Pages

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Happy 4th of July! Τι γιορτάζουν οι ΗΠΑ την 4η Ιουλίου;

H 4η Ιουλίου είναι η ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αμερικής. Θα την γνωρίζετε όλοι ως επέτειο από την ταινία "Γεννημένος την 4η Ιουλίου" (Born on the Fourth of July), με τον Tom Cruise.
Γιατί όμως γιορτάζουν οι Αμερικανοί την 4η Ιουλίου; Δείτε:

Ήταν το 1776 όταν ο Θωμάς Τζέφερσον διάβασε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, κάνοντας έτσι πράξη το όνειρο εκατοντάδων χιλιάδων πατριωτών της βόρειας αμερικανικής ηπείρου που ήθελαν να αποτινάξουν την επικυριαρχία των Βρετανών από τα εδάφη τους.

Ωστόσο κάθε έθνος έχει τους δικούς του μύθους τους οποίους προσπαθεί να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στην αλήθεια. Όπως στην Ελλάδα υπάρχει η ιστορική διαμάχη για το κατά πόσο κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο στην Αγία Λαύρα, έτσι και στις ΗΠΑ, δεν είναι και τόσο σίγουροι για το κατά πόσο η Ημέρα Ανεξαρτησίας τους είναι πραγματικά η 4η Ιουλίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους. Στις 7 Ιουνίου του 1776, ο Ρίτσαρντ Χένρι Λη, εκπρόσωπος της Βιρτζίνιας, ενώπιον του Κογκρέσου, διαβάζει ένα κείμενο το οποίο εξέφραζε την ιδέα της ανεξαρτητοποίησης των Αποικιών από την Βρετανία. Το κείμενο δεν ήταν ωστόσο μία ατομική πρωτοβουλία καθώς σε όλες τις 13 Αποικίες της Βρετανίας στην βόρεια Αμερική είχε διαδοθεί η ιδέα πως για το καλό των ανθρώπων θα έπρεπε να σταματήσει το Στέμμα να έχει κυριαρχικά δικαιώματα στα εδάφη τους.

Η Βρετανία εκείνη την εποχή ήταν μία αυτοκρατορία η οποία είχε πολλές αποικίες. Οι 13 από αυτές ήταν στα εδάφη της βόρειας Αμερικής και τις αντιμετώπιζε όπως αντιμετώπιζε κάθε άλλη αποικία. Οι κάτοικοι των Αποικιών πλήρωναν διαφορετικούς φόρους από αυτούς της Μητροπολιτικής Βρετανίας, διοικούντο από απεσταλμένους του Στέμματος, ενώ τους είχε επιβληθεί περιορισμός στο εμπόριο αλλά και στην ελευθερία της έκφρασης και της πολιτικής δραστηριότητας. Η πολιτική αυτή όπως ήταν φυσικό έκανε τους αποίκους να αισθάνονται καταπιεσμένοι.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Γ' δεν πρόλαβε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει να οργανώνουν τις πρώτες δομές ενός ανεξάρτητου κράτους. Από τα πρώτα αποικιακά ταχυδρομικά γραφεία, φτάσαμε να βλέπουμε και τις πρώτες μονάδες τακτικού αποικιακού στρατού.

Η επιτροπή ελάφρυνσης των «αφόρητων» για τους Αποίκους νόμων την οποία είχε συστήσει ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Γ', δεν πρόλαβε να κάνει και πολλά πράγματα και αυτό διότι η ιδέα της ανεξαρτησίας είχε αρχίσει να αποκτά βαθιές ρίζες στην αμερικανική κοινωνία.

Το κείμενο που διάβασε ο Ρίτσαρντ Χένρι Λη εξέφραζε την θέληση των περισσοτέρων Αμερικανών για ανεξαρτησία. Έτσι στις 11 Ιουνίου ο Θωμάς Τζέφερσον, ο Τζων Άνταμς, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Ρότζερ Σέρμαν και ο Ρόμπερτ Λίβινγκστον, συγκροτούν μία επιτροπή η οποία σκοπό θα είχε την επεξεργασία ενός κειμένου ανεξαρτησίας

Η Επιτροπή αυτή συνέστησε τελικά στον Θωμά Τζέεφερσον να αποσυρθεί μόνος του σε ένα σπίτι στην Φιλαδέλφεια προκειμένου να ξεκινήσει την σύνταξη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Του πήρε 15 ημέρες, από τις 12 Ιουνίου, έως τις 17 του ίδου μήνα, ενώ την κατέθεσε στο Κογκρέσο στις 28 Ιουνίου οπότε και διαβάστηκε.

Μετά από πολλή συζήτηση, το κείμενο υπέστη αρκετές τροποποιήσεις και στις 4 Ιουλίου του 1776 εγκρίθηκε. Ο πρόεδρος τους Κογκρέσου, Τζων Χάνκοκ δίνει εντολή να τυπωθεί και να διανεμηθεί σε όλες τις πολιτείες. Τελικά το Κογκρέσο εγκρίνει οριστικά την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 2 Αυγούστου.

Ωστόσο οι Αμερικανοί κράτησαν την πρώτη ημερομηνία έγκρισης ως μία συμβολική ημερομηνία για την ανεξαρτητοποίηση του -πολιτικού- τους έθνους.

Ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας από τους Αμερικανούς, λόγω και του καλοκαιριού, γίνεται κυρίως στην ύπαιθρο και στις αυλές. Οι οικογένειες οργανώνουν πικ-νικ, ενώ όσοι μένουν σπίτι συγκεντρώνονται και κάνουν μπάρμπεκιου. Ωστόσο το πιο χαρακτηριστικό είναι τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν την νύχτα κάθε μεγάλης σχεδόν πόλης της χώρας.

«Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες ως αυτονόητες, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ότι είναι προικισμένοι από το Δημιουργό μια συγκεκριμένα απαραβίαστα Δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι η Ζωή, η Ελευθερία και η επιδίωξη της Ευτυχίας»
-Διακήρυξη της αμερικανικής Ανεξαρτησίας, 4 Ιουλίου 1776.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες