Pages

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ? ΕΝΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ.

Μια προφητική ανάρτηση είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018 στο "paros press", δηλαδή πριν έναν ακριβώς χρόνο και αφορούσε τις δημοτικές εκλογές, τα σενάρια και τις προοπτικές.
Μετά από ένα χρόνο από την δημοσίευση του κειμένου, το οποίο υπέγραφε ο Ηλίας Κουντρομιχάλης, αυτό φαντάζει σαν να γράφτηκε σήμερα .
Διαβάστε το κείμενο και θα καταλάβετε.   

Του Ηλία Κουντρομιχάλη

Το 2018 είναι προεκλογικό έτος  για την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Τον  Μάιο του 2019 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και οι πολίτες σε όλες της περιφέρειες της χώρας θα κληθούν να εκλέξουν τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες για την επόμενη πενταετία ή τετραετία ανάλογα με τις αποφάσεις του Υπουργείου εσωτερικών.




Σε ολόκληρη την επικράτεια, έχουν ήδη αρχίσει  να εμφανίζονται με δηλώσεις τους οι μελλοντικοί διεκδικητές των δημαρχιακών θώκων, καθώς επίσης προχωρούν και στην δέσμευση των υποψηφίων για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων,

Στην δική μας πραγματικότητα, στο νησί μας την Πάρο, παρατηρούμε μια "άκρα του τάφου σιωπή", όσο αφορά  τις υποψηφιότητες για την διεκδίκηση του Δήμου για τις επόμενες εκλογές.
Αυτή την στιγμή ο σημερινός δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος φαντάζει ως ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος διεκδικητής του Δήμου για τις επόμενες εκλογές.

Εκτός της Λαικής Συσπείρωσης που εκ των πραγμάτων θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο, οι άλλες παρατάξεις δείχνουν αδύναμες ως και ανήμπορες, όχι για την συγκρότηση ψηφοδελτίου, αλλά    για την απόφαση αν θα συμμετέχουν  στις επόμενες εκλογές.

Η δημοτική παράταξη "Ενότητα για το μέλλον" η οποία το 2014 είχε διεκδικήσει τον Δήμο χωρίς επιτυχία, με επικεφαλής τον Χρήστο Βλαχογιάννη, σήμερα δεν δείχνει σημάδια ανασυγκρότησης και συσπείρωσης, προκειμένου με αξιώσεις να μπει στην κούρσα των εκλογών.
Ο Χρήστος Βλαχογιάννης εκτιμούμε ότι μετά από μια μακρά πορεία και παρουσία στα κοινά, θα αποσυρθεί από την ενεργό ενασχόλησή του με αυτά, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον ηγετικό ρόλο της παράταξης, τον οποίο ρόλο όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν είναι σε θέση να καλύψει κανείς από τους υπάρχοντες δημοτικούς συμβούλους είτε από απροθυμία είτε από έλλειψη ικανοτήτων είτε από αδυναμία ηγετικού προφίλ και συσπείρωσης των μελών της παράταξης.
Ακούγονται στις συζητήσεις διάφορα ονόματα επίδοξων ή προτεινόμενων προσώπων για την ηγεσία της παράταξης , αλλά χωρίς καμία ουσιαστική προοπτική διότι πρόκειται για αναμάσημα παλαιών και φθαρμένων στελεχών ή για αυτοπροτεινόμενους και γραφικούς σωτήρες.
Η τύχη της "Ενότητας" είναι άγνωστη με επικρατέστερη πιθανότητα την διάλυσή της και την απορρόφηση ορισμένων στελεχών από μια τυχόν νέα δημοτική παράταξη η οποία θα δημιουργηθεί ως αντίπαλο δέος απέναντι στον Μάρκο Κωβαίο.
Η νέα αυτή δημοτική παράταξη θα περιλαμβάνει στελάχη της "Ενότητας" και της ήδη υπάρχουσας ΚΕΠ ΟΣΑ, της οποίας το μοντέλο δεν απέδωσε ουσιαστικά κατά τον χρόνο ύπαρξή της παρά του ότι διέθετε κάποια ικανά και σοβαρά στελάχη.
Η επιλογή της ΚΕΠ ΟΣΑ για συγχώνευση και συνεργασία με την "Ενότητα' ίσως αποτελεί μονόδρομο ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια παράταξη που να μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κωβαίο με αξιώσεις στις επομένες εκλογές.
Βέβαια ένα τέτοιο επίτευγμα δεν είναι εύκολο και μάλιστα δεν εξασφαλίζει την επιτυχία δεδομένης της δυναμικής του Κωβαίου.
Γνωρίζουμε ότι η ΚΕΠ ΟΣΑ στηρίζετε και από πρόσωπα του φιλοκυβερνητικού χώρου πράγμα το οποίο καθιστά και δύσκολη μια συνεργασία με παρατάξεις και πρόσωπα άλλων χώρων και κυρίως της Δημοκρατικής συμπαράταξης , μετά  και από την πόλωση  που επικρατεί και θα επικρατήσει εως τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψιν και την πολιτική φθορά του κυβερνώνtoς κόμματος. 
Το να ξανασυγκροτηθούν οι δύο παρατάξεις  ΕΝΟΤΗΤΑ και ΚΕΠΟΣΑ και να κατέβουν αυτόνομες στις εκλογές θεωρείται αδύνατον και αν κάποια το καταφέρει η παρουσία των προσώπων που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια  θα έχει συμμετοχικό χαρακτήρα και όχι διεκδικητικό.
Δυστυχώς για την Πάρο πρόσωπα ικανά να προσφέρουν δείχνουν απροθυμία συμμετοχής στα κοινά.
Ο Κωβαίος δείχνει έντονη δραστηριότητα όχι μόνο στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας του Δήμου και στην παρουσίαση έργου, αλλά ήδη έχει βγει "παγανιά" και δεσμεύει πολίτες προσπαθώντας να συγκροτήσει μια παράταξη χωρίς τα λάθη και τα βαρίδια του παρελθόντος, ώστε να έχει μπροστά του άλλη μια δημαρχιακή θητεία χωρίς ενδοπαραταξιακά προβλήματα.
Είναι γεγονός ότι κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια του "έκατσαν" θέματα τα οποία και με την δική του επιμονή αποτελούν σοβαρή παρακαταθήκη για τις επόμενες εκλογές (λειτουργία αεροδρομίου, αφαλάτωση, Αλυκή, κλπ).
Η εντύπωση που δίνει το τοπικό πολιτικό σκηνικό αυτή την στιγμή είναι ότι ο Κωβαίος είναι ο μοναδικός  ο οποίος είναι έτοιμος για παρουσίαση συνδυασμού για τις επόμενες εκλογές, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  της οποίας η συμμετοχή θεωρείται σίγουρη, με επικεφαλής τον Κώστα Ροκονίδα, όχι όμως με πιθανότητες επικράτησης  αλλά με αξιοπρεπή παρουσία.
Αυτές οι εκλογές θα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι είναι η πρώτη φορά την τελευταά 15ετία που η σκιά του πρώην δημάρχου Γιάννη Ραγκούση δεν πλανάται πάνω από τις δημοτικές εκλογές στην Πάρο,
Στο παρελθόν είτε με την συμμετοχή του, άλλωτε με παρεμβάσεις του και άλλωτε με μεθοδεύσεις του ήταν ενας από τους βασικούς ρυθμιστές της τοπικής πολιτικής σκηνής.
Η απουσία του δημιουργεί ακόμη ένα πρόβλημα διότι πολλοί πολιτικοί του φίλοι αισθάνονται ορφανοί πολιτικά  και περιφέρονται από παράταξη σε παράταξη την στιγμή που διαπιστώνουν ότι ο πολιτικός τους μέντορας είναι  σε αδυναμία να ελέγξει τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις.
Κάποιοι ψιθυρίζουν και τυχόν συνεργασία και στήριξη Ραγκούση στην Γρηγορία Πρωτολάτη, μιας και οι δυό τους έχουν έρθει πιο κοντά μετά την ένταξη Ραγκούση στην Δημοκρατική συμπαράταξη.
Βέβαια η χρόνια απουσία Πρωτολάτη από τα τοπικά μετά την ήτα της το 2010 από τον Χρήστο Βλαχογιάννη, έχει δυσαρεστήσει μεγάλο μέρος υποστηρικτών της, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της έχει διαφοροποιηθεί ή έχει ενταχθεί σε άλλες παρατάξεις. 
Το επόμενο διάστημα και ειδικά από Σεπτέμβριο και μετά θα αποκαλυφθούν τυχόν κρυφά χαρτιά καθώς θα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.
Βέβαια βασικό ρόλο  θα παίξουν και  τα έργα τα οποία έχει ξεκινήσει η παρούσα δημοτική αρχή, τα οποία θα έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά και μπορεί να λειτουργήσουν και καταλυτικά στις σκέψεις κάποιων για δημιουργία συνδυασμών ή όχι..

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές σκέψεις και εκτιμήσεις οι οποίες μπορεί και να διαφοροποιηθούν ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες