Pages

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Στη μία το μεσημέρι νέα σύσκεψη για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ, η σύσκεψη των εκπροσώπων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι "έβγαλαν τη μισή και παραπάνω δουλειά απ'ότι χρειαζόταν".

Οι εκπρόσωποι των τριών πολιτικών κομμάτων θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι για να συνεχίσουν τη συζήτηση επί του πλαισίου της προγραμματικής συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Η σύσκεψη αυτή, δεν αποκλείει, όπως είπε το συγκεκριμένο στέλεχος κόμματος στη ΝΕΤ, να υπάρξουν παράλληλες εξελίξεις. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να συζητήθουν σχετικά με το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας αλλά και για τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν αυτή η ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των τριών κομμάτων -ακόμα και αν αλλάξει η σύνθεσή της-να συνεχίσει να εργάζεται στους κόλπους της νεοσύστατης κυβέρνησης.

Στόχος τόσο της σύσκεψης των εκπροσώπων των κομμάτων που τελείωσε όσο και της δεύτερης που θα ακολουθήσει είναι να ολοκληρωθεί η σύνταξη της...
προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του σχηματισμού μίας κυβέρνησης, μακράς πνοής.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες θα πρόκειται για ένα γενικό πολιτικό κείμενο χωρίς εμβάθυνση και εξειδίκευση.
Η ΝΔ προσήλθε στη σύσκεψη με τα 18 σημεία που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, τη θέση της για τη διαπραγμάτευση καθώς και τις 31 θέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ προσήλθε στη σύσκεψη με τα 8 βασικά σημεία επί των οποίων πρέπει να υπάρξει συμφωνία εθνικής συνευθύνης μεταξύ των κομμάτων. Ενώ και η ΔΗΜΑΡ προσήλθε με τις επτά θέσεις που έχει παρουσιάσει στο πλαίσιο σχεδίου άμεσης διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στελέχη των κομμάτων, το κείμενο που θα συμφωνηθεί και θα αποτυπωθεί σε χαρτί θα τεθεί αμέσως μετά υπ΄ όψιν των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να δώσουν την τελική τους έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους που συμμετέχουν στη σύσκεψη, κρίνεται επιτακτικό να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες μέχρι αύριο, οπότε και λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Κόντρα για τα πρόσωπα

Την ίδια ώρα γράφονται και σβήνονται τα ονόματα για τα υπουργεία της κυβέρνησης.
Η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση προκάλεσε τριγμούς σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στην Ιπποκράτους. Η σύσκεψη κράτησε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε να προσέλθει στη βουλή στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων ο Κώστας Σκανδαλίδης με αποτέλεσμα να αργήσει και η έναρξη της.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τρεις διαφορετικές γραμμές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί πως κανένας εκλεγμένος βουλευτής δεν πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι καθαρά τεχνοκρατών. Πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου πιστεύουν ότι στο σχήμα πρέπει να συμμετάσχουν "βαριά" πολιτικά πρόσωπα. Ενώ, στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει απλά να δώσει κοινοβουλευτική στήριξη.

Η μόνη εξουσιοδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει δοθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι να χειριστεί ο ίδιος προσωπικά το θέμα στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει με Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη.
"Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ειλικρινά την κυβέρνηση και θα μετάσχει σε αυτήν με τρόπο που είναι ο πιο ωφέλιμος για την αποτελεσματική λειτουργία της", δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το ταχύτερο δυνατό. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι», είπε συγκεκριμένα.
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν ξεκαθάρισε αν θα μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας πολιτικά στελέχη ή εξωκοινοβουλευτικά και είπε πως όλα θα αποσαφηνιστούν στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό πάντως του θυελλώδους κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο MEGA διαφώνησε και ανοιχτά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μετέχει με το καλύτερο δυναμικό. Υπάρχουν άξια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα τα οποία είναι άξια και υπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τις θέσεις που είχαν στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου».

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης στην εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δε θα μετέχουν κομματικά στελέχη.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «προχωράμε, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά δεν μετέχουμε με βουλευτές ή κομματικά πρόσωπα».
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για συμμετοχή στην κυβέρνηση προσώπων που ιδεολογικά πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά δεν έχουν καμία κομματική ιδιότητα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΗΜΑΡ έχει θέσει βέτο για τη συμμετοχή προσώπων από την πλευρά της ΝΔ που μπορεί να «τσαλακώσουν» το αριστερό προφίλ του κόμματος.
Κύκλοι της Συγγρού πάντως λένε ότι «δεν πρόκειται να τα χαλάσουμε στα πρόσωπα».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες