Pages

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ...ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ.

Την 30/7 συνέβη ένα περιστατικό λεκτικού διακπληκτισμού μεταξύ της αναπληρώτριας προισταμένης οικονομικών υπηρεσιών και του αντιδημάρχου Πάνου Κεμπάμπη, κατά την διάρκεια σύσκεψης που είχαν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου με θέμα την εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας.
Ο Πάνος Κεμπάμπης απευθυνόμενος στην δημοτική υπάλληλο είπε χαρακτηριστικά ότι "έχει βάλει μια πέτρα στο λαιμό του δήμου" και την χαρακτήρισε ανίκανη για τον χειρισμό των υποθέσεων.
Η υπάλληλος αντέδρασε έντονα με πολύ άσχημους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του αντιδημάρχου παρουσία άλλων δυο αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει αυτή την ένταση οφείλεται στην άρνηση της προισταμένης της οικονομικής υπηρεσίας να υπογράψει σωρεία ενταλμάτων για πληρωμή προμηθευτών τα οποία συνολικά αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον δήμο, διότι κινδυνεύουν να σταματήσουν την παροχή υπηρεσιών το σύνολο των συνεργαζομένων επαγγελματιών με τον δήμο, μεταξύ των οποίων είναι εργολαβίες καθαριότητας, επισκευής απορριματοφόρων, καυσίμων κλπ.
Η οικονομική υπηρεσία απαρτίζεται στο σύνολό της από έμπειρους και ευσυνείδητους υπαλλήλους, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ανταπεξέλθει σε μεγάλο όγκο εργασίας.
Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα και μπλοκάρει το σύστημα?
Παλαιότερα για κάθε δαπάνη υπήρχε ο προληπτικός έλεγχος δηλαδή η δαπάνη πριν πληρωθεί εξεταζόταν από τον πάρεδρο και μετά ο δικαιούχος εισέπρατε τα χρήματα από το ταμείο του δήμου.
Η νομοθεσία άλλαξε ο προληπτικός έλεγχος καταργήθηκε, τώρα ο αρμόδιος προιστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας όταν υπογράψει το ένταλμα, αυτό πληρώνεται απευθείας από το ταμείο του δήμου στον δικαιούχο. Στο μέλλον όμως, εαν κατά τον δειγματοληπτικό ή κατασταλτικό έλεγχο διαπιστωθεί παρατυπία στην πληρωμή της δαπάνης, τότε η χρέωση ολόκληρης της δαπάνης στρέφετε κατά του υπαλλήλου που την υπέγραψε και το ποσό γίνεται απαιτητό ακόμη και με δεσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού.
Το γεγονός αυτό έχει κάνει τους υπαλλήλους πολύ επιφυλακτικούς στην υπογραφή ενταλμάτων που έχουν ίχνος παρατυπίας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα εντάλματα χωρίς να διεκπεραιώνονται, όχι μόνο για λόγους επιφυλακτικότητας αλλά και λόγω φόρτου εργασίας.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε δήμαρχο να εκδίδει εντολή πληρωμής για δαπάνες που αρνείται να διεκπεραιώσει ο υπάλληλος, αλλά τότε σε τυχόν παρατυπία σε γενόμενο μελλοντικό έλεγχο την ευθύνη την φέρει ο δήμαρχος και το ποσό καταλογίζεται σε αυτόν.
Εδώ λοιπόν συμβαίνει το εξής, η υπηρεσία αρνείται να υπογράψει, αλλά και την ευθύνη δεν την παίρνει ο δήμαρχος με την έκδοση εντολής φοβούμενος και αυτός.
Το αποτέλεσμα γνωστό, ένας δήμος έτοιμος να βάλει λουκέτο λόγω στάσης πληρωμών.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό και εχθρικό κλίμα μεταξύ υπαλλήλων και αιρετών προισταμένων, οι οποίοι έχουν και την διοικητική-πολιτική ευθύνη της οικονομικής υπηρεσίας.
Πρακτικές κουτοπονηράδων, διασπαστικών ενεργειών, εκδικητικότητας υπαλλήλων και ανικανότητας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, από τους αρμόδιους αιρετούς έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα.
Και αντί να γίνει μια προσπάθεια εξομάλυνσης και πυροσβεστικής διαμεσολάβησης από τον ίδιο τον δήμαρχο, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αντίθετα για να καλύψουμε τους λανθασμένους χειρισμούς των κολλητών μας και την ανικανότητά τους, ρίχνουμε στην "μάχη" τον εκρηκτικό Πάνο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο Κεμπάμπης δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία από τις διαδικασίες της οικονομικής υπηρεσίας, αλλά αυτό που θέλαμε ήταν να βρεθεί ο  "ένοχος" της δυσλειτουργίας του συστήματος, εθελοτυφλώντας στην πραγματικότητα και στους πραγματικούς υπευθύνους.
Ο Πάνος δεν έβρισε και αυτό το παραδέχθηκαν όλοι, ακόμη και οι συνδικαλιστές, αλλά ο Δήμαρχος έχει βρει το "εξιλαστήριο θύμα" και παρά του ότι, όλοι τον διαβεβαίωσαν για την συμπεριφορά του Πάνου, αυτός εκδίδει ανακοίνωση που  αδειάζει  τον Αντιδήμαρχό του, στην προσφιλή  τακτική του Πόντιου Πιλάτου (αλήθεια ποιος έγραψε αυτό το έκτρωμα?)
Ο Πάνος αποτελεί και αυτός μια ενοχλητική φωνή, δεν είναι στρατιωτάκι ταγμένο στο "αφεντικό", αλλά το λάθος του είναι ότι αγαπάει τον τόπο του, ενδιαφέρετε για την Παροικιά και προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να λύσει προβλήματα. Αλλά για ακόμη μια φορά κάποιοι-ες αυτό δεν το θέλουν.
Όλα στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος και στο κολληταρηλίκι, πόσο κρίμα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες