Παρακολουθήσαμε έκπληκτοι την πρωτοφανή συνάντηση και τους διαλόγους μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, σε διεθνή ζωντανή μετάδοση.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα, ύψωσε το πολιτικό ανάστημα της εντός του Τουρκικού εδάφους και δια στόματος του επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας ξεμπρόστιασε τους Τούρκους καταγγέλοντας διεθνώς τις καθημερινές προκλήσεις τους και τις αυθαίρετες διεκδικήσεις τους.
Οι Έλληνες από χθές αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν.
Η χώρα μας περνάει στην πολιτική αντεπίθεση τολμώντας να καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα on camera μπροστά στον επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας.
Και για να μην ξεχνάμε...ήταν μια απάντηση την οποία το Ελληνικό έθνος χρωστούσε στους Τούρκους από το 2017 τότε που ο δικτάτορας Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα και μέσα στο προεδρικό μέγαρο ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής Ελληνικής ηγεσίας προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αφήνοντας άφωνους τους παρόντες.
Ας θυμηθούμε τι είπε τότε:
Ο κ. Ερντογάν συγκεκριμένα τόνισε:
–«Υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά στη Συνθήκη της Λωζάννης» προσθέτοντας πως «είναι μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν ήταν μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οικοδομείται ξανά ο πλανήτης μας και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».
Ο κ. Ερντογάν έθεσε εμφανώς ζήτημα οικονομικών, πολιτικών και θρησκευτικών διακρίσεων εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, σε αντιδιαστολή όπως είπε με τα πλήρη προνόμια που απολαμβάνουν οι «ρωμιοί» της Τουρκίας και το Πατριαρχείο: «Για παράδειγμα στη Συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα αλλά ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αναφέρεται η λέξη τουρκική».
Πρόσθεσε ακόμα πως «στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους» για να καταλήξει πως «δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».
Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε και μία αναδρομή στο παρελθόν: «(σσ τα θέματα αυτά) Τα συζητήσαμε με τους κ.Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, το ίδιο κάνουμε με τον κ.Τσίπρα τώρα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος στη Δυτική Θράκη οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λεξη "τουρκική"». Μάλιστα, επετίμησε την ελληνική κυβέρνηση που δεν έσπευσε να ελέγξει όσους αντέδρασαν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Όλα τα παραπάνω τα αποδόμησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μέσα στην Τουρκική πρωτεύουσα, απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά ενημερώνοντας και τον Τουρκικό λαό για την αλήθεια μέσω των Τουρκικών ΜΜΕ.
Ελλάδα σε ευχαριστώ, έστω και έτσι, αισθάνομαι περισσότερος Έλληνας, αισθάνομαι εθνική ανάταση, αισθάνομαι ότι η πατρίδα μου έχει την θέληση, το σθένος και την δύναμη να υπερασπίσει το δίκιο της.
Ηλίας Κουντρομιχάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες