Pages

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ" ΕΠΙΚΡΙΤΩΝ.

Πράγματι η φράση "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", αν και από πολλούς η πατρότητά της αποδίδεται στο Μακιαβέλι, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί, διότι σε κανένα βιβλίο του Μακιαβέλι δεν περιέχεται.
Άλλοι ισχυρίζονται ότι την είπε ο Μοναχός Τέτσελ, ο οποίος κατ΄εντολή του Πάπα Λέοντας του Ι, πουλούσε συγχωροχάρτια στους πιστούς αυξάνοντας την Παπική περιουσία.
Εδώ στην Πάρο μετά από 500 περίπου χρόνια από την γέννηση της φράσης, την ανέφερε σε κείμενο δελτίο τύπου που σύνταξε ο ίδιος, ο Αντιδήμαρχος Ε. Μαλαματένιος, συνταξιούχος εργαζόμενος της ΔΕΗ, δηλώνοντας τον Μακιαβέλι ως έχοντα την πατρότητα της φράσης.
Αυτό έγινε αιτία να δεχθεί κριτική και μάλιστα προσβλητική από "δήθεν αντικειμενικούς" κριτές, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε γνωστικό επίπεδο του συντάκτη, σε γελοιοποίηση και  περιορισμό του συντάκτη  στα γραφόμενά  του σύμφωνα με το γνωστικό του επίπεδο.
Ας θυμίσουμε κάποιες φράσεις που έχουν πει τελευταία κάποιοι όχι δημοτικοί άρχοντες αλλά πολιτικοί άρχοντες και μάλιστα κατέχοντες τον μεγαλύτερο πολιτικό αξίωμα, αυτό του πρωθυπουργού.
"Η Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου"
΄'Η Θάλασσα δεν έχει σύνορα"
«There is an expression in Greece 'we have already eaten the camel and now there is the queue».(Ελληνική παροιμία "φάγαμε την καμήλα και έμεινε η ουρά της").
Δεν είδαμε τους αντικειμενικούς επικριτές να αποδοκιμάζουν τις παραπάνω "κοτσάνες"ούτε να επικαλούνται την γνωστική επάρκεια και επίπεδο του πολιτικού.
Εδώ ταιριάζει λοιπόν η φράση "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".
Κουντρομιχάλης Ηλίας




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες