Pages

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Η ΠΑΡΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Την 13/2 είχαμε γράψει σε ανάρτησή μας ότι με την πρόσκληση ΝΑΙΓ 34 Α/Α ΟΠΣ:1862, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ζητείται από όλα τα νησιά του Ν.Αιγαίου να υποβάλουν προτάσεις στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Νότιο Αιγαίο" με τίτλο "Αντιμετώπιση κινδύνου και καταστροφών- αντιπλημμυρικά έργα", ώστε να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια για την εκτέλεση τέτοιου είδους έργων.
Επίσης είχαμε αναφέρει ότι η Πάρος δυστυχώς δεν θα μπορούσε να ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και είχαμε επικρίνει και τον Περιφερειάρχη, ίσως και λίγο αυστηρά.
Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων ήταν έως 20/2 και δεν δόθηκε παράταση, δηλαδή την περασμένη δευτέρα.
Η προθεσμία εξέπνευσε και η Πάρος τελικά δεν υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα και από ότι μπορέσαμε να πληροφορηθούμε, προτάσεις υπέβαλαν η Ρόδος και η Κως, περίπου στις 800.000 ευρώ το κάθε νησί και ίσως και κάποιο άλλο νησί .
Είχαμε γράψει  τότε επί λέξει :
"Ψάξαμε και βρήκαμε την εφαρμογή της οδηγίας 2007/60/ΕΚ της ειδικής γραμματείας υδάτων και διαπιστώσαμε ότι στην σελίδα 112 που καθορίζονται οι ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας στα νησιά του Αιγαίου, η Πάρος δεν συμπεριλαμβάνετε σ' αυτές, σε αντίθεση με άλλα νησιά.
Το αποτέλεσμα και το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι ούτε από αυτό το πρόγραμμα το νησί μας δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ και πρέπει μόνοι μας με δικές μας δυνάμεις να επουλώσουμε τις πληγές  που μας άφησε η πρόσφατη πλημμύρα αλλά και οι επόμενες τουλάχιστον έως το 2020."
Για την ανάρτησή μας αυτή επικριθήκαμε αυστηρά από τον Έπαρχο Πάρου, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία ότι η Πάρος έχει δικαίωμα συμμετοχής, εμείς επιμέναμε ότι η Πάρος δεν πρόκειται να ωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα και ότι το μέλλον θα δείξει.
Το τότε μέλλον έγινε σήμερα παρόν και η Πάρος δεν κέρδισε τίποτα.
Εμείς το γνωρίζαμε διότι ανεξάρτητα εάν είχε δικαίωμα συμμετοχής ή όχι το νησί και μπορεί να είχε σύμφωνα με αυτά που παρέθεσε ο Επαρχος, υπάρχουν τεράστια προβλήματα που θέλουν λύση σχετικά, με τα ρέματα τις όχθες και παραλίμνιες περιοχές, για να μπορείς να συμμετέχεις σε ένα τέτοιο πρόγραμμα .
Αυτά τα προβλήματα απαιτούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές και εγκριτικές διαδικασίες.
Ίσως στο μέλλον αν ξανασταλεί η ίδια πρόσκληση και δεν έχουν τελειώσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ και λυθούν νομικά και διαδικαστικά προβλήματα, καθώς και εάν υπάρξουν έτοιμες μελέτες, η Πάρος να μπορέσει να κερδίσει κάτι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες