Pages

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ...ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.



Mετά από δύο χρόνια οι εξελίξεις με δικαιώνουν πλήρως για την θέση που είχα πάρει τότε.
Τα σχέδια  για την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος είναι σχεδόν έτοιμα και αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο νέος "δρόμος" δεν επηρέαζε καθόλου το συντελεστή δόμησης του οικοπέδου και βέβαια
σε καμία περίπτωση δεν το έτεμνε στα δύο όπως μερικοί-ες είχαν ισχυριστεί.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία να αναπνεύσει η Παροικιά.
Κάποιοι-ες δεν το ήθελαν, διότι ποτέ δεν τους ενδιέφερε η Παροικιά , αυτό που τους ενδιέφερε ήταν η να μην γίνει τίποτα αν ήταν δυνατόν ώστε να μην καρπωθεί το έργο η δημοτική αρχή.
Και αυτοί-ες που καταδίκασαν για άλλη μια φορά την Παροικιά, έχουν το θράσος να θέλουν να ξαναδιεκδικήσουν το δημαρχιακό αξίωμα.
Την απάντηση την παίρνουν καθημερινά από τους πολίτες με την άρνηση συμμετοχής στο υπό κατάρρευση υποτιθέμενο συνδυασμό.
Και η απάντηση θα είναι ηχηρή και στους ίδιους-ες αλλά και στους παλαιοκομματικούς καθοδηγητές.  
Tο παρακάτω κείμενο το είχα γράψει το 2016 στον προσωπικό μου λογαριασμό στο fb.
ΠΗΡΕ ΤΟΝ «ΔΡΟΜΟ» ΤΟΥ
«Ο ΔΡΟΜΟΣ» είναι εδώ και μερικές ημέρες το θέμα συζήτησης στα στέκια και στις παρέες της Παριανής κοινωνίας.
Ετσι και εγώ άκουσα σε συζήτηση του διπλανού τραπεζιού (ωτακουστής) σε παραλιακό στέκι της Παροικιάς.
Οι συμμετέχοντες παλιές «καραβάνες» της τοπικής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι έχουν την καθημερινή συνήθεια με το πρωινό καφεδάκι να σχολιάζουν την τοπική και όχι μόνο, επικαιρότητα.
Να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα καλά τι εννοούσαν , αλλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα .
Και επειδή το μικρόβιο υπάρχει , άρχισα να το ψάχνω.
Και με έκπληξη διαπιστώνω ότι η συζήτηση αφορούσε ένα εργο από το οποίο καθημερινά εδώ και λίγες ημέρες περνούσα δεκάδες φορές από μπροστά του ,αλλά δεν μου είχε κινήσει την περιέργεια βλέποντας κάποια μηχανήματα να εκτελούν χωματουργικές εργασίες.
Μαθαίνω ότι για την συγκεκριμμένη ενέργεια έγινε επώνυμη καταγγελία από πρωην αυτοδιοικητικό παράγοντα, στην οποία μάλιστα καταγγελία αναφέρεται ότι τα μηχανήματα εκτελούν διάνοιξη δρόμου τέμνοντας στα δύο έκταση που είχε αγορασθεί από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προκειμένου ανεγερθεί σχολικό συγκρότημα.
Εκανα τον σταυρό μου, θεέ και κύριε αναρωτήθηκα, είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο ασυνείδητοι που να κόβουν στα δύο ένα οικόπεδο και να το καταστρέφουν για να ανοίξουν στη μέση του έναν δρόμο? Και για ποιο λόγο?
Κάτι δεν μου πήγαινε καλά και πριν δώσω και το δικό μου ανάθεμα , έκανα αυτό που κάθε λογικός άνθρωπος πρέπει να κάνει όταν θέλει να έχει άποψη επί ενός θέματος και να την δημοσιοποιεί.
Πήγα στον Δήμο και ζήτησα το τοπογραφικό της περιοχής για να δω ποια είναι τα όρια του οικοπέδου και εάν αυτό πράγματι κόβεται στα δυο σύμφωνα με την καταγγελία.
Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνω (το τοπογραφικό το έχω) ότι οι χωματουργικές εργασίες είχαν εκτελεστεί στην νότιαανατολική πλευρά του οικοπέδου και μάλιστα ακριβώς πάνω στο σύνορο με το γειτονικό οικόπεδο,( γι΄αυτό το λόγο έχουν τοποθετηθεί και πάσαλοι ορίων) δηλαδή ναι μεν υπήρξε μια χωματουργική διάνοιξη στην άκρη του οικοπέδου καλυπτόμενη από χοντρό φυσικό σκύρο, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν έτεμνε το οικόπεδο και φυσικά δεν το κατέστρεφε.
Η άποψη των αρμοδίων του Δήμου ήταν ότι κατασκεύασαν ένα πρόχειρο έργο αποστράγγισης για να προστατεψουν το οικόπεδο από τα όμβρυα τα οποία συγκεντρώνονται το χειμώνα , πράγμα το οποίο και αυτό είναι γεγονός και το έχω διαπιστώσει και εγώ,
Έλα όμως που κάποιοι άλλοι έχουν άλλη άποψη, ότι δηλαδή το έργο έγινε ώστε να σχηματισθεί δρόμος που συνεχίζοντας μέσα από ιδιόκτησίες να συνδέθεί στο ύψος του κοινοτικού κάμπινκ πίσω από τον Ναυτικό όμιλο, ούτως ώστε να χρησιμοποιείται ως περιφεριακός κατά την θερινή περίοδο , πεζοδρομώντας την περιοχή των Λιβαδιών.
Και εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου.
Ποιος δεν θέλει ένα τέτοιο έργο?
Η κατασκευή ενός τέτοιου δρόμου είναι ένα εργο πνοής για την Παροικιά , η οποία θα αναδείξει το καλύτερο κομάτι του παραλιακού της μετώπου, απαλαγμένο από αυτοκίνητα και μηχανάκια, παραδίδοντάς το, στους δημότες στους επισκέπτες και στους επαγγελματίες της περιοχής.
Εγώ δεν γνωρίζω ποια είναι η πραγματικότητα , ο ισχυρισμός του Δήμου ή η άλλη άποψη.
Θέλω όμως να ρωτήσω, ας υποθέσουμε ότι πράγματι υπήρχε σχέδιο για κατασκευή δρόμου, ποιόν και γιατί ενόχλησε?
Θα ρωτήσει ευστοχα κάποιος ….μα …πήρανε μέτρα από το οικόπεδο του υπό σχεδιασμού σχολικού συγκροτήματος.
Η απάντηση είναι …και τι σημαίνει αυτό ότι μίκρυνε το σχολικό συγκρότημα, όχι βέβαια. ο συντελεστής δόμησης παραμένει ο ίδιος.
Κάποιος άλλος θα αναρωτηθεί…δεν υπήρχαν οι νόμιμες άδειες για την διάνοιξη «Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω»…γιατί πάντα όλοι λειτουργούσαν και εκτελούσαν έργα με άδειες?…παραδείγματα πολλά , αγροτικοί δρόμοι, μικρά λιμανάκια ακόμη και μαρίνες που λόγω των παρανομιών δεν μπορούν μέχρι σήμερα να λάβουν άδεια λειτουργίας.
Κάποιος καχύποπτος θα σκεφθεί…ο δρόμος θα εξυπηρετούσε και συγκεκριμένο ιδιώτη.
Να δοθεί στην δημοσιότητα εάν υπάρχει χάραξη αποτυπωμένη, που να φαίνεται από που σχεδιάζεται να περάσει, ποιους εξυπηρετεί και να γίνει γνωστό το ποιοι δέχονται να παραχωρήσουν ατομικές τους ιδιοκτησίες για αυτό το έργο.
Μπορεί να υπάρξει και η απορία γιατί δεν έκανε την κυκλική πορεία μπροστά από την Ενωση και πάλι αριστερά.
Μήπως λόγω των συνεχών κλειστών στροφών κάτι τέτοιο δεν ήταν πρακτικά δυνατόν?
Και τέλος …τι δουλειά είχε συγκεκριμένος ιδιώτης να κατευθύνει τα μηχανήματα και να παρουσιάζετε ως υπεύθυνος του εργου.
Μεγάλο λάθος εάν έχει γίνει , δεν έχουμε ανάγκη από παραγοντίσκους αλλά από υπεύθυνους αυτοδιοικητικούς με θάρρος και άποψη.
Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος και απόδειξη είναι ότι κανείς από τους κρίνοντες δεν εναντιώνεται στην χρησιμότητα και αναγκαιότητα της διάνοιξης ενός δρόμου στην περιοχή, σκεπτόμενος ίσως και την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής , αλλά προσπαθούν να εστιάσουν στο θέμα της νομιμότητας ή όχι της πράξης και ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να πάρει θέση, καταδικάζοντας έτσι και κάποιον συμπολίτη μας που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς για την εκτέλεση του έργου, με μια δημόσια παραδοχή, η οποία κατά την άποψή μου θα ήταν και επικοινωνιακά υπέρ του Δημάρχου.
Όταν τελειώσει το νομικό σκέλος της υπόθεσης, ο Δήμαρχος πρέπει να διαβεβαιώσει μέσω της τεχνικής υπηρεσίας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος, να πάρει την πρωτοβουλία και να κινήσει τις διαδικασίες για την άμεση κατασκευή αυτού του δρόμου που θα λειτουργήσει σαν περιφερειακός για την περιοχή των Λιβαδιών και να δώσει στην δημοσιότητα τον σχεδιασμό και την χάραξή του, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιλέξει με ποιόν είναι …με τον «νόμο» κατά το δοκούν ή με την Παροικιά.
Ηλίας Κουντρομιχάλης


Με το μπλε χρώμα :ο δρόμος ή το έργο αποστράγγισης.
Με το κόκκινο: ο δρόμος προς Καμάρες.
Με το πράσινο: ο δρόμος μπροστά από την ένωση.
Στην απεικόνιση φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο υπό διάνοιξη δρόμος δεν βρίσκεται κοντά στα κτίρια, αλλά στην άκρη του οικοπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες