Pages

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Λεφτά τελικά (δεν) υπάρχουν!

Διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουνίου έχει η Ελλάδα, όπως λένε αριστερά και δεξιά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και υπόσχονται εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης για να σώσουν τον Προϋπολογισμό και την πατρίδα. Το ζήτημα είναι σε τι βαθμό όλα αυτά είναι αληθινά ή πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων, που παίζεται για να προσποριστούν κάποιοι οφέλη εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Κάνουν λόγο στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση των εσόδων του Μαΐου μέχρι...
30% και την ίδια στιγμή δίνουν παρατάσεις σε προθεσμίες που αφορούν την είσπραξη προγραμματισμένων φόρων.

Οι Γερμανοί, στο μεταξύ, βγήκαν χθες και είπαν ότι δεν υπάρχει καμία πίεση να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση, καθώς δεν υπάρχουν λήξεις δανείων.

Είναι φανερό ότι το υπουργείο Οικονομικών μεταδίδει αντιφατικά μηνύματα. Αυτά που λέει στα λόγια διαψεύδονται από τις ενέργειές του. Η ανάγκη για έσοδα θα τους έκανε περισσότερο πιεστικούς στο θέμα των εισπράξεων. Αντίθετα, αυτοί εμποδίζουν την εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία, με συνεχείς παρατάσεις, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά την εναπομείνασα φορολογική συνείδηση, που δεν έχει αλώσει ακόμα η οικονομική κρίση.

Στη συνέχεια αναφέρονται οι παρατάσεις που έχουν δοθεί και είναι έξω από κάθε λογική στήριξης του Προϋπολογισμού.

- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Εχουν δοθεί τρεις μηνιαίες παρατάσεις από τις 29 Φεβρουαρίου και σχεδιάζεται η τέταρτη.

- Φορολογικές δηλώσεις φυσικά πρόσωπα - επιτηδευματίες: Οι προθεσμίες έληγαν από αρχές Μαΐου (ανάλογα με το ΑΦΜ) και παρατάθηκαν έως τις 15 Ιουνίου. Εδώ σχεδιάζεται και νέα παράταση.

- Φορολογικές δηλώσεις επιχειρήσεις: Παρατάθηκαν μέχρι τις 25 Μαΐου από 10 Μαΐου.

- ΕΤΑΚ 2009: Τα σημειώματα έπρεπε να ταχυδρομηθούν το Πάσχα, αλλά «πάγωσαν» λόγω εκλογών.

- ΦΑΠ 2011-2012: Τα σημειώματα προγραμματίζονταν να αποσταλούν τον Ιούνιο. Πιθανώς να ταχυδρομηθούν αργότερα, εντός του θέρους.

- Ειδικό τέλος ακίνητων 2012 (μέσω ΔΕΗ): Επρεπε να υπάρχει η πρώτη δόση στον λογαριασμό ρεύματος του Μαΐου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε τη διαδικασία.

Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες