Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι «Φίλοι της Πάρου», και δημοσίευσαν στη σελίδα τους στο facebook (εδώ), αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ανησυχία τις αποφάσεις της Διοίκησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Α/Γ) μέσα σε 10 οριοθετημένα αιολικά πάρκα σε Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Τήνο». Ακολουθεί ολόκληρο το δελτίο τύπου.
Πάρος Νοέμβρης 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φίλοι της Πάρου» (ΦτΠ) ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία Παριανών αλλά και ανθρώπων που, δεμένοι με το νησί, αναγνωρίζουν τα πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα τόσο της τοπικής ανάπτυξης όσο και της τοπικής κοινωνίας και έχουν μια κοινή έγνοια, να δοθούν στα προβλήματα αυτά λύσεις σύγχρονες, που θα αντέξουν στο χρόνο, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κυκλαδικού χαρακτήρα του νησιού που αποτελεί, ταυτόχρονα, ανεκτίμητο φυσικό πλούτο για όλους όσους ζουν και εργάζονται σ’ αυτό, αλλά και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Στο πλαίσιο αυτό οι ΦτΠ παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ανησυχία τις αποφάσεις της Διοίκησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Α/Γ) μέσα σε 10 οριοθετημένα αιολικά πάρκα σε Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Τήνο.
Οι άδειες παραγωγής που έχουν εκδοθεί από την ΡΑΕ, με το μέγεθος των Α/Γ που προβλέπουν, με χωροθέτηση σε πολλαπλά και ευαίσθητα σημεία της Πάρου, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τον χαρακτήρα του. Ένας ακόμη παράγων ανησυχίας είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την χάραξη των οδών που οδηγούν στα αιολικά πάρκα και που θα μπορούσαν να τραυματίσουν την Παριανή ύπαιθρο. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αισθητική του εύθραυστου κυκλαδικού τοπίου και κατά συνέπεια και για τον τουρισμό και την μελλοντική ανάπτυξη της Πάρου ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Γι' αυτό και η πολιτεία πρέπει να επέμβει για να ανακληθούν αυτές οι άδειες από την ΡΑΕ.
Οι ΦτΠ δεν είναι άκριτα κατά των ΑΠΕ. Η ΡΑΕ, ο Δήμος και οι σύλλογοι που εκφράζουν την τοπική κοινωνία πρέπει να εργαστούν μαζί πάνω σε ένα μεσοπρόθεσμο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και τον κυκλαδικό χαρακτήρα του νησιού και το οποίο θα περιλαμβάνει τις ενδεδειγμένες ΑΠΕ σωστά χωροθετημένες προς όφελος της Πάρου π.χ. πάνω σε δημοτική γη και με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαχείρισή τους.
Γ. Βλαντάς Πρόεδρος
Σ. Δαλαμάγκας Γραμματέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες