Pages

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Παράνομες οι κάμερες στους χώρους εργασίας




Αντίθετη και με το Σύνταγμα η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης


Με τη χρήση της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών μέσων συν τω χρόνω να μεγεθύνεται, πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στους χώρους εργασίας με την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) που πολλές φορές λειτουργεί ως σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης της εργασίας τους.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι πρακτικές είναι παράνομες, αφού ο εργαζόμενος απολαμβάνει τριπλή ουσιαστικά νομοθετική προστασία. Ετσι, η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στους χώρους εργασίας είναι αντίθετη στο άρθρο 9Α του Συντάγματος καθώς και στον ν. 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το άρθρο 9Α εισήχθη στο Σύνταγμά μας με την αναθεώρηση του 2001 και ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί όπως νόμος ορίζει».

Η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης είναι φανερό ότι παρέχει στην εργοδοτική επιχείρηση την ευχέρεια διείσδυσης στην προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων, ενώ τα δεδομένα που θα συλλέγονται με τον τρόπο αυτό είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της εν γένει συμπεριφοράς των εργαζομένων, για σκοπούς ξένους με την εκτέλεση της εργασιακής σύμβασης.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, η συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων έρχονται επιπλέον σε αντίθεση με το άρθρο 8 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ), το άρθρο 7 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της κατοικίας και των επικοινωνιών) και το άρθρο 8 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει σε σχέση με τη διάταξη του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής που θεμελιώνεται στο άρθρο αυτό, δεν εξαιρεί την επαγγελματική ζωή των εργαζομένων και δεν περιορίζεται στη ζωή εντός του τόπου κατοικίας.

Μάλιστα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τη με αρ. 115/2001 οδηγία που έχει εκδώσει, ξεκαθαρίζει ότι «η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων πρέπει να πραγματοποιείται με θεμιτά μέσα και με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων στον χώρο εργασίας και γενικότερα στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων».

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες