Pages

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Selfies φωτογραφίες: Μόδα ή εξάρτηση;



Ο Γιώργος Πανταζόπουλος, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Masters (M.Α.) of Clinical Psychology, University of Indianapolis, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την νέα μόδα της εποχής μας ακούει στο όνομα selfies φωτογραφίες και κατά πόσο η κατάσταση αυτή γίνεται εθισμός όταν δεν υπάρχουν όρια.

H νέα μόδα της εποχής μας ακούει στο όνομα selfie, μία φωτογραφία-πορτραίτο χαρούμενης, συνήθως, διάθεσης την οποία «ανεβάζεις» σε ένα από τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι: Facebook, Twitter, Instagram ή αλλιώς τα λεγόμενα social media.
Όπως κάθε νέα τάση, έτσι και η συγκεκριμένη τείνει να αγγίξει σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια του εθισμού. Υπάρχουν πολλοί έφηβοι αλλά και ενήλικες οι οποίοι έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιθυμία να τραβούν ατομικές ή ομαδικές selfies οι οποίες ενίοτε ξεπερνούν τα όρια της διαφύλαξης των προσωπικών τους στιγμών.


Παρόλα αυτά, αποφασίζουν οι ίδιοι με το πάτημα ενός κουμπιού να τις μοιραστούν δημόσια μέσω των social media, μην έχοντας αίσθηση του μέτρου και της λογικής. Αυτού του είδους οι φωτογραφίες είναι πιο άμεσες και αληθινές από τα παραδοσιακά πορτραίτα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία ρεαλιστικότερη διάσταση σε αντίθεση με τα διαδικτυακά αψεγάδιαστα πρότυπα. Παράλληλα μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να εξερευνήσει τον εαυτό του και να τον γνωρίσει καλύτερα μέσω των διαφορετικών πτυχών της προσωπικότητας του οι οποίες εμφανίζονται στις selfies.
Η νέα τάση γίνεται εθισμός όταν δεν υπάρχουν όρια και όταν το άτομο χάνει τον έλεγχο των πράξεων του με αποτέλεσμα να «ανεβάζει» στο διαδίκτυο πολλές φωτογραφίες-selfies ανεξέλεγκτα.
Η αποτύπωση χαρούμενων «selfies στιγμών» σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση τους φαίνεται να καλύπτει κάποια κρυμμένη μας εσωτερική ανάγκη για αυτοεκτίμηση μέσω της αποδοχής των άλλων ή να είναι μία ναρκισσιστική προσπάθεια προβολής της προσωπικής μας κατάστασης.


Όποιος και αν είναι ο λόγος, μέσω των selfies πολλοί άνθρωποι νιώθουν δημοφιλής, αγαπητοί αλλά και αποδεκτοί από το σύνολο με αποτέλεσμα να θέλουν να επαναλάβουν την εμπειρία. Καλό θα ήταν να διευκρινιστεί πως τα διαδικτυακά αισθήματα συνήθως δεν είναι πάντα αληθινά αλλά και όταν υπάρχει αποδοχή είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και όχι λόγω των selfies.
Η προσωπικότητα του καθενός είναι μοναδική και άξια σεβασμού, αγάπης και αποδοχής απλά, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει προβολή μίας πτυχής του χαρακτήρα η οποία μπορεί να είναι αρεστή ή όχι. Τα social media και οι selfies-φωτογραφίες είναι απλά τα μέσα που χρησιμοποιούμε για κοινωνική δικτύωση γιατί η ουσία βρίσκεται στην ανθρώπινη επαφή.

Γιώργος Πανταζόπουλος
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Masters (M.Α.) of Clinical Psychology
University of Indianapolis
www.psychologos-pantazopoulos.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες