Pages

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η τρόικα απέτυχε, οι Έλληνες πληρώνουν, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει... γιορτή

Έμμεση ομολογία της αποτυχίας της τρόικας αποτελεί η έκθεση για το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Μαρίας Μορς, εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τριμερή των δανειστών.

Συνιστάται βέβαια η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δεύτερου προγράμματος δανεισμού της χώρας, αλλά παραθέτουν και τις αδυναμίες περί την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος, εντοπίζοντας...
«ανομοιογενή» προσαρμογή της χώρας, λόγω σειράς παραγόντων.

Κατά την τρόικα, οι παράγοντες αυτοί είναι η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή και ζητήματα διοικητικής ικανότητας και κυρίως, η ύφεση, η οποία, όπως αναφέρουν, ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν.

Αναγνωρίζει έτσι η τρόικα πως επέβαλε στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, διότι απαιτούσε βίαιες προσαρμογές, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

Επιμένει, όμως, πως αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη, δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού ελλείμματος το 2009.

Επομένως, αναδύεται σε όλο του το μεγαλείο το έγκλημα της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την εξεταστική επιτροπή για να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικοί δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, γεγονός που οδήγησε στην υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης κατά τη διάρκεια του 2010 και του 2011. Ωστόσο, η Ελλάδα πέτυχε σημαντική μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης: από 15 ¾ τοις εκατό του ΑΕΠ το 2009 σε 9¼ τοις εκατό το 2011.

Αναγνωρίζει πάντως πως η προσαρμογή είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες από τις περιπτώσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης σε χώρες της ΕΕ που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Αυτή η δημοσιονομική εξυγίανση έπρεπε να επιτευχθεί σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11% και πλέον, κάτι που ήταν αναπόφευκτο δεδομένου του σημαντικού (θετικού) κενού παραγωγής που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας των μη βιώσιμων πολιτικών που εφαρμόζονταν μέχρι το 2009.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης που συμφωνήθηκε ήταν σημαντικές θεσμικές αλλαγές που, μεσοπρόθεσμα, θα αποδώσουν καρπούς.

Ωστόσο, η τρόικα εκτιμά ότι η πρόοδος όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των εσόδων και του ελέγχου των δαπανών ήταν ανεπαρκής, τα δε μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ταχεία διευθέτηση των πληρωμών προς τους προμηθευτές παραμένουν περιορισμένα.

Επιπλέον, ενώ από το Μάιο του 2010 έχουν γίνει πολλά βήματα στον τομέα των αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα επιτεύγματα ήταν σαφώς δυσανάλογα προς την ανάγκη να επιταχυνθεί η αύξηση της παραγωγικότητας και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τονίζει, υπήρχαν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ενστερνιζόταν το πρόγραμμα. Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την άνοιξη του 2010 δεν επαρκούσαν για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και την εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να επιστρέψει στις αγορές.

Η τρόικα εκτιμά ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο το 2014.

Αλλά όλα αυτά δεν θα επιτευχθούν, αν προηγουμένως δεν συμπιεστούν (κι’ άλλο) προς τα κάτω οι μισθοί!

Άλλωστε, και η επικεφαλής του ΔΝΤ βρήκε… υψηλούς τους μισθούς στην Ελλάδα, ενώ πλέον η χώρα εμφανίζεται ως… προπύργιο των υψηλά αμειβόμενων που όμως δεν παράγουν τίποτε.

Αλλά για το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που επί δύο χρόνια έκανε το παν πρώτα για να δυσφημήσει τη χώρα και μετά να αδρανήσει, αύριο είναι ημέρα εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή ημέρα… γιορτής, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

Προκειμένου να εκλεγεί ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών και να… βαδίσει προς τη νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες