Pages

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ιερό Δηλίου Απόλλωνα και Άρτεμης στην Πάρο



Σε κορυφή λόφου βόρεια της Παροικιάς βρίσκεται το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα και της Άρτεμης που πρώτος ανέσκαψε ο Ο. Rubensohn. Tο ιερό ιδρύθηκε στη Γεωμετρική περίοδο (9ος-8ος αι. π.Χ.) και αρχικά είχε απλή μορφή: ένας περίβολος περιέκλειε βραχώδες έξαρμα και το βωμό για τις λατρευτικές θυσίες.
Η επιλογή της θέσης του ναού δεν είναι τυχαία, αφού από το πλάτωμά του οι πιστοί μπορούσαν να βλέπουν τη Δήλο, το ιερό νησί του Απόλλωνα. Στα τέλη του 6ου αι.π.Χ/ αρχές 5ου αι.π.Χ. κτίστηκε στο ίδιο σημείο μαρμάρινος ναός διαστάσεων 9,50μ.x6μ. με σηκό και πρόναο με δύο κίονες στην πρόσταση. Είχε αετωμετική στέγη, από την οποία σώζονται τα περίτεχνα μαρμάρινα ακρωτήρια.
Προστατευόταν από περίβολο που περιέκλειε και το βωμό. Μέσα στο ναό ήταν στημένο το υπερφυσικού μεγέθους λατρευτικό άγαλμα της Άρτεμης, ύψους 2,74 μ. που χρονολογείται στο 490-480 π.Χ. Αφού συνετέθη από δεκάδες μικρών θραυσμάτων, εκτίθεται μαζί με την βάση του στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου. Στα πολυπληθή αναθήματα που βρέθηκαν στο ιερό περιλαμβάνονται περίτεχνα αγγεία, πήλινα ειδώλια και προτομές, ελεφαντοστέι να αντικείμενα, κοσμήματα, σκαραβαίοι κ.α.

Αρχική φωτογραφία: Ο λόφος του Δηλίου. Στο βάθος το λιμάνι της Παροικιάς



2, 3. Ο ναός του ιερού του Δηλίου Απόλλωνα και της Άρτεμης


4. Σχεδιαστική αναπαράσταση του ναού (M. Schuller)


Πηγή: Αρχαιολογικός Οδηγός Πάρου
Εκδόσεις: Δήμος Πάρου - Επιτροπή Τουρισμού και Ανάπτυξης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες