Pages

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ.


Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες τις οποίες έχουμε διασταυρώσει και θεωρούνται ακριβείς, οι εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών απάντλησης και καθαρισμού του ναυαγίου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, έχουν ως εξής:
Ως γνωστό η πλοιοκτήτρια εταιρεία HELLENIC SEA WAY έχει αναθέσει την προσωρινή εκτέλεση εργασιών και λήψη μέτρων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τους ρύπους του ναυαγίου, στην εταιρεία POLYEKO,συμφερόντων του Γιάννη Πολυχρονόπουλου.
Η προσωρινή αυτή ανάθεση έληγε την Τρίτη 14/7 και  η οποία παρατάθηκε έως και την Παρασκευή 17/7.
Η παράταση αυτή δόθηκε διότι εν τω μεταξύ ο ασφαλιστικός οργανισμός  WEST OF ENGLAND SHIP OWNERS MOTUAL INSURANCE ASSOCATION (LUXEMBOURG) υπεύθυνος για την ασφάλιση του πλοίου, την 8/7 διενήργησε ανοικτό διαγωνισμό με καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών την Τρίτη 13/7 από εξειδικευμένες του είδους εταιρείες.
Ο διαγωνισμός αφορούσε την πλήρη απάντληση την υπολοίπων πετρελαιοειδών και άλλων ρυπογόνων ουσιών, τον πλήρη καθαρισμό του ναυαγίου από άλλες ρυπογόνες εστίες και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κατά την διάρκεια των εργασιών αυτών.
Στον διαγωνισμό τελικά κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές τρείς εταιρείες εξειδικευμένες με το αντικείμενο, δυο ελληνικών συμφερόντων και μια Ολανδικών.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι εταιρείες  SPANOPOULOS S.A, η POLYECO του Γιάννη Πολυχρονόπουλου και η  Ολανδικών συμφερόντων SMITH.
Μέσα στο σαββατοκύριακο ή αργότερα την Δευτέρα ο ασφαλιστικός οργανισμός  WEST OF ENGLAND SHIP OWNERS MOTUAL INSURANCE ASSOCATION (LUXEMBOURG) πρόκειται να αποφασίσει σε ποια από της παραπάνω εταιρείες θα αναθέσει τις εργασίες.
Η όλη εξέλιξη θεωρείται θετική, διότι ο ασφαλιστικός οργανισμός αναγνωρίζει την κυριότητα του ναυαγίου και προχωρά μετά από 20 χρόνια σε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει λίγους μήνες μετά το ναυάγιο, δηλαδή το 2000-2001.
Η πίεση που ασκήθηκε από την δημοτική αρχή, εκπροσωπούμενη από τον Δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο και από τον δημοτικό σύμβουλο Ηλία Κουντρομιχάλη στον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κο Ιωάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος με την σειρά του άσκησε την δική του πίεση στην εταιρεία και στον ασφαλιστικό οργανισμό, τελικά έπιασε τόπο, καθώς επίσης και η αξιοποίηση των πληροφοριών που δόθηκαν στον υπουργό για το παρασκήνιο της υπόθεσης.
Ο πρώτος στόχος που αφορά τον καθαρισμό έχει ήδη δρομολογηθεί.
Αυτό που απομένει είναι ο δεύτερος στόχος που είναι η συνεχής άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για την επίτευξη της ανέλκυσης του ναυαγίου, γεγονός το οποίο θα είναι και η μοναδική οριστική λύση για να γλυτώσει το νησί μας από αυτό το καρκίνωμα.
Ο χειρισμός τέτοιων θεμάτων απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σειρά ενεργειών που δεν είναι απαραίτητο πολλές φορές να δημοσιοποιούνται, γιατί απλά δεν συμφέρει το νησί και δεν εξυπηρετούν την στρατηγική επίτευξης του στόχου.
Λυπηρό είναι που ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Πάρου είναι υπέρ της ανέλκυσης εδώ και τώρα, υπάρχουν φερέφωνα που χρησιμοποιούνται από συμφέροντα εταιρειών με υπόγειους διάυλους επικοινωνίας, όπως και το 2000, τα οποία προσπαθούν να διχάσουν το νησί και να σπείρουν εσωτερικές έριδες, ώστε να αποφευχθεί η ανέλκυση, διότι απλά κοστίζει πολύ στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Καλό είναι να μην ξεχνάει ο Παριανός λαός, ποιοι χειρίστηκαν την υπόθεση πριν 20 χρόνια, ποιοι εκπροσωπούσαν την πλοιοκτήτρια εταιρεία τότε, τι σχέση πολιτική, συγγενική, επαγγελματική και ιδεολογική υπάρχει μεταξύ όλων αυτών τότε και σήμερα.
Και να υπενθυμίσουμε στους «φίλους μας», ότι η αξίωση αποζημιώσεων χρηματικών από τον ασφαλιστικό οργανισμό, τελειώνει στις 26/9/2020, εάν μέχρι τότε δεν έχει κατατεθεί έστω μια αγωγή ιδιώτη ή φορέα ώστε να σταματήσει ο χρόνος της παραγραφής.
Εάν αυτό τους ενοχλεί ας εξηγήσουν στην κοινωνία για ποιο λόγο τους ενοχλεί και εναντιώνονται σε κινήσεις με ιδιαίτερη δυναμική προς τον σκοπό αυτό.
Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι ιδιώτες ή φορείς που να προχωρήσουν στην κατάθεση αγωγών για τον ίδιο σκοπό.
Εμείς είμαστε έτοιμοι για την κατάθεση της αγωγής και καλούμε κάθε πολίτη ή φορέα να συνταχθεί και να συνεργαστεί μαζί μας για από κοινού ενέργειες.

Ηλίας Κουντρομιχάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες