Pages

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Για τις 29 Δεκεμβρίου 2014 μετατέθηκε η ψηφιακή μετάβαση στις Κυκλάδες



Σε αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την μετάβαση στις ψηφιακές εκπομπές προχώρησε το ΥΠΟΜΕΔΙ καθώς αναβλήθηκε τελικά όπως αναμενόταν η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη (Κεντρική Μακεδονία) αλλά και στη Θεσσαλία και το τμήμα της Εύβοιας και μαζί με αυτήν και οι επόμενες δυο μεταβάσεις (και στις Κυκλάδες) που απομένουν για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Η αναβολή είναι της τάξεως των τριών εβδομάδων και οριακά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ολιγοήμερη» όπως είχε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Μενέλαος Δασκαλάκης. Παρά ταύτα σύμφωνα και με το νέο προγραμματισμό -ο οποίος πια αναμένεται να είναι ο τελικός- το εγχείρημα της πλήρους διακοπής των αναλογικών εκπομπών σε ολόκληρη τη χώρα και η μετάβαση στις ψηφιακές, ολοκληρώνεται εντός του 2014.
Αν όντως τελικά πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρόκειται πράγματι για μια από τις πιο γρήγορες μεταβάσεις στο ψηφιακό σήμα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όπως ανέφερε ο γενικός την περασμένη εβδομάδα. Αυτό μάλιστα, σε μια χώρα με ανάγλυφο που παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες και σημαντικούς ορεινούς όγκους.

"Συμπυκνωμένη" μετάβαση
Επισημαίνεται ότι η τοποθέτηση της τελευταίας μετάβασης, εκείνης των νησιών, σε ημερομηνία εντός του 2014, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τελευταίες δυο μεταβάσεις είναι σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δεν γίνεται μόνο για λόγους «εικόνας». Οι λόγοι είναι και ουσιαστικοί, καθώς η χώρα θα έχει τελικά ολοκληρώσει τη διεθνή υποχρέωση της ψηφιακής μετάβασης, όπως δεσμεύτηκε προς την ΕΕ, εντός του τρέχοντος έτους και πλέον θα μπορεί εντός του πρώτου διμήνου του 2015, να αποδώσει και το ψηφιακό μέρισμα στους δικαιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για το ψηφιακό μέρισμα έχει ολοκληρωθεί και αποτελεί επίσης μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα της χώρας προς την Ε.Ε. αλλά και μνημονιακή δέσμευση, ενώ επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη μη απόδοση του φάσματος στους δικαιούχους, θα μπορούσε να έχει και οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρώπης.

Οι νέες ημερομηνίες
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ, η αλλαγή έγινε «για τεχνικούς λόγους». Πρόκειται βεβαίως για τεχνικούς λόγους, οι οποίοι ωστόσο σχετίζονται άμεσα με το θέμα των περιφερειακών σταθμών της Θεσσαλονίκης, το οποίου η επίλυση, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα έχει, πλέον δρομολογηθεί.
Κατόπιν αυτών, το τελικό χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, διαμορφώνεται ως εξής:

21/11/2014
Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική εκτός Νομού Σερρών)
Θεσσαλία
Τμήμα Στερεάς Ελλάδας

19/12/2014
Ήπειρος
Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά)
Ιόνιο
Νομός Αιτωλοακαρνανίας

29/12/2014
Κρήτη
Κυκλάδες
Δωδεκάνησα
Σάμος, Ικαρία, Καστελόριζο

Προβληματισμός
Ήδη πάντως προβληματισμός εκφράζεται για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος από τεχνικής άποψης, καθώς θα πρέπει να εγκατασταθούν αναμεταδότες σε περιοχές με πολύ δύσκολο χειμώνα και σε τοποθεσίες που αποκλείονται πολύ συχνά από τα χιόνια, σε χρονικό διάστημα ημερών.
Οι έχοντες γνώση της κατάστασης και των απαιτήσεων του εγχειρήματος κάνουν λόγο για «ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση», ίσως τη δυσκολότερη από όσες έχει αντιμετωπίσει ως τώρα τόσο η Digea, αλλά και η ΝΕΡΙΤ, η οποία παρόλες τις αδυναμίες της, θα πρέπει να ακολουθήσει.
Σε κάποιες περιοχές της χώρας, στα βόρεια, έχει ήδη χιονίσει και οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες.
Πάντως ένας από τους λόγους που οι τελευταίες τρεις ψηφιακές μεταβάσεις "στριμώχτηκαν" σε τόσο κοντινές ημερομηνίες, είναι και αυτός, καθώς μέχρι εκτιμάται ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα παρουσιάσουν κάποια σημαντική κλιμάκωση, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Επισημαίνεται βέβαια ότι το πρόβλημα αυτό αφορά κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Τι σημαίνει η ολοκλήρωση της μετάβασης
Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης το Δεκέμβριο θα κλείσει ο πρώτος και πιο σημαντικός κύκλος, για το πέρασμα στη νέα εποχή τηλεοπτικών υπηρεσιών.
Το επόμενο έτος αναμένεται να δούμε νέες υπηρεσίες, από τα ελεύθερα παρεχόμενα κανάλια αλλά επέκταση του σήματος σε αρκετές περιοχές που σήμερα είναι λευκές. Το τελευταίο βέβαια θα γίνει με πρωτοβουλία των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανά περιοχή.
Εφόσον το οικονομικό περιβάλλον το επιτρέψει είναι πολύ πιθανό να εκκινήσουν οι διαδικασίες για παροχή τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αυτό ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα οικονομικά των καναλιών.

Στέλιος Ιωάννου
πηγή: http://www.mediacell.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες