Pages

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ : "ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ".

Άνθρακες ο Θησαυρός και μία πρόταση εκτός τόπου και χρόνου

Μία πολεοδομική ουτοπία παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την αξιοποίηση του Αγροκηπίου της Παροικιάς.

Και ενώ ο σχεδιασμός του Δήμου οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, η συγκεκριμένη μελέτη επέλεξε να εστιάσει στις προτεραιότητες και τους οραματισμούς των επισκεπτών της Πάρου και των Παριανών της Αθήνας, που φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν ένα τόπο αναψυχής και αναμνήσεων για τις διακοπές τους.
 
Παραβλέποντας συγχρόνως τη  πραγματικότητα που βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, τα σύνθετα πολεοδομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα  που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά και την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα σχολεία των παιδιών τους.
Και για να επανέλθω στον αρχικό μου ισχυρισμό,  η «Ουτοπία», σύμφωνα με τον MacDonald,  ορίζεται ως ένας φανταστικός τόπος που δε μπορεί να υπάρξει σε πραγματικό χώρο και χρόνο και θεωρείται ιδανικός ως προς τις κοινωνικές, ηθικές και πολιτικές αξίες. Ενώ για τους περισσότερους είναι ένα χαρούμενο μέρος  με ιδανική τελειότητα που δύναται να υπάρξει μόνο ως θεωρητική και αφηρημένη έννοια.
Τα σχέδια αστικού τύπου που παρουσιάστηκαν ίσως είναι ιδανικά σε κάποιον άλλον χρόνο, για κάποιον άλλο χώρο ή για μία άλλη κοινωνία. Στο διαταύτα όμως η πρόταση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί, διότι περιλαμβάνει υποδομές που δεν είναι υλοποιήσιμες σε μία περιοχή που είναι εκτός σχεδίου πόλεως και τέμνεται μόνο από το όριο του οικισμού. Επιπλέον, σχεδόν το σύνολο του συντελεστή δόμησης είναι εξαντλημένο και ακόμα και η ανέγερση του σχολικού κτιρίου (νηπιαγωγείο) που έχει ήδη αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, θα σημάνει τη κατεδάφιση τμήματος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν κριθεί ακατάλληλες για εκμετάλλευση.

Η πρόταση όλη είναι εκτός τόπου γιατί :
-Αναφέρει γενικά και αόριστα χρήσεις και δράσεις και κάπου στο τέλος αναφέρει ότι μπορούν να κατασκευαστούν και σχολεία.
-Συμπεριλαμβάνει ασύμβατες πολεοδομικά χρήσεις μεταξύ τους και χρήσεις  απαγορευμένες για να είναι σε γειτνίαση με τον οικισμό. Δεν μπορεί να υπάρχει συνύπαρξη εκπαιδευτηρίου ή υπαίθριου θεάτρου με  βιωματικό Πάρκο που θα περιλαμβάνει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

-Η βιώσιµη ανάπτυξη µε σεβασµό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, το  νέο Μοντέλο Ανάπτυξης µε κατεύθυνση την Αειφορία, η πολιτισµική ταυτότητα του νησιού, η επαφή - γνώση µε την παραδοσιακή και βιολογική γεωργία - µεσογειακή διατροφή, η ανάδειξη του ιδιαίτερου λαϊκού µας πολιτισµού, οι εκδηλώσεις και βιωµατικές δράσεις, η ποιότητα σε όλους τους παραγωγικούς τοµείς του νησιού και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τοµέα και σύνδεση του µε τον Τριτογενή, η ανάπτυξη εναλλακτικών µορφών τουρισµού αποτελούν ωραίες και βαρύγδουπες λέξεις οι οποίες όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό το χώρο κυρίως λόγω θέσης και φύσης.

-Επιπλέον όπως έχει ήδη αναφερθεί κατά την σύνταξη της Πολεοδομικής Μελέτης , στην περιοχή αυτή, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για να αναπτυχθούν κοινωνικές υποδομές, λόγω της ύπαρξης δύο φυσικών ρεμάτων που περικλείουν την περιοχή.

Η πρόταση όλη είναι εκτός χρόνου γιατί :
-Ο Δήμος Πάρου έχει αποφασίσει, αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τις προσφυγές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Πάρου, να προβεί άμεσα σε πολεοδομική μελέτη και πράξη εφαρμογής για το σύνολο της περιοχής της Επέκτασης I  του ΓΠΣ καθώς και για το τμήμα του σχεδίου πόλης που κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας του 2007, που συμπεριλαμβάνονταν στο Π.Δ. (927Δ/2002) και δεν συμπεριλαμβάνονταν στο Π.Δ. (998Δ/1993).

-Η δέσμευση χρήσεων γης (ασύμβατες μεταξύ τους), σε χρόνο προγενέστερο του πολεοδομικού σχεδιασμού, θα προκαταβάλει την ουσία αυτού, και δεδομένης της μη ύπαρξης άμεσης χρηματοδότησης των έργων, θα αποτελεί μια άκαιρη απόφαση.

-Η θέση του αγροκηπίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης που θα δημιουργηθεί και σίγουρα θα αποτελεί βασικό κοινόχρηστο χώρο αυτής σε συνδυασμό με την λειτουργία των εκπαιδευτηρίων που ήδη υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την δημιουργία τους.

-Περιλαμβάνει μια προμελέτη, η οποία για να καταστεί ικανή να αποτελέσει πρόταση χρηματοδότησης, απαιτεί και πολύτιμο χρόνο από τις Υπηρεσίας και χρήμα για τις υποστηρικτικές μελέτες.

Ίσως αγαπητοί συμπολίτες και πάντα κατά τη ταπεινή μου γνώμη, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι εφόσον το αγροκήπιο αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου Πάρου, να εξετάσουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί στο άκρο της πόλης, σε εύφορη καλλιεργήσιμη γη, είτε στην περιοχή του Παρασπόρου είτε στην περιοχή των Λιβαδιών είτε στην προστατευόμενη γεωργική γη από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών έως το Καλάμι.  Η απόκτηση γης για την κατασκευή ενός Βιοματικού Πάρκου στις περιοχές αυτές θα είναι υποδεκαπλάσια της αντίστοιχης αξίας γης του προτεινόμενου χώρου.
Τέλος, θα έχει όλες τις προϋποθέσεις και θα μπορεί να εξασφαλίσει όλες τις αδειοδοτήσεις για να φιλοξενήσει κοτούλες, παπάκια και ότι άλλο επιθυμούν οι σημερινοί εμπνευστές και υποκινητές της πρότασης για την αξιοποίηση του υπάρχοντος Αγροκηπίου στη Παροικιά . Και τέλος πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι " άλλες οι ανάγκες των φίλων και επισκεπτών του νησιού και άλλες οι ανάγκες και προτεραιότητες των μονίμων κατοίκων". PAROS PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες