Pages

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ.

Διαβάσαμε μια μικρή συνέντευξη της πρώην αντιδημάρχου και νυν δημοτικής συμβούλου με την παράταξη του κ. Βλαχογιάννη κας Μαρίας Χανιώτη, σχετικά με τις ενέργειες της πρώην δημοτικής αρχής κατά των ανεμογεννητριών.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα fileleutheros.
H κα Χανιώτη με ιδιαίτερα επιλεκτική μνήμη, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
F: Ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης;
Μ. Χανιώτη: «Οι περιβαντολλογικοί όροι για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, υπογράφηκαν από τον τότε υπουργό ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτη, τον Δεκέμβριο του 2013 (απόφαση 172568/ 23-12-13), παραμονές Χριστουγέννων. Όπως όλοι γνωρίζουμε όλα έγιναν ερήμην των τοπικών αρχών και ουδέποτε ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Δημοτικού συμβουλίου.
 Η απόφαση αυτή έφτασε στον Δήμο μας περίπου ένα μήνα μετά. Η Οικονομική επιτροπή συνεδρίασε στις 13/2/2014 γι’ αυτό το θέμα και αποφασίστηκε ο ορισμός δικηγόρου και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αφού πρώτα έγινα οι απαραίτητες επαφές με τα υπόλοιπα νησιά, Τήνο, Νάξο και Άνδρο που αντιμετωπίζουν όπως είναι γνωστό το ίδιο πρόβλημα, και βέβαια με τον δικηγόρο κ. Ξανθούλη που είχε αναλάβει την υπόθεση για τα νησιά που προανέφερα, στις 11 Μαρτίου 2014 συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο και αποφασίστηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από κοινού με τα υπόλοιπα νησιά έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση μας. Που λοιπόν υπήρξε ολιγωρία; Η θέση της τότε δημοτικής αρχής ήταν παραπάνω από σαφής».
F: Γιατί δεν έγιναν κινητοποιήσεις;
Μ. Χανιώτη: «Στο ερώτημα γιατί δεν έγιναν τότε προσπάθειες κινητοποίησης του κόσμου η μόνη απάντηση είναι η εξής:
Τον Μάιο του 2014, δηλαδή δύο μόνο μήνες μετά, είχαμε εκλογές. Κατά την προεκλογική περίοδο η παράταξή μας σε καμία περίπτωση ΔΕΝ επιθυμούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός με λαϊκίστικο τρόπο και να κατηγορηθεί από τους όποιους καλοθελητές… Άλλωστε η πρόθεση της παράταξής μας ήταν και είναι σαφής. Είμαστε κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου. Το ερώτημα που αιωρείται στην τοπική κοινωνία είναι το εξής:
Τι έγινε από τον Μάρτιο του 2014 έως πριν δύο μήνες περίπου από τη δημοτική αρχή; Ποιες ήταν οι δράσεις της δημοτικής αρχής που έγιναν για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα κατά του νησιού μας τα τελευταία τρία χρόνια.

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά η κα Χανιώτη παρέλειψε να πει τα παρακάτω:
Γιατί η μνήμη της αρχίζει από το Δεκέμβριο του 2013 που ο Μανιάτης υπογράφει την απόφαση?
Πριν το 2013 δεν γνώριζε η δημοτική αρχή και η ίδια την υπόθεση? και εάν την γνώριζαν, από πότε την γνώριζαν και τι έκαναν για να αποτρέψουν την υπογραφή του υπουργού?
Η αλήθεια κα Χανιώτη είναι η εξής :
Η δημοτική αρχή γνώριζε το θέμα από το 2011 και γι' αυτό το λόγο είχε συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο και έβγαλε την 378/2011 απόφαση. 
Από το 2011 έως το 2013 αυτά τα δύο χρόνια δεν μας λέει η κα Χανιώτη τίποτα για τις ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή για να αποτρέψει την απόφαση του υπουργού.
Δύο χρόνια αδράνειας και εφησυχασμού της κοινωνίας με ευθύνη δική σας κα Χανιώτη.
Και έρχεστε σήμερα και λέτε ότι όλα έγιναν εν κρυπτώ.
Λέτε ψέματα στην Παριανή κοινωνία, το γνωρίζατε και δεν κάνατε απολύτως τίποτα για δύο ολόκληρα χρόνια. Και δεν είναι προς τιμή μιας δημοτικής αρχής να ισχυρίζετε ότι ΄΄αλλοι αποφάσισαν για την Πάρο και ο Δήμος δεν πήρε "χαμπάρι"τίποτα. Είναι σαν να λέτε ότι κοιμόσασταν το ύπνο του δικαίου.
Επίσης μας λέτε ότι από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν λάβατε την απόφαση, δεν κάνατε τίποτα για να μην σας χαρακτηρίσουν λαϊκιστές.
Δηλαδή και έτσι να είναι, βάλατε την υστεροφημία σας πάνω από το καλό της Πάρου? είναι ντροπή να ισχυρίζεσθε κάτι τέτοιο.
Και τέλος κα Χανιώτη, σας το έχουμε ξαναγράψει, μιλάει κανείς όταν έχει κάτι ουσιαστικό να πει και όχι για να αυτοπροβάλεται.
Η παράταξή σας έχει επικεφαλής και μάλιστα έμπειρο στα αυτοδιοικητικά, η δική του σιωπή είναι περισσότερη χρήσιμη από την δική σας φιλοδοξία και αυτοπροβολή.
Σας παραθέτουμε τα πειστήρια .

1.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΠ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ :
 Εγκληματικά Αδιάφοροι ή Συνειδητά Συνένοχοι ;
22 Τερατώδεις Ανεμογεννήτριες στα Βουνά της Πάρου

Ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης υπέγραψε,αιφνιδιαστικά στις 23/12/2013, την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την εγκατάσταση 95 (!) Ανεμογεννητριών σε 4 Νησιά των Κυκλάδων, παρ’ όλο που το θέμα συζητιόταν από το 2011 και υπήρχαν ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ και από τους 4 Δήμους (Πάρος, Νάξος, Άνδρος, Τήνος) καθώς και από το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου.
Στις 2 Γενάρη 2014 ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Πάρου Κώστας Μπιζάς, έστειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στούς 4 Δήμους  και τα ΜΜΕ, έγγραφο που ενημέρωνε τις Κοινωνίες των Νησιών για τις 95 (!) Ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στα Νησιά μας, μαζί με προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τις Τοπικές Κοινωνίες. 
Ενημερωτικά οι Αποφάσεις :
Περιφερειακό Συμβούλιο, Αρνητικά 7850/24-11-2011. Δήμος Πάρου, Αρνητικά 378/2011. Δήμος Νάξου, Αρνητικά 303/2011. Δήμος Τήνου, Αρνητικά 246/2011. Δήμος Άνδρου, Αρνητικά 205/2011.
Ο  Δήμαρχος Πάρου και η Παράταξη του, μέχρι σήμερα δεν έβγαλαν, έτσι για τα μάτια του κόσμου, ούτε μια ανακοίνωση. Σιγή Ιχθύος !!!! Μπορεί για τη πλακόστρωση της «Λεωφόρου» Αλυκής να μας έπηξαν στις ανακοινώσεις αλλά για την καταστροφή του Νησιώτικου Περιβάλλοντος  από την εγκατάσταση των 22 τεράτων στη Πάρο, ούτε λέξη.
Αναρωτιόμαστε και προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο. Υπενθυμίζουμε την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που παραθέτουμε αυτούσια: 
 O Δήμος Πάρου με την υπ’ αριθμ.378/2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφάσισε : 
α. Να εκφράσει την αντίθεση στην πρακτική της εγκατάστασης κάθε μορφής ΑΠΕ στην Ν. Πάρο, Ν. Κυκλάδων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πάρου 
β. Να υπάρξει συντονισμένη συνεργασία με τους Δήμους Νάξου, Τήνου και Άνδρου επί του εν λόγω θέματος.
γ. Να διευρυνθεί από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, όλων των περιπτώσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στην Πάρο.
δ. Οργάνωση λαϊκής συνέλευσης για το θέμα των ΑΠΕ με συγκεκριμένη επιστημονική παρέμβαση
ε. Ευαισθητοποίηση Παριανού Λαού για την οργάνωση κινητοποιήσεω
Η πιο πάνω απόφαση προέβλεπε συγκεκριμένες ενέργειες και κινητοποιήσεις  από τη πλευρά του Δήμου, που ποτέ δεν έγιναν. Η απόφαση αυτή ήταν άλλο ένα χαρτί που στάλθηκε στους Γραφειοκράτες του Υπουργείου και μετά έμεινε στα αζήτητα.  Καμιά απο τις δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε. Για δυο ολόκληρα χρόνια το θέμα θάφτηκε. Πάρθηκε μια απόφαση για το θεαθήναι και μόνον.
Η εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης θα απαιτούσε ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με την Κεντρική Εξουσία και τις Μνημονιακές Πολιτικές, τον Καλλικράτη και τις Δομές Εξουσίας που αυτός προβλέπει. Τότε ο Δήμαρχος και η Παράταξη του δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη τις «Αντιμνημονιακές» τους «απόψεις», γιατί σέρνονταν πειθήνια πίσω από τις Κυβερνητικές Επιλογές. Πραχτική που απ’ ότι φαίνεται συνεχίζουν μέχρι σήμερα, με μικροπαραλλαγές.
Με την αφωνία τους εξυπηρετούν την Κυβερνητική Πολιτική , που με τη σειρά της υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Μεγαλοεργολάβων, Μυτιληναίος- Κοπελούζος και σία, χωρίς να παίρνει υπ’ όψη της την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉ Καταστροφή που η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επιφέρει στην Πάρο και τα άλλα νησιά. Η Κλίμακα των Κυκλαδονήσων δεν αντέχει την εγκατάσταση τέτοιων Μεγαθηρίων, διπλάσιου μεγέθους από τις 4 της ΔΕΗ, γιατί αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Τα πάντα για το Κέρδος των Λίγων, για τους πολλούς, κουβέντα..... 
Ερωτηματικά βέβαια προκαλεί και η εκ των υστέρων ένταξη χώρων για βιομηχανικές ΑΠΕ στο ΓΠΣ της Πάρου, παρ’ όλο που αυτό δεν προβλέπονταν στις προτάσεις που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα είναι τεράστιο και η εξέλιξή του δείχνει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο και καθ’ υπόδειξη των Ιδιωτικών Συμφερόντων.
Βέβαια τεράστιο είναι και το θέμα που δημιουργεί η απόφαση του Υπουργού, που με απόλυτο «Δημοκρατικό» τρόπο εγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις Ομόφωνες Αρνητικές Αποφάσεις των 4 Νησιών και της Περιφέρειας (κατά πλειοψηφία). Βασισμένος, τυπικά, στις Γνωμοδοτήσεις των διάφορων Υπηρεσιακών Οργάνων, που ξέρουμε πολύ καλά , πόσο «ευάλωτες» είναι στις Πολιτικές Πιέσεις, υπέγραψε τις ΜΠΕ. 
Και καλά ο Υπουργός, αυτός βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, η Πλειοψηφία όμως του Δήμου Πάρου γιατί σιωπά ; Τι εξυπηρετεί ;
 Μήπως και αυτή εξυπηρετεί τα ίδια, πολιτικά και όχι μόνο, συμφέροντα ; Ερωτήματα που χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Αλλιώς η Παριανή Κοινωνία δεν θα τους κατηγορήσει για «έγκλημα» εξ αμελείας αλλά για συνειδητή συνενοχή στο «έγκλημα».
Έστω και εκ των υστέρων , έστω και την τελευταία στιγμή, είναι απαραίτητη η ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ μας για να ανατρέψουμε τα καταστροφικά σχέδια τους. Είναι άμεση ανάγκη να κινηθούμε για την ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, με Προσφυγή όλων των θιγόμενων Νησιών και της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν αυτό, το όλοι μαζί, δεν είναι εφικτό, τότε ας προσφύγουμε μόνοι μας σαν Δήμος Πάρου. Ταυτόχρονα πρέπει να κινητοποιηθούμε  μαζικά οργανώνοντας την αντίσταση των Πολιτών της Πάρου και των άλλων Νησιών, διεκδικώντας το Δικαίωμα μας να αποφασίζουμε εμείς για το Νησί μας και όχι αυτοί που είναι έρμαια άλλων και εξυπηρετούν  μόνο τα συμφέροντα των Μνημονιακών Αφεντικών τους. Αν το αφήσουμε έτσι, αν το καταπιούμε και αυτό, είναι δεδομένο ότι τελικά, οι 22 Τερατώδεις Ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν και τότε, παραφράζοντας τον Αλεξανδρινό ποιητή, θα αναφωνήσουμε με θλίψη : «...αποχαιρέτα την, την Πάρο που φεύγει...»
================================================================== 2.ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 34/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                         ANAΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ∆ΙΑ∆ΥΚΤΙΟ        ΝΟΜΟΣ   ΚΥΚΛΑ∆ΩΝ                                 Αριθ.πρωτ:   2541 / 9-3-15 ∆ΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                  Α ρ ι θ µ. Α π ό φ α σ η ς:  34/2015

                        Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α   Από το Πρακτικό 4/2015 της Συνεδρίασης του ∆ηµοτικού  Συµβουλίου  Πάρου  Θέµα: Ψήφισµα για την εγκατάσταση βιοµηχανικών διαστάσεων αιολικών πάρκων [ανεµογεννήτριες]

  Στην Πάρο σήµερα 24 Φεβρουαρίου 2015 ηµέρα Tρίτη και ώρα 19.00΄, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο συµβουλίου .......................................................................................................................                                    
                                   
                                         Α π ο φ α σ ί ζ ε ι   ο µ ό φ ω ν α          
Eγκρίνει το παρακάτω ψήφισµα για τις ανεµογεννήτριες στο ∆ήµο Πάρου:   «Με την από 18-12-2014 Απόφασή του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ (Α.Π. 177360), ανακάλεσε την πρώτη, από 23-12-2013 «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» (Α.Π. 172568), λόγω ακυρότητάς της εξαιτίας της µη ανάρτησης της τελευταίας στο δικτυακό τόπο (aepo.ypeka.gr), όπως προβάλλαµε στους νοµικούς µας ισχυρισµούς.   Με τη νέα απόφαση, εγκρίνονται εκ νέου οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιοµηχανικών διαστάσεων (περιοχές natura-βιοποικιλότητα) έργου, αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρο – Νάξο – Τήνο – Πάρο, συνολικής ισχύος 218,5 ΜW (95 ανεµογεννήτριες ύψους 100 m η κάθε µία), διασυνδεόµενα µεταξύ τους µε υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV συνολικού µήκους 158,86 χλµ.   Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών µας, οι δήµοι και η διοικητική µας περιφέρεια, αγωνιζόµαστε ενάντια στην υλοποίηση του βιοµηχανικού αυτού έργου διότι: 1] Ανατρέπει τη βιωσιµότητα των νησιών µας. 2] Ακυρώνει τα ήπια αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά. 3] Υποβαθµίζει ανεπανόρθωτα το αναγνωρισµένο διεθνώς νησιωτικό φυσικό µας περιβάλλον. 4] Τσιµεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα µειώνει σηµαντικά την κατείσδυση οµβρίων υδάτων εµποδίζοντας έτσι την τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. 5] Παραβιάζει την καταγεγραµµένη από αιώνες πολιτιστική µας παράδοση και πολιτισµό, επιβάλλοντας νέους βιοµηχανικούς όρους διαβίωσής µας.
6] Πλήττει την τοπική οικονοµία, ακυρώνοντας τους όρους νησιωτικής ανάπτυξης. 7] ∆ιαµορφώνει µεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών µας εξαιτίας του επαναπροσδιορισµού των νέων συνθηκών της λειτουργίας και βιωσιµότητας των επιχειρήσεών µας, αλλά και της απασχόλησης των οικογενειών µας. 8] Απαξιώνει τις αξίες της γης και των ακινήτων µας. 9] Επιφέρει θανάσιµο πλήγµα στον τουρισµό µας και στην οικονοµία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουµε χρόνια καθηµερινά. 10] Αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιµης ανάπτυξης (κοινωνία-περιβάλλονανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηµατικού και µόνο κέρδους. Ο αγώνας µας θα καθορίσει τις τύχες µας!».      Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθµό   34/2015. Ύστερα  από την εξάντληση των θεµάτων λύθηκε η συνεδρίαση. Σε επιβεβαίωση των παραπάνω συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται ως κατωτέρω.     Ο ∆ήµαρχος   Ο Πρόεδρος
============================================================================
3.ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 246/2016          


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ       ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ   ΚΥΚΛΑΔΩΝ                               Αρ.Πρωτ.: 11164/12-08-2016 ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ      Α ρ ι θ μ. Α π ό φ α σ η ς : 246/2016
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το Πρακτικό 19/2016 της Συνεδρίασης του Δημοτικού  Συμβουλίου Πάρου
Θέμα 14ο : Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Πάρου στην επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες.
Στην Πάρο σήμερα 21 Ιουλίου 2016 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00΄, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου
                                                        Αποφασίζει ομόφωνα
εγκρίνει τη σύσταση Επιτροπής για τις Ανεμογεννήτριες η οποία θα έχει ως στόχο την παρακολούθηση της εξέλιξης της τοποθέτησης ΒΑΠΕ στο νησί της Πάρου, τη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων, την εκτίμηση των αναγκαίων ενεργειών για την αποφυγή της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στο νησί, την ενημέρωση και αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας αλλά και όποιων άλλων ενεργειών απαιτούνται, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα νησιά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».
Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από τους κάτωθι
Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος
Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς
Εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων,
κ.κ. Αθανάσιος Μαρινόπουλος,
Δημήτριος Αντιπαριώτης,
Κωνσταντίνος Ροκονίδας
(Αναπληρώτρια, Παρασκευή Καπούτσου)
και Σπυριδούλα Καβάλη 
Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παντελής Τζανακόπουλος 
Εκπρόσωποι από Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος» κ.κ. Σπυρίδωνας Μητρογιάννης και Μαρία Μπιρμπίλη 
Εκπρόσωπος από Ένωση Γονέων κα Φραγκίσκα Αρμάου 
Εκπρόσωπος Εκκλησίας κ. Δημήτριος Κυδωνιεύς 
Εκπρόσωπος Ξενοδόχων κ. Γεώργιος Μπαφίτης 
Εκπρόσωπος Εργαζομένων Δήμου Πάρου Αντιπάρου κ. Γιώργος Ανδρεάδης
  =========================================================================
4.ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥ
13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Ο  Δήμαρχος Πάρου(ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ)
και η Παράταξη του(ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ),
μέχρι σήμερα δεν έβγαλαν, έτσι για τα μάτια του κόσμου, ούτε μια ανακοίνωση. Σιγή Ιχθύος !!!! Μπορεί για τη πλακόστρωση της «Λεωφόρου» Αλυκής να μας έπηξαν στις ανακοινώσεις αλλά για την καταστροφή του Νησιώτικου Περιβάλλοντος  από την εγκατάσταση των 22 τεράτων στη Πάρο, ούτε λέξη.
Αναρωτιόμαστε και προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο. Υπενθυμίζουμε την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που παραθέτουμε αυτούσια: 
O Δήμος Πάρου με την υπ’ αριθμ.378/2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφάσισε : 
α. Να εκφράσει την αντίθεση στην πρακτική της εγκατάστασης κάθε μορφής ΑΠΕ στην Ν. Πάρο, Ν. Κυκλάδων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πάρου 
β. Να υπάρξει συντονισμένη συνεργασία με τους Δήμους Νάξου, Τήνου και Άνδρου επί του εν λόγω θέματος.
γ. Να διευρυνθεί από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, όλων των περιπτώσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στην Πάρο.
δ. Οργάνωση λαϊκής συνέλευσης για το θέμα των ΑΠΕ με συγκεκριμένη επιστημονική παρέμβαση
ε. Ευαισθητοποίηση Παριανού Λαού για την οργάνωση κινητοποιήσεων.
Η πιο πάνω απόφαση προέβλεπε συγκεκριμένες ενέργειες και κινητοποιήσεις  από τη πλευρά του Δήμου, που ποτέ δεν έγιναν. Η απόφαση αυτή ήταν άλλο ένα χαρτί που στάλθηκε στους Γραφειοκράτες του Υπουργείου και μετά έμεινε στα αζήτητα.  Καμιά απο τις δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε. Για δυο ολόκληρα χρόνια το θέμα θάφτηκε. Πάρθηκε μια απόφαση για το θεαθήναι και μόνον.
Η εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης θα απαιτούσε ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με την Κεντρική Εξουσία και τις Μνημονιακές Πολιτικές, τον Καλλικράτη και τις Δομές Εξουσίας που αυτός προβλέπει. Τότε ο Δήμαρχος και η Παράταξη του δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη τις «Αντιμνημονιακές» τους «απόψεις», γιατί σέρνονταν πειθήνια πίσω από τις Κυβερνητικές Επιλογές. Πραχτική που απ’ ότι φαίνεται συνεχίζουν μέχρι σήμερα, με μικροπαραλλαγές. 
Με την αφωνία τους εξυπηρετούν την Κυβερνητική Πολιτική , που με τη σειρά της υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Μεγαλοεργολάβων, Μυτιληναίος- Κοπελούζος και σία, χωρίς να παίρνει υπ’ όψη της την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉ Καταστροφή που η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επιφέρει στην Πάρο και τα άλλα νησιά. Η Κλίμακα των Κυκλαδονήσων δεν αντέχει την εγκατάσταση τέτοιων Μεγαθηρίων, διπλάσιου μεγέθους από τις 4 της ΔΕΗ, γιατί αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Τα πάντα για το Κέρδος των Λίγων, για τους πολλούς, κουβέντα..... 
Ερωτηματικά βέβαια προκαλεί και η εκ των υστέρων ένταξη χώρων για βιομηχανικές ΑΠΕ στο ΓΠΣ της Πάρου, παρ’ όλο που αυτό δεν προβλέπονταν στις προτάσεις που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα είναι τεράστιο και η εξέλιξή του δείχνει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο και καθ’ υπόδειξη των Ιδιωτικών Συμφερόντων.
Βέβαια τεράστιο είναι και το θέμα που δημιουργεί η απόφαση του Υπουργού, που με απόλυτο «Δημοκρατικό» τρόπο εγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις Ομόφωνες Αρνητικές Αποφάσεις των 4 Νησιών και της Περιφέρειας (κατά πλειοψηφία). Βασισμένος, τυπικά, στις Γνωμοδοτήσεις των διάφορων Υπηρεσιακών Οργάνων, που ξέρουμε πολύ καλά , πόσο «ευάλωτες» είναι στις Πολιτικές Πιέσεις, υπέγραψε τις ΜΠΕ. 
Και καλά ο Υπουργός, αυτός βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, η Πλειοψηφία όμως του Δήμου Πάρου γιατί σιωπά; Τι εξυπηρετεί ;
Μήπως και αυτή εξυπηρετεί τα ίδια, πολιτικά και όχι μόνο, συμφέροντα ; Ερωτήματα που χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Αλλιώς η Παριανή Κοινωνία δεν θα τους κατηγορήσει για «έγκλημα» εξ αμελείας αλλά για συνειδητή συνενοχή στο «έγκλημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες