Συνέντευξη του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή στο ραδιόφωνο του «ALPHA 98,9», στη δημοσιογράφο Ελένη Σπυρίδη.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Να καλωσορίσουμε τον Υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης κ. Παντελή Καψή και να αρχίσουμε με τα δικά σας, με τις δικές σας αρμοδιότητες. Συνεχίζεται μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Έχουμε ουσιαστικά δύο τηλεοράσεις: Τη Δημόσια Τηλεόραση και την ΕΡΤ που εξακολουθεί να εκπέμπει από τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς.
ΚΑΨΗΣ: Παραπάνω τηλεοράσεις έχουμε, δεν έχουμε μόνο δύο.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Σε ό,τι αφορά το δικό σας πεδίο δράσης, σε αυτό αναφέρομαι.
ΚΑΨΗΣ: Εγώ έχω μόνο τη Δημόσια Τηλεόραση. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλές δημόσιες τηλεοράσεις. Υπάρχει και μία απεργιακή –αν θέλετε- ΕΡΤ, η οποία μεταδίδει ένα πρόγραμμα μέσω διαδικτύου, ουσιαστικά, παρακρατώντας παράνομα τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Εδώ, λοιπόν, να έρθουμε: Τι κάνετε κύριε Καψή για να βρεθεί μία λύση και να τελειώσει αυτή η ιστορία με όσο το δυνατόν πιο βελούδινο τρόπο.
ΚΑΨΗΣ: Το μόνο που απομένει είναι να ανακοινωθούν, νομίζω αύριο-μεθαύριο το αργότερο, τα ονόματα των υπολοίπων προς πρόσληψη από τη Δημόσια Τηλεόραση. Ήδη, η Δημόσια Τηλεόραση εκπέμπει ένα πρόγραμμα σχεδόν πλήρες σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προφανώς εννοώ. Νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα αυτή η κατάληψη στην Αγία Παρασκευή. Και φαντάζομαι, όπως το έχω πει και άλλη φορά, ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα να παρέμβει ο Εισαγγελέας.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Θα θέλατε, εσάς η επιδίωξή σας -βεβαίως είναι απευκταίο να φθάσουμε στην παρέμβαση του Εισαγγελέα- αλλά παρ’ όλα αυτά έχετε θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για να λήξει αυτή η ιστορία;
ΚΑΨΗΣ: Χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο; Όχι. Θα προκύψει από τα πράγματα. Ξέρετε, σήμερα-αύριο θα υπάρξει το site της Δημόσιας Τηλεόρασης. Πολύ σύντομα θα υπάρξει, μόλις ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα, και το ραδιόφωνο. Θα ανακοινωθούν και οι προσλήψεις. Έχουν τελειώσει, έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα και οι ανησυχίες που είχαν εκφράσει οι εργαζόμενοι. Νομίζω ότι πλέον δεν θα έχουν καμία δικαιολογία, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά, να συνεχίσουν να παραμένουν στην Αγία Παρασκευή.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Μάλιστα. Τώρα θέλω να ξυπνήσω λίγο και τη δημοσιογραφική εμπειρία σας που είναι τεράστια και να ξεκινήσουμε από όλο αυτό το κλίμα των τελευταίων ημερών. Έχουμε πάλι ένα συγκρουσιακό κλίμα σε πολλά επίπεδα και βεβαίως μονοπωλεί και τις συζητήσεις αυτό το θέμα των άκρων, της ρητορικής των άκρων, των πράξεων από τα άκρα. Γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο; Έχετε κάποια εξήγηση;
ΚΑΨΗΣ: Δεν υποτιμώ τις ανησυχίες των εργαζομένων. Έχουν κάθε δικαίωμα να προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Φοβούμαι όμως ότι έχουν επενδύσει πάνω σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις και πολιτικά κόμματα τα οποία ρητά το δηλώνουν ότι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι πολιτικά κόμματα επενδύουν σε μία ρητορική υπέρ ακραίων καταστάσεων. Η χθεσινή δήλωση του κ. Καμμένου νομίζω ότι είναι πρωτοφανής για τα πολιτικά μας πράγματα. Και δεν καταλαβαίνουν ότι απ’ όλη αυτή την ιστορία στο τέλος χαμένη θα βγει η Δημοκρατία και όλοι μας. Δηλαδή, τα κομματικά οφέλη νομίζω ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά σ’ αυτό που διακυβεύεται και που είναι η ίδια η δυνατότητα της Δημοκρατίας μας να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ βαριά κρίση την οποία περνάμε στην οικονομία.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Ναι, πάντως και η κυβέρνηση δεν κάνει καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για συνεννόηση.
ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και καιρό. Να ξεκινήσω από την ΕΡΤ. Έκανα έκκληση να μετάσχουν στο διάλογο όλοι οι εργαζόμενοι. Κατ’ εξοχήν στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσουμε συναινετικά όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά βλέπουμε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει μία απόλυτη διάκριση, «δεν συνεργαζόμαστε με κανένα μνημονιακό κόμμα». Και έχουμε φθάσει στο παράδοξο ο κ. Τσίπρας να θεωρεί υποψήφιο για συνεργασία τον κ. Καμμένο. Το αντίθετο νομίζω ότι συμβαίνει.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Σε άλλες περιπτώσεις, όταν δηλαδή ήσαστε διευθυντής εφημερίδας, ενδεχομένως, λέω τώρα, εάν αρθρογραφούσατε, να λέγατε και το γνωστό έτσι, την κλασσική άποψη ότι επειδή στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μπορεί και η κυβέρνηση και όπως πάνε τα πράγματα, σε συνδυασμό και με τις οικονομικές εξελίξεις, η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και εκεί να γίνει ένα ξεκαθάρισμα.
ΚΑΨΗΣ: Κάναμε εκλογές πριν από ένα χρόνο σχεδόν. Νομίζουμε ότι λύση είναι να πηγαίνουμε κάθε χρόνο σε εκλογές; Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει κυβέρνηση, έχει πλειοψηφία, προχωρά κανονικά. Νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή, θα ξεφουσκώσει πολύ σύντομα. Και δεν τίθεται θέμα εκλογών, ούτε θέλει ο ελληνικός λαός -νομίζω- εκλογές αυτή τη στιγμή, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν θα βγει τίποτα από καινούργιες εκλογές. Ίσα-ίσα θα υποβαθμίσουμε άλλη μία φορά τη Δημοκρατία μας. Θα πούμε ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε συντεταγμένα ως κοινωνία.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Μάλιστα. Έχουμε όμως και το άλλο μέτωπο, κύριε Καψή. Έχουμε το μέτωπο της οικονομίας, έχουμε τις εξελίξεις που αναμένεται να δρομολογηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές και μετά από αυτή την Κυριακή μέσα στο επόμενο διάστημα, και κάποια πολιτικά στελέχη στη Γερμανία, όπως και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας, αυτό θα συνοδεύεται και από νέους όρους.
ΚΑΨΗΣ: Ναι. Νομίζω ότι θα υπάρξει αυτό που λέμε τρίτο πακέτο βοήθειας, με την έννοια ότι πρέπει να συμπληρωθούν κάποια χρηματοδοτικά κενά που υπάρχουν σε βάθος χρόνου και αυτό θα συνδεθεί, προφανώς, με την επίτευξη κάποιων στόχων. Ήδη, για να ζητήσουμε αυτή τη βοήθεια πρέπει να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, να μπορούμε να στεκόμαστε πλέον στα πόδια μας. Δεν νομίζω, όμως, ότι αυτό συνεπάγεται κάποια πρόσθετα μέτρα. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή το μείζον είναι να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την ύφεση και να μπούμε έστω και με αργούς ρυθμούς –γιατί πράγματι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί σύντομα το μείζον που είναι η ανεργία– σε μια πορεία σχετικής ανάκαμψης.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ακούσαμε και από τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος και αυτό το δέχονται και οι πολίτες. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται και πρώτο κόμμα. Προφανώς, ανταποκρίνεται και στα όσα πιστεύει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου.
ΚΑΨΗΣ: Αυτό είναι ένα μείζον θέμα. Αγγίζετε ένα μεγάλο, μεγάλο ζήτημα. Σε πολύ κόσμο στην Ελλάδα υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά μας προβλήματα. Εγώ, για παράδειγμα, ένα θέλω να επισημάνω: Μέχρι στιγμής, από όλη αυτή τη βοήθεια, από τα δικά μας χρήματα δεν έχει πάει ούτε μισό ευρώ στο χρέος. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τις δαπάνες που κάνουμε εμείς στο εσωτερικό και να καλύψουμε τα ελλείμματά μας. Άρα, όλη αυτή η λιτότητα η οποία ήταν και είναι τόσο επώδυνη για πάρα πολλούς Έλληνες, προκύπτει από τα δικά μας προβλήματα. Δεν προκύπτει από το μνημόνιο ή από το χρέος. Αυτό καλύπτεται πλήρως από τη βοήθεια που μας δίνεται. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει εμείς να αντιμετωπίσουμε και κάποιοι τρέφουν ακόμη ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μια μαγική λύση που θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει. Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάθουμε μεγαλύτερη καταστροφή για να το συνειδητοποιήσουμε. Είδαμε τι έγινε στην Κύπρο.
ΣΠΥΡΙΔΗ: Κύριε Καψή, σας ευχαριστώ πολύ.
ΚΑΨΗΣ: Να είστε καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες