Pages

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟ. ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΜΠΕΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΥΟΣ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Διπλάσιοι πόροι, συνολικού ύψους 3,00 εκατ. ευρώ, διατίθενται από το ΕΣΠΑ, για την προστασία των ακτών από την διάβρωση

 Κρίσιμης σημασίας παρέμβαση που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020»

 Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, διπλασιάζονται οι πόροι που διατίθενται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2014 – 2020» για παρεμβάσεις που σκοπό έχουν την προστασία των ακτών από την διάβρωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα την τροποποίηση της αρχικής πρόσκλησης, ο προϋπολογισμός της οποίας, ανερχόταν σε 1.500.000 ευρώ. Η νέα πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής προτάσεων για ένταξη, έως τις 29/06/2018.

Η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να διπλασιάσει το ποσό που διατίθεται μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, αποτελεί καίριας σημασίας παρέμβαση για την προστασία των ακτών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, από το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της διάβρωσης και τις σοβαρές επιπτώσεις του, σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικοοικονομικό.

 Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης «Προστασία των ακτών της Περιφέρειας από τη διάβρωση», είναι:



  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
  • Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον άξονα προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η επιλέξιμη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ.
Η διάβρωση των ακτών, αν και συνιστά φυσικό φαινόμενο, επιταχύνεται από την ανθρώπινη παρέμβαση. Προκαλεί προβλήματα στις παράκτιες υποδομές και περιουσίες, εγκυμονώντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παραλιακών δρόμων, των οικημάτων, αλλά και των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ακτή, με συνέπεια σημαντικό κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.

Για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της διάβρωσης ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στο περιβαλλοντικό και οικονομικό περιβάλλον των διαφόρων περιοχών της Περιφέρειας.

Η δράση αφορά στην υλοποίηση ήπιων έργων προστασίας ή και αναστροφής των φαινομένων διάβρωσης σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας  υπόψη και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική.

Ενδεικτικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι:

Εφαρμογή μεθόδων τεχνητής συμπλήρωσης της παραλίας

Τεχνικά έργα συγκράτησης υλικού ή εγκλωβισμού της άμμου και ελαχιστοποίησης των απωλειών, όπως κατασκευή κυματοθραυστών ή προβόλων ή τοποθέτηση ογκολίθων θωράκισης.

Στις  προτεινόμενες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνεται η εκπόνηση των οριστικών μελετών των τεχνικών έργων, στις περιπτώσεις που αυτές δεν έχουν εκπονηθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες