Pages

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ «Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ»



Σε 17 ημέρες θα έχουμε στην Πάρο τον πρώτο και τελευταίο γύρο των δημοτικών εκλογών μιας και οι υποψήφιες παρατάξεις στο νησί μας είναι μόνο δύο.
Τα επιτελεία των δύο παρατάξεων οργανώνουν και προβάλλουν όπως αυτά νομίζουν καλύτερα, τον προεκλογικό αγώνα.
Οι υποψήφιοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, άρχισαν να ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους  και να εξηγούν στον κόσμο για πιο λόγο συντάσσονται με την μια ή την άλλη παράταξη.
Αυτό το οποίο μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι ανακοινώσεις-συνεντεύξεις των υποψηφίων της Λαικής Συσπείρωσης,( η οποία στηρίζεται επίσημα από το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και επικεφαλής είναι ο Κώστας Ροκονίδας, ο οποίος είναι και ο κομματικός υπεύθυνος εδώ και πολλά χρόνια της ΚΟΒ του ΚΚΕ στην Πάρο), αναφέρονται με έμφαση και προβάλλουν όχι το τι θα κάνουν, ή τι όραμα έχουν για το νησί, αλλά την εμπειρία, την ικανότητα και την εντιμότητα του επικεφαλής της παράταξης του Κώστα Ροκονίδα.
Δηλαδή αναφέρουν επί λέξει «συντάσσομαι με την Λαική συσπείρωση και τον Κώστα Ροκονίδα διότι πρόκειται για ένα έμπειρο αυτοδιοικητικό, ικανότατο και έντιμο…κ.λ.π».
Τίποτα για το μέλλον, τίποτα για την Πάρο, τίποτα για το όραμά τους, μάλλον αυτό ταυτίζεται με το όραμα του επικεφαλής και αυτό τους φθάνει!
Βέβαια αν κοιτάξουμε την ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων της Λαικής Συσπείρωσης, εκεί θα δούμε να συνωστίζονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας πολίτες διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων, που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με το όραμα του ΚΚΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ούτε καν οι περισσότεροι απ΄αυτούς να έχουν διαβάσει την διακήρυξη της Λαικής Συσπείρωσης .
Ποιοί  είναι αυτοί λοιπόν οι διαφορετικοί λόγοι που ώθησαν αυτούς τους πολίτες της Πάρου να συνταχθούν με μια καθαρά πολιτική και κομματική αυτοδιοικητική πρόταση?
Βλέποντας πρόσωπα και γνωρίζοντας καταστάσεις  (γιατί μικρή είναι η κοινωνία μας) επισημαίνουμε τους παρακάτω.

  1. Αντίδραση στο πρόσωπο του Μάρκου Κωβαίου, όχι για ανικανότητα, διότι του Κωβαίου του «έκατσαν» έργα και κυνήγησε και πέτυχε πολλά, αλλά από προσωπική εμπάθεια, διότι άλλοι ήθελαν να είναι το «πρώτο βιολί» στον δήμο, άλλοι ήθελαν να γίνουν οι ίδιοι δήμαρχοι, άλλοι από προσωπικό συμφέρον.
  2. Πολιτικοί λόγοι-κομματικοί  (για τους σταθερούς υποψηφίους της Λαικής Συσπείρωσης)
  3. Ρουσφετολογικοί, δηλαδή σου ζήτησα κάτι δεν μου το έκανες, πάω με τον άλλον, που πιστεύω ότι θα μου το κάνει!!!
  4. Οικονομικοί και τι εννοώ, με τις νεες εισπρακτικές πρακτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να εισπράτουν αναγκαστικά τις οφειλές που έχουν οι ιδιώτες, αυτό έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από ένα μέρος κακοπληρωτών ή κάποιων που αδυνατούν να πληρώσουν και να θεωρούν τον δήμαρχο υπεύθυνο επειδή τα χρήματα που οφείλουν εισπράτονται αναγκαστικά (υπάρχουν πολίτες που οφείλουν στον Δήμο δεκάδες χιλιάδες ευρώ και αρνούνται να πληρώσουν σε βάρος των υπολοίπων που πληρώνουμε ).
  5. Προσωπικοί – οικογενειακοί λόγοι, δηλαδή είναι φίλος μου, είναι συγγενής μου.
  6. Ενδοοικογενειακοί λόγοι, βλέπουμε αδέλφια να χωρίζονται, οικογένειες να διασπώνται και να συμμετέχουν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια, όχι από ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά μόνο και μόνο από αντίδραση προς τους δικούς τους ανθρώπους .
Θα μπορούσα να απαριθμώ δεκάδες λόγους που είναι η αιτία για την συγκρότηση ενός ανομοιογενούς ψηφοδελτίου, στο οποίο ο μόνος συνδετικός κρίκος είναι ο επικεφαλής του Κώστας Ροκονίδας, τον οποίο και χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ώς άλλοθι για να δικαιολογήσουν την συμμετοχή τους.
Βέβαια δεν μπορώ να μηδενίσω όλους τους υποψηφίους ή να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι με την Λαική Συσπείρωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βασίλης Σιέτος, τον οποίο έχω την χαρά να το γνωρίζω 40 χρόνια και μπορώ να εκτιμήσω τις ικανότητές του και το ήθος του και πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Και άλλοι βέβαια, τους οποίους εσείς θα κρίνετε.
Αλλά  θα ήθελα να ασχοληθώ με το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι  και αφορά την εμπειρία, την ικανότητα και την εντιμότητα του επικεφαλής της Παράταξης Κώστα Ροκονίδα.
Και πρώτα απ΄όλα να αφήσουμε στην άκρη την εντιμότητα, διότι πιστεύω ακράδαντα σ΄αυτήν, όπως πιστεύω και στην εντιμότητα του Μάρκου Κωβαίου, αλλά και του προηγούμενου δημάρχου Χρήστου Βλαχογιάννη.
Δεν είμαι πολιτικά εχθρός με τον Κώστα, απλά είμαι πολιτικά αντίθετος με αυτά που πιστεύει και πρεσβεύει για την Πάρο και γενικά για την πολιτική.
Δεν κάνω προσωπική επίθεση σε κανέναν και πόσο μάλιστα στον Κώστα, απλώς αποτυπώνω την άποψή μου.
Πάμε στην εμπειρία, την αυτοδιοικητική εμπειρία.
Ναι πράγματι είναι έμπειρος, δηλαδή τι σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι έχει πολλά χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, από το 1994 την εποχή του Αργουζή σαν πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου. Έκτοτε εκλέγεται και ως δημοτικός σύμβουλος και ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης.
Έχει αποκτήσει μια μεγάλη εμπειρία ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα, αλλά δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του διότι δεν έχει αναλάβει θέση ευθύνης που να απαιτεί λήψη αποφάσεων και υλοποίησή των, εκτός από την περίοδο που προανέφερα (Αργουζή) η οποία δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν και η καλύτερη για την Πάρο και την Παροικιά, με βράχια στην παραλία και μετέπειτα λιμάνι στο ιστό της πόλης , που κάποτε οι υπεύθυνοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.
Άλλωστε η οκταετία Αργουζή κρίθηκε από τους Παριανούς το 2002, όταν η παράταξή του πήρε το φανταστικό 12% στις εκλογές.
Πάμε τώρα στην ικανότητά και δεν εννοούμε την επαγγελματική, αυτά δεν έχουν καμία σχέση στην πολιτική αντιπαράθεση, εννοούμε την αυτοδιοικητική του ικανότητα.
Πότε την απέδειξε?
Η όλη παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί μια συνεχή άρνηση σε οτιδήποτε προταθεί από την πλειοψηφία και όχι την τωρινή αλλά και την προηγούμενη.
Τι έκανε όταν η δημοτική αρχή προσπαθούσε με νύχια και δόντια να πετύχει μια ώρα αρχύτερα την λειτουργία του αεροδρομίου?
Αρνήθηκε να ψηφίσει, διότι έχει την θεωρία ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να τελειώσει το αεροδρόμιο, ποιο κράτος?
Αυτό το ξεχαρβαλωμένο που μας ξεζουμίζει.
Και σας ερωτώ , το αεροδρόμιο λειτουργεί τρία χρόνια τώρα?
Που είναι το κράτος ακόμη θα το  περιμέναμε?
Γιατί όλα πρέπει να είναι πολιτική και κομματική πειθαρχία.
Εδώ δεν μιλάμε για ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα, μιλάμε για το παρόν και το μέλλον της Πάρου και εκεί πρέπει να εστιάσουμε όλοι μας.
Πότε λοιπόν απέδειξε την αυτοδιοικητική του ικανότητα?
Η άποψη μου , ελάχιστες φορές.
Πολλοί μπερδεύουν την αυτοδιοικητική ικανότητα με την συνεχόμενη αντιπολιτευτική στάση.
Δεν είναι ικανότητα να λες όχι σε όλα.
Δεν είναι ικανότητα να χρησιμοποιείς τα κομματικά μανιφέστα στα δημοτικά συμβούλια.
Δεν είναι ικανότητα η ανέξοδη πολιτική.
Ικανότητα είναι η πρόταση, με τεκμηρίωση, η ψήφιση στα θετικά, η κρiτική και η προσπάθεια βελτίωσης των αρνητικών.
Ικανότητα είναι οι τολμηρές αποφάσεις  και όχι εκ τους ασφαλούς αρνητική στάση.
Πότε είδατε μια αντίδραση για το ξεπούλημα της περιουσίας της ένωσης, η οποία έχει πρόεδρο άνθρωπο από την δική του παράταξη (χωρίς βέβαια να ευθύνεται αυτός για την κατάσταση).
Πότε είδατε μια αντίδραση για το υγειονομικό αεροπλάνο, ρώτησε κανείς γιατί δεν πετάει? γιατί δεν προσφέρει υπηρεσίες στους Παριανούς?
Δεν είναι αυτό ένα σοβαρό θέμα που έπρεπε να μας απασχολήσει?
Έπρεπε να κατατεθεί μυνητήρια αναφορά για να μάθουμε τι συμβαίνει?
Θυμάμαι χαραχτηριστικά σε ένα δημοτικό συμβούλιο υπήρχε ένα θέμα για πληρωμή 75 ευρώ στην ένωση για κάποια τυριά που είχε πάρει ο Δήμος προκειμένου να συμμετέχει σε ένα γαστρονομικό συνμέδριο στην Σίφνο.
Ε…λοιπόν αρνήθηκε να το ψηφίσει και το ωραίο …δεν το ψήφισε ούτε ο πρόεδρος της ένωσης που συμμετέχει στην παράταξη του…
Βέβαια δεν είναι το ποσόν, το θέμα, είναι η πρακτική, είναι η ιδεοληψία, είναι όπως και να το κάνουμε κομμουνιστική θεωρία….όχι σε οποιαδήποτε δαπάνη….και στα τυριά της ένωσης…έλεος!!!
Η άποψή μου είναι ότι ο Κώστας δεν περίμενε τα πράγματα να εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο.
Πίστευε ότι πάλι θα ήταν στο δημοτικό συμβούλιο ενισχύοντας την παράταξή του και συνεχίζοντας το αντιπολιτευτικό του έργο.
Οι εξελίξεις τον αιφνιδίασαν, ξαφνικά βρέθηκε να διεκδικεί τον δήμο απέναντι στον Μάρκο, συσπειρώνοντας όλους αυτούς που προαναφέραμε.
Αρχίζει και πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει, αλλά είναι εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες και σε κομματικές αγκυλώσεις.
Ήδη προσπαθεί να λειάνει τις θέσεις του σε διάφορες τοποθετήσεις του (όπως με τις εργολαβίες για τα σκουπίδια) αλλά δεν είναι δυνατόν μια θεωρία που έχει αναπτύξει χρόνια τώρα να την αναθεωρήσει εν μέρει μέσα σε λίγες ημέρες.
Βέβαια στην Πάρο κανείς δεν περισσεύει και ο Κώστας μπορεί να προσφέρει θετικά από οποιοδήποτε θέση .
Αλλά να τελειώνουμε με το «παραμύθι» της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής πρότασης , τέτοια δεν υπάρχει, είναι καθαρά κομματική κομμουνιστική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτή θα κληθούν να υπηρετήσουν όσοι εκλεγούν, εκεί δεν χωρούν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, η μόνη διέξοδος θα είναι η παραίτηση.
Τι κρίμα. το νησί, μας έχει ανάγκη όλους.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπική μου άποψη, την οποία όπως πάντα με θάρρος την καταθέτω,

Ηλίας Κουντρομιχάλης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες