αριθμ. 109/2018 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:
"το δημοτικό συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη...…..και το υπ αριθμ. 3341/14-3-2018 έγγραφο του Συλλόγου PAWS ….αποφασίζει
Εγκρίνει την παροχή βοήθειας από τον Δήμο  Πάρου στον σύλλογο PAWS, για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το 3341/14-3-2018 έγγραφο του συλλόγου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του δήμου Πάρου.
Στην ίδια απόφαση κατά την διάρκεια της συζήτησης  έγινε σαφές ότι ο Δήμος ανεξάρτητα από  την πρωτοβουλία του PAWS, πολύ σύντομα θα έχει δικό του χώρο καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Σε συνέχεια αυτής αναγγελίας η Δημοτική Αρχή  στο θέμα 4ο της προσεχούς συνεδρίασης, φέρνει θέμα  για ¨"Λήψη απόφασης για την προκήρυξη δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξεύρεση και αγορά ή μίσθωση ακινήτου για την κατασκευή καταφυγίου ζώων συντροφιάς".
Δηλαδή υλοποιεί  την εξαγγελία που είχε κάνει δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην συνέχεια η Νομική υπηρεσία του Δήμου με γνωμοδότηση κάνει σαφές ότι ο δήμος δεν έχει την νομική κατοχύρωση για να συνδράμει υλικά ή οικονομικά στην δημιουργία ενός ιδιωτικού έργου.
Ο Σύλλογος PAWS με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Δήμο για ανακολουθία και υπαναχώρηση και ζητεί να μην συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο  και να υλοποιήσει την αριθμ.109/2018 απόφαση, η οποία όμως αναφέρει ρητά ότι ο δήμος θα παρέχει βοήθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και στο πλαίσιο των αρμοδιότητών του.
Δηλαδή ο δήμος να αγνοήσει τον σύλλογο "Άγιος Μηνάς" και να μην φέρει το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο.
Πιστεύουμε ότι ο χειρισμός του θέματος από τον PAWS δεν είναι ο κατάλληλος, αντίθετα πρέπει με επιχειρήματα να πείσει το δημοτικό συμβούλιο ότι η πρωτοβουλία του η οποία λύνει ένα σημαντικό θέμα που αφορά τα αδέσποτα ζώα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στους κατοίκους και χρήστες της γύρω περιοχής.
Όσο αφορά την αγορά της έκτασης από χρήματα δωρεών, αυτά έπρεπε να είχαν προβλεφθεί πριν την αγορά και να είχαν επιλυθεί τα τυχόν προβλήματα που υπήρχαν.
Δεν αγοράζουμε πρώτα χωρίς να εξασφαλίσουμε ειρηνική συνύπαρξη, νομική κατοχύρωση και έγγραφη συναίνεση της δημοτικής αρχής για την συγκεκριμένη περιοχή.
Η όλη υπόθεση θα κριθεί από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πρέπει να είναι σύννομη .

1 σχόλιο:

  1. "Η αγάπη για τα ζώα αποτελεί ένδειξη πολιτισμού. Η φροντίδα των οικόσιτων μάλιστα, όπως είναι τα σκυλάκια, είναι ανθρωπιά. Όποιος μισεί τα ζώα μισεί και τους ανθρώπους. Και όποιος αγνοεί ή – ακόμα χειρότερο – κακομεταχειρίζεται αυτές τις ψυχές , χάνει την ανθρώπινη υπόστασή του.
    Αυτά για να εξηγούμαστε από την αρχή.
    Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα προβλήματα και , ακόμα πιο μακριά, η γραφειοκρατία. Ένας Δήμος δεν μπορεί να αποτάξει τα ζωάκια αυτά. Από την άλλη, δεν μπορεί και να αγνοήσει το Νόμο. Η αύξηση του ποσού στείρωσης που αποτελεί και τη μόνη διέξοδο που επιτρέπει ο Νόμος δείχνει και το ενδιαφέρον στα ζώα και την προστασία στον άνθρωπο και στο περιβάλλον που, λογικά, δικαιούνται να συνυπάρχουν αρμονικά χωρίς το ένα να δημιουργεί προβλήματα στο άλλο.
    Ας το σκεφτούν αυτό όσοι είναι κάθετοι προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Και ας αφήσουν κατά μέρος δογματικές απόψεις που έχουν ως βάση μόνο προσωπικά βιώματα και συμφέροντα.
    Σε τελευταία ανάλυση, αν εμείς οι άνθρωποι υπερτερούμε των ζώων επειδή διαθέτουμε λογική, ας μην απαξιώνουμε αυτή τη διαφορά ταυτιζόμενοι μαζί τους. Το είπα ευγενικά για να υποδηλώσω και στις δύο πλευρές που αντιμάχονται ως προς τη μεταχείριση των ζώων ότι η παστούρα πρέπει να είναι η λογική.
    Τώρα, αν κάποιοι θέλουν ακόμα και αυτό να το περιλάβουν στα προεκλογικά, τι να πώ... ας δώσουμε τότε δικαίωμα ψήφου και στα ζώα."


    Ευχαριστώ
    Ελίνα Γιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες