Pages

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Σύσκεψη φορέων για την γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης



Ολόκληρη η τοπική κοινωνία συστρατεύεται για την διεκδίκηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019»
Ευρεία σύσκεψη φορέων για τον συντονισμό της κοινής δράσης και την κατάρτιση της τελικής πρότασης υποψηφιότητας
Με στόχο ολόκληρη η τοπική κοινωνία του Νοτίου Αιγαίου και οι φορείς που την εκφράζουν να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν για τον κοινό στόχο, την διεκδίκηση του μεγάλου τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το 2019, ευρεία σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Ρόδο.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των φορέων για το μεγάλο στοίχημα που βάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να κερδίσει αυτή την εξαιρετική διάκριση και να καταστήσει την γαστρονομία των νησιών μας σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους βασικούς στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η περιφερειακή αρχή, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην τυποποίηση των προϊόντων μας και την προώθησης του Aegean Cuisine.


Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να γίνει η Περιφέρεια, τουριστικός προορισμός και με βάση τη γαστρονομία. Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα κριτήρια που κυριαρχούν ως προς την επιλογή των διακοπών, αφού η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας, άμεσα αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία.
Παράλληλα, επιδιώκεται η στήριξη όλων των τοπικών τομέων παράγωγης της οικονομίας, του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς, που επιβάλλεται να αναπτυχτούν περαιτέρω , αφού είναι αλληλένδετοι και αλληλοτροφοδοτούμενοι.
Τους εκπροσώπους φορέων, παραγωγών και επιχειρηματιών ενημέρωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης και η Επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής Διεκδίκησης του Τίτλου και ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Χάϊντι Λαζάνη Κατά τη διάρκεια της διαδραστικής συνάντησης, διατυπώθηκε από όλους ανεξαιρέτως η ενθουσιώδης διάθεση να συμβάλουν, ο καθένας από την πλευρά του και από τον τομέα του, με συγκεκριμένες προτάσεις , στην διαμόρφωση του τελικού φακέλου διεκδίκησης του τίτλου, που θα κατατεθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016.
Οι τομείς που επελέγησαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πάνω στους οποίους θα εξειδικευτούν οι προτάσεις και οι δράσεις είναι έξι (6): Πολιτισμός και Διατροφική Ποικιλία, Εκπαίδευση, Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Υγεία, Βιωσιμότητα, Τεχνολογία.
Στην ενημερωτική εκδήλωση, παρουσιάστηκε και η ομάδα εργασίας της Περιφέρειας, που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τον μεγάλο και φιλόδοξο στόχο.
Η Επιτροπή αποτελείται από 9 μέλη - στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Ενεργειακής ΑΕ και του Περιφερειακού Φυτωρίου, και πιο συγκεκριμένα τους κ.κ. Χάϊντι Λαζάνη (Ειδική Σύμβουλος/Διευθύντρια Γραφείου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου) Δημήτρη Πασχαλίδη (Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Κυκλάδων), Τάνια Ρούσσου (Τμήμα Προβολής & Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Δωδεκανήσου), Ντίνα Βλάχου (Τμήμα Προβολής & Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Κυκλάδων), Σουζάνα Τριανταφύλλου (Τμήμα Πολιτισμού & Αθλητισμού Δωδεκανήσου), Μίλτος Χαριστής (Τμήμα Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Συστημάτων), Νίκος Ρένεσης (Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου), Ελευθερία Νικηταρά (Ενεργειακή ΑΕ - Αναπτυξιακή Εταιρία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), Κώστας Χριστοφάκης (Ενεργειακή ΑΕ- Αναπτυξιακή Εταιρία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).


Στη συνάντηση, παρούσα ήταν και η Αναπληρωτρία Διευθύντρια IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), κα Νταβίνια Γκαλέα, η οποία δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από τη θέρμη που διαπίστωσε πως επιδεικνύουν για την κατάρτιση του φάκελου υποψηφιότητας τα στελέχη της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεση τους, αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι διαβλέπουν την προοπτική αυτού του θεσμού.
Ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στην Λέρο, στην Σύρο και στη Νάξο ώστε οι τοπικοί φορείς από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να εμπλακούν και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας που έχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιουλίου 2016.

Ρόδος, 1η Ιουλίου 2016
Γραφείο Τύπου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες