Pages

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Λίγη τσίπα δεν υπάρχει;

Μυαλό δεν πουλάνε ούτε στα θρανία ούτε στη λαϊκή. Ή το ’χεις ή σου λείπει και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Το φάρμακο κατά της βλακείας δεν έχει ακόμα βρεθεί. Όσο πιθανό είναι να βγάλει ο μονόχειρας καινούργιο χέρι, άλλο τόσο πιθανό είναι να βάλει μυαλό το ντουβάρι. Ούτε οι νουθεσίες, ούτε τα γράμματα, ούτε τα χρόνια μπορούν να προσθέσουν ένα δράμι μυαλό, είναι σαν να γράφεις στο νερό.
Με την εισαγωγή μου αυτή αναφέρομαι σε μερικούς ηλεκτρονικούς κονδυλοφόρους, που εσχάτως προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τα δεινά των δύο νησιών μας φταίει ο Λιμενάρχης και ο Αβραμόπουλος, είναι φανερό που αποσκοπούν, διεκδικούν το αλάνθαστο, όχι για τον εαυτό τους, αλλά για κάποιον άλλο που εν πολλοίς τους έβγαλε από την αφάνεια, προσπαθούν να τον υμνήσουν για να αρπάξουν πάλι κάποιο «ξεροκάματο». Για την κατάντια της Πάρου και της Αντιπάρου δεν φταίει ούτε ο Αβραμόπουλος ούτε ο Λιμενάρχης, φταίνε αυτοί (εκτός ελαχίστων) που τόσα χρόνια αδράνησαν και δεν προχώρησαν σε κανένα έργο που να έχει στόχο την πρόοδο των νησιών μας, φταίνε αυτοί που αντί να κραδαίνουν μια μαγκούρα, περίμεναν με αγκαλιές λουλούδια και παραταγμένα τα σχολεία, νομάρχες, βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, άφησαν τόσο την Πάρο όσο και την Αντίπαρο στην τύχη τους, αδιαφόρησαν για τις συγκοινωνίες, για το περιβάλλον, για τις φυσικές κληρονομιές, έκαναν όμως, εν ονόματι όλων των παραπάνω, ωραία πανηγύρια, έφτιαξαν όμορφες μακέτες και ψηλούς πύργους για να φαίνονται, λαΐκισαν με παροχές χωρίς αντίκρισμα, σε συλλόγους, εκκλησίες και λοιπούς φορείς. Η Αντίπαρος φέτος κατάντησε να λούζεται με θάλασσα, να αναπνέει τον καπνό από τα σκουπίδια της, (αλήθεια ποιος φοβερός εγκέφαλος πήρε την απόφαση να κατασκευάσει εκεί σκουπιδότοπο;) το λιμάνι της να θυμίζει παραλιακή οδό μεγαλούπολης που πνίγεται στα αυτοκίνητα και οι «άρχοντες» της να τσακώνονται αν η ποινή ήταν μεγάλη ή μικρή, αν η ξινομυζήθρα του Αποστόλη είναι νόστιμη ή όχι και αν έγιναν ή όχι παράνομες μεταδημοτεύσεις, όσο για αυτούς που εσχάτως αλαλάζουν και κόπτονται για το περιβάλλον και για το καλό του τόπου τους οι πιο πολλοί, υστερόβουλα σκέφτονται ότι αυτοί θα είναι οι επόμενοι που θα διαχειριστούν τις τύχες μας. Έλεος πια, λίγη τσίπα δεν υπάρχει;

5 σχόλια:

  1. Bravo paros press, ena omorfo antikimeniko keimeno vgalmeno apo tin psihi sou!!! kali arhi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολα καλα κι ωραια, εκτος απο την τελευταια προταση. Το περιβαλλον αφορα ολους μας. Η κινηση καποιων ανθρωπων στην Αντιπαρο (και την Παρο) με γνωμονα την προστασια του περιβαλλοντος δε σημαινει αυτοματα και τριτους πολους εξουσιας ουτε επιβουλευσεις θωκων.
    Καλη επανοδο και ψυχραιμια, μην καταντησει παλι το σκηνικο διπολο αλληλοσπαραγμου με τον γραφικο φιλελευθερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς antiparios filos
    Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις πολιτών που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά σε μεμονωμένα άτομα που προσπαθούν να αναδειχθούν μέσα από την οικολογία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν χαμένα στο μικρόκοσμό τους και δεν ενδιαφερόντουσαν για τα κοινά.
    Σε αυτούς τους "δήθεν" αναφέρομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την κατάντια της Πάρου φταίμε όλοι, φταίμε γιατί αλλάξαμε, φταίμε γιατί ζούμε για να τα τσεπώνουμε από τον χειρότερο τουρισμό. Γιατί ανεχόμαστε όλους τους "νταβατζήδες" του τουρισμού που στο όνομα του εύκολου πλουτισμού περιφρονούν περιβάλλον, νόμους, τα πάντα. Γιατί όλοι τους προστατεύουμε όταν είναι ή δηλώνουν, ανάλογα με την παράταξη που επικρατεί, "δικοί" μας. Γιατί όλοι ανεχόμαστε, ειδικά η Παρκιά κάθε καλοκαίρι να φαίνεται σαν τριτοκοσμική πόλη. Γιατί τα καλοκαίρια υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να φεύγουν από την Παρκιά. Γιατί ανεχόμαστε αυτή την τραγικότατη εικόνα των ρουμτουλετάδων στο λιμάνι που δεν σε αφήνουν να περάσεις (ποιός αλήθεια προστατεύει τον κόσμο από αυτούς). Γιατί εγκαταλήψαμε τα πάντα για το εύκολο χρήμα, γιατί τα αμπέλια έγιναν ενοικιαζόμενα δωμάτια, γιατί πολλές φορές πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
    Τσίπα και αξιοπρέπεια λοιπόν θα έπρεπε να διαθέτουμε όλοι ανεξαιρέτως και ειδικότερα εκείνοι που ανέχονται αυτή την κατάσταση. Όσο για το λιμενάρχη και τις δραστηριότητές του που φαίνεται οτι υπερασπίζεσαι, σωστά το σκέφτηκε ο φίλος της Πάρου, απλά δημόσιος υπάλληλος και μάλιστα στρατιωτικός δεν είναι?
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Απαγορευτικό» στις ξαπλώστρες σε Παξούς και Αντίπαξους
    Ο δήμαρχος τόλμησε και οι λουόμενοι απόλαυσαν τις παραλίες τους
    Λινα Γιανναρου

    «Είχαμε κάνει τα πάντα... Δεν γινόταν τίποτα!» Ο δήμαρχος Παξών κ. Σπύρος Μπογδάνος έστυβε το κεφάλι του για να βρει τον τρόπο να τους έχει όλους ικανοποιημένους – και τους επισκέπτες του νησιού και τους επιχειρηματίες και βέβαια… τον ίδιο που δεν μπορούσε άλλο να βλέπει το φυσικό τοπίο να αλλοιώνεται από την «επέλαση του πλαστικού». Για τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες ο λόγος, που είχαν σταδιακά καταλάβει κάθε σπιθαμή άμμου (βοτσάλων για να είμαστε ακριβείς) στις παραλίες του μικρού νησιού. «Επιχειρήσαμε να τις μετριάσουμε. Δεν ωφέλησε. Επιχειρήσαμε να ορίσουμε συγκεκριμένες παραλίες που να έχουν. Αλλα προβλήματα εκεί... Ε, τις απαγορεύσαμε παντού και ησυχάσαμε!».

    Ετσι, φέτος οι Παξοί έζησαν το πρώτο καλοκαίρι τους… «ξαπλώστρα–free» και, όπως όλα δείχνουν, το απαγορευτικό θα συνεχιστεί. «Ηταν ένα πείραμα που πέτυχε», λέει σήμερα με υπερηφάνεια ο κ. Μπογδάνος στην «Κ». «Είχαμε πολύ καλές κριτικές από τον κόσμο, τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους τουρίστες. Πέρα από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις λουόμενων που παραπονέθηκαν, οι υπόλοιποι έμειναν ευχαριστημένοι».

    Οπως ήταν αναμενόμενο, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συνάντησε αρχικά αντιρρήσεις από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που βρίσκονται «πάνω στο κύμα» και εκμεταλλεύονταν τον αιγιαλό. Σιγά σιγά πάντως, οι αντιδράσεις στην… επικήρυξη της ξαπλώστρας κάμφθηκαν. Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει στην «Κ» ο κ. Διονύσης Βλαχόπουλος, ιδιοκτήτης ταβέρνας στους Αντίπαξους, ο οποίος μέχρι πέρυσι ενοικίαζε ομπρέλες και ξαπλώστρες στους λουόμενους. «Η παραλία μας, το Βουτούμι, έχει δεν έχει 100 μέτρα μήκος. Εβαζα εγώ 40 ξαπλώστρες, έβαζε και η άλλη ταβέρνα 80, γέμιζε η παραλία. Επιπλέον γίνονταν συνεχώς παρεξηγήσεις μεταξύ μας –“γιατί έβαλες τόσες εσύ”, “γιατί έβαλες εκεί” κ.λπ.–, επικρατούσε γενικά χάος. Τώρα, μπορεί να χάνουμε λίγα χρήματα, αλλά έχουμε ηρεμήσει – και η παραλία μας είναι ωραιότερη από ποτέ!». Θετικά ήταν τα σχόλια που άκουσε ο ίδιος και από τους επισκέπτες του νησιού. Και «όχι, η απαγόρευση δεν επηρέασε καθόλου την κίνηση».
    Aντιγραφή απο την "Καθημερινή"
    για το βασίλειο της πλαστικής ξαπλώστρας στην Πάρο, χωρίς σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες