Pages

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η κυβέρνηση έσπειρε υποσχέσεις, θερίζει θύελλες αντιδράσεων



Χαμένοι στην αρίθμηση και στην κατά το δοκούν ανάγνωση της συμφωνίας με τους εταίρους διάγουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο της μαραθώνιας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία εξελίχθηκε στο πρώτο κρας τεστ του κ. Τσίπρα με τη… λαφαζανική Αριστερή Πλατφόρμα και έτερους διαφωνούντες, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές αναζητούν το… μαγικό αριθμό των «όχι» κατά την ψηφοφορία διά της ανατάσεως των χεριών, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση. Βέβαια, το πόσοι αρνήθηκαν τη στήριξη στη λίστα Βαρουφάκη δεν είναι ο μοναδικός κυβερνητικός… πονοκέφαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας σημαντικός αριθμός περίπου 40 βουλευτών εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία με τους δανειστές. Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών. Μέσα στις διαφοροποιήσεις ιδιαίτερη σημασία αποκτούν αυτές της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο επικεφαλής της Αριστερής Τάσης, που τις τελευταίες ημέρες συμπλέει με τους ΠΑΣΟΚογενείς στην κριτική, βλέπει σαν κόκκινο πανί τις αποκρατικοποιήσεις και την υποχώρηση από βασικές εξαγγελίες της Κουμουνδούρου.
Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν διάγει, στο εσωτερικό, και τις πλέον ήρεμες ημέρες από τη στιγμή που ανέλαβε να χειριστεί το κομμάτι των διαπραγματεύσεων. Πέρα από την «κάρτα» που έφαγε από συναδέλφους του βουλευτές, χθες το… χτύπημα ήρθε από τον πυρήνα του κόμματος. Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των συντακτών του οικονομικού προγράμματος της Κουμουνδούρου, «ξήλωσε» τη συμφωνία του Eurogroup και την τακτική του υπουργού Οικονομικών.
Με μία μακροσκελή ανάλυση, ο κ. Μηλιός έκανε λόγο για υποχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και για μία συμφωνία ασαφή χωρίς αριθμούς.
Ο αριθμός των βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας ή λευκό θα παραμείνει άλυτο μυστήριο, καθώς όσοι μίλησαν μετά την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έδωσαν ίδιο νούμερο. Η αρχή, πάντως, έγινε από το «iskra», τον ιστότοπο της Αριστερής Πτέρυγας. Σε άρθρο, μετά το πέρας της διαδικασίας, αναφέρθηκε σε «σημαντικό» αριθμό, τονίζοντας ότι οι επιφυλάξεις ήταν ευρείες, παρά το τελικό “OK”, που έλαβε η ηγεσία για την εφαρμογή των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών. Από εκεί και πέρα, οι γνώμες διίσταντο:
- Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, ανέφερε ότι τάχθηκαν εναντίον του κειμένου της συμφωνίας ή εξέφρασαν εντονότατο προβληματισμό περίπου 18 βουλευτές, από τους οποίους «κατά» ψήφισαν πέντε και λευκό ακόμη πέντε.
- Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε ότι τα νούμερα περί 30-40 βουλευτών δεν ισχύουν. «Εγώ είπα πολύ κάτω του 10% λευκά. Πολύ κάτω του 10% της Κ.Ο., και αυτό είναι έγκυρο και το παίρνω και πλήρως πάνω μου», πρόσθεσε («Βήμα» fm).
- Ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε («Παραπολιτικά») ότι ο ίδιος καταψήφισε τη συμφωνία και μάλιστα μέτρησε τουλάχιστον άλλους 30 βουλευτές που έκαναν το ίδιο.
Διαφορετικές απόψεις, πάντως, υπάρχουν στην κυβέρνηση και για το εάν πρέπει ή όχι να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία για τετράμηνη παράταση με τους δανειστές. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι, σε περίπτωση ψηφοφορίας, πιθανότατα θα καταγραφεί και επισήμως το ρήγμα που εμφανίστηκε κατά την ενδεικτική ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, απάντησε ότι αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο η δική του γνώμη είναι ότι πρέπει να έρθει στο Κοινοβούλιο (Μega). Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημείωσε ότι «δεν είναι δεσμευτικό να κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή» (Σκάι). Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που διαφωνεί με τη συμφωνία, προτιμά να μην πάει στη Βουλή προς ψήφιση.
Η συμφωνία με τους εταίρους και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε στην εισήγησή του τους στόχους για το διάστημα της τετράμηνης παράτασης που εξασφάλισε η κυβέρνηση και επεσήμανε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις.
«Το επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Σε αυτή τη μάχη στόχο έχουμε να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. Να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του Μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό», ανέφερε, σύμφωνα με πηγές, ο κ. Τσίπρας.
Το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με θέματα την αποτίμηση της εκλογικής μάχης, τις πολιτικές εξελίξεις και την εκλογή νέου γραμματέα Κ.Ε. και νέας Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, διάδοχος του Δημήτρη Βίτσα αναμένεται ότι θα είναι ο Τάσος Κορωνάκης. Πρόκειται για τον υπεύθυνο του Οργανωτικού Γραφείου και πρώην γραμματέα της Νεολαίας του κόμματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στην σημερινή έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες