Pages

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΤΕΛΙΚΑ ...ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ?

Ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης , ήλθε , είδε και απήλθε!!!

Η χθεσινή επίσκεψη που συζητήθηκε πολύ και προκάλεσε και αντιδράσεις πολιτικές αλλά και κοινωνικές, ολοκληρώθηκε και τώρα όλοι κάνουμε "ταμείο" για να δούμε εαν κερδίσαμε κάτι ή "μπήκαμε μέσα".

Η επίσκεψη είχε επίσημη αιτιολογία, θέματα ασφάλειας των νησιών εν όψει της θερινής περιόδου, θέμα ενίσχυσης των αστυνομικών αρχών και θέματα ελέγχου των επισκεπτών λόγω covit 19.

H Πάρος τελικά κέρδισε κάτι από όλη αυτήν την διαδικασία, εκτός από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα ?

Κανείς βέβαια δεν περίμενε όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο υπουργός να δηλώσει "ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Α/Τ Πάρου και να μας διαθέσει 5-10 ακόμη αστυνομικούς.

Και αυτό διότι όλα έγινα on camera με την παρουσία 19 δημάρχων των Κυκλάδων οι οποίοι λίγο πολύ έχουν το ίδιο ή ακόμη και μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς.

Αυτό που μπορούσε και έκανε ο Υπουργός είναι ότι θα διαθέσει στην αστυνομική δ/νση Κυκλάδων ένα αριθμό αστυνομικών οι οποίοι θα διατεθούν εν συνεχεία στα νησιά που έχουν ανάγκες, δηλαδή με λίγα λόγια "κλάφτα Χαράλαμπε".

Η εξαγγελία για πρόσληψη μεγάλου αριθμού αστυνομικών ειδικά για τις Κυκλάδες, είναι ελπιδοφόρα, αλλά ο ορίζοντας πραγματοποίησής της (εάν πραγματοποιηθεί) πολύ μακρινός.

Επομένως στην Πάρο δύσκολα θα δούμε αστυνομικό ή στην καλύτερη να δούμε 2-3 εν όψει του Πάσχα και βλέπουμε.

Το δεύτερο θέμα της επίσκεψης ήταν ο έλεγχος των επισκεπτών στο νησί λόγω covit.

Εκεί ο υπουργός δεν μπορεί να κάνει ή να υποσχεθεί πολλά, διότι η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται με κεντρική πολιτική απόφαση και σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους.

Ήδη σήμερα περιμένουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις για το τι θα ισχύσει το Πάσχα.

Και πάμε στο τρίτο και σημαντικότερο κατά την άποψη μου θέμα που πιστεύω 'οτι ήταν και ο κύριος λόγος της επίσκεψης του υπουργού στην Πάρο.

Είναι το θέμα είσόδου στην χώρα μας και εν συνεχεία στο νησί μας κατοίκων ξένων χωρων που δεν ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν.

Τι είναι όμως η ζώνη Σένγκεν;

Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων άρχισε το 1995, δίνοντας στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και άρα τη δυνατότητα διαμονής, σπουδών, εργασίας και συνταξιοδότησης οπουδήποτε στην ΕΕ. Οι τουρίστες και οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα δικαιώματα αυτά.

Τα κράτη της ζώνης Σένγκεν

Η ζώνη του Σένγκεν περιλαμβάνει 30 χώρες, 26 χώρες της ΕΕ και τέσσερις εκτός της ΕΕ: την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Στη ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από πέντε: η Ιρλανδία, η οποία διατηρεί τις εξαιρέσεις και διαχειρίζεται τη δική της κοινή ταξιδιωτική περιοχή με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία.

Σκοπός και οφέλη

Έως 3,5 εκατομμύρια άτομα  διασχίζουν καθημερινά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία μπορεί στην πράξη να συνεπάγεται διαφορετικά δικαιώματα για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, από τουρίστες έως οικογένειες.

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να παραμείνουν, ως τουρίστες, σε άλλη χώρα της ΕΕ για διάστημα έως και τρεις μήνες με έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Επίσης, μπορούν να διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος για επαγγλεματικούς σκοπός, διατηρώντας το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες του κράτους μέλους. Οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν οπουδήποτε στην ΕΕ.

Το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ θα μπορούσε να επιφέρει  μεταξύ 100 δισ. ευρώ και 230 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 10 ετών, εμποδίζοντας τη διασυνοριακή μετακίνηση για 1,7 εκατ. άτομα.

Ένα από τα κράτη τα οποία δεν ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν είναι και το Ισραήλ, με το οποίο η χώρα μας διατηρεί πολύ στενούς φιλικούς και πολιτικούς δεσμούς, απαραίτητους ειδικά αυτήν την περίοδο με την Ελληνοτουρκική ένταση στην Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει επιτρέψει την είσοδο Ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από την ΄Ευρωπαική ΄Ενωση.

Η Πάρος αποτελεί ίσως τον πιο δημοφιλή προορισμό Ισραηλινών πολιτών και ήδη στο νησί έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη Ισραηλινή παροικία, από Ισραηλινούς πολίτες οι οποίοι αγοράζουν  "σαν τρελοί" κατοικίες στο νησί.

Η Πάρος πρόκειται να αποκτήσει σύντομα αεροδρόμιο ικανό να δέχεται πτήσεις εξωτερικού. 

Αίτημα των Ισραηλινών είναι να δημιουργηθεί πύλη εισόδου για κατοίκους εκτός ζώνης Σένγκεν στο νησί μας, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα Ισραηλινοί πολίτες να φθάνουν απευθείας στο νησί.

Ο υπουργός με την χθεσινή του επίσκεψη δημιούργησε μια προσωπική σφαιρική εικόνα των πραγμάτων και κτά την άποψή μας το θέμα αυτό θα προχωρήσει για υλοποίηση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το Ισραήλ παρά του μικρού του πληθυσμού αποτελεί μια μεγάλη τουριστική εξωτερική δύναμη με "καλούς" οικονομικά επισκέπτες και μια τέτοια εξέλιξη πιστεύουμε ότι θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία.

Κατά τα άλλα η επίσκεψη του Υπουργού κύλησε ομαλά, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ' ιδίαν για λίγο με τον δήμαρχο ο οποίος του έθεσε τα προβλήματα, αλλά δημιούργησε και αντιδράσεις από πολίτες και συλλόγους οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στο δημαρχείο.

Το άμεσο μέλλον θα δείξει εαν αυτή η επίσκεψη είχε να προσφέρει κάτι στο νησί ή στον απόηχο της ξεχάσαμε και τις διεκδικήσεις μας, οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα από  το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ηλίας Κουντρομιχάλης  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες