Pages

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Στης ακρίβειας τον καιρό κάποιοι επιμένουν να κερδοσκοπούν

Αυξήσεις έως και 5% παρουσιάζουν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, την ίδια στιγμή που το οικογενειακό ταμείο έχει στερέψει λόγω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Από τις αρχές του έτους πολλά είδη πρώτης ανάγκης πήραν την ανιούσα, όπως τα...
γαλακτοκομικά και τα αβγά, που παρουσίασαν αύξηση περίπου 5%, ενώ οι τιμές σε όλα τα τυριά και τα γλυκίσματα αυξήθηκαν κατά περίπου 2%.

Μάλιστα, η ακρίβεια σε ό,τι αφορά το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς καλά κρατεί, με τους Ελληνες καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα έως και 181% ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από την Ισπανία που αντιμετωπίζει και αυτή το φάσμα της οικονομικής κρίσης. Και τα χειρότερα έπονται, αφού, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε γάλα, ψωμί, κρέας και άλλα είδη βασικής διατροφής το επόμενο διάστημα.

Νέες αυξήσεις

Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι διεθνείς τιμές στα δημητριακά, που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ζωοτροφών στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, αποτελούν την κύρια αιτία. «Τα είδη αυτά αποτελούν χρηματιστηριακά προϊόντα και επηρεάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, επιφέροντας ακόμα και τον διπλασιασμό της τιμής στη σόγια, την αύξηση κατά 40% της τιμής στο σιτάρι και κατά 60% στο καλαμπόκι», αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. Παράλληλα,οι τιμές στην ελληνική αγορά «φουσκώνουν», σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη, λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ. Στην Ελλάδα οι συντελεστές είναι 13% και 23%, ανάλογα με το είδος, στη Γαλλία οι αντίστοιχοι είναι 5,5%, 7% και 19,6% και στην Ισπανία 8% και 18%.

Ωστόσο, γεγονός αποτελεί -σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες- ότι στης ακρίβειας τον καιρό κάποιοι επιμένουν να κερδοσκοπούν. Ετσι, από το «παιχνίδι» των ανατιμήσεων δε λείπουν και τα τεχνάσματα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με τα οποία «φουσκώνουν» τις τιμές και τα κόστη τους για να εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και να αποφεύγουν τη φορολόγηση, όπως προκύπτει και από τους ελέγχους που έχουν κάνει στις ενδοομιλικές συναλλαγές των εταιρειών οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες