Pages

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ...Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Οι ανεμογεννήτριες είναι συνέχεια των ανεμόμυλων. Ο ανεμόμυλος είναι μια διάταξη που χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη την κινητική ενέργεια του άνεμου (αιολική ενέργεια). Χρησιμοποιείται για την άλεση σιτηρών, την άντληση νερού και σε άλλες εργασίες.
Με την πάροδο του χρόνου την τεχνική αυτή την μετέτρεψαν για την παραγωγή ενέργειας και μάλιστα μετά τις μελέτες για μελλοντική έλλειψη πετρελαίου, η ιδέα των ανεμογεννητριών κερδίζει συνέχεια έδαφος σε πολλά μέρη του κόσμου παράγοντας μεν φθηνή ενέργεια αλλά σε βάρος του περιβάλλοντος του φυτικού και ζωικού κόσμου και σε βάρος της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Η μόδα έφθασε και στο νησί μας για την κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου της ΔΕΗ το 2008 περίπου, με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο βόρειο μέρος του νησιού. 
Η μορφολογική και γεωγραφική θέση της Πάρου και των υπολοίπων Κυκλάδων στην συνέχεια άνοιξε την όρεξη διαφόρων εταιρειών οι οποίες κατά κόρο χρηματοδοτούνται για τέτοιου είδους επενδύσεις από ευρωπαικά προγράμματα, να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα για παραγωγή φθηνής ενέργειας, η οποία βέβαια στον κάτοικο καταναλωτή φθάνει πανάκριβη.
Στο νησί μας εδώ και πέντε περίπου χρόνια υπάρχουν κατατεθειμένες μελέτες δύο τέτοιων εταιρειών για δημιουργία δύο αιολικών πάρκων.
Δυστυχώς όταν αυτές οι εταιρείες κινούσαν τα νήματα των εγκρίσεων των υπηρεσιών το νησί "κοιμόταν" τον ύπνο του δικαίου, εκτός ορισμένων, δυστυχώς πολύ λίγων που είχαν επισημάνει τους μελλοντικούς κινδύνους.
Καμία αρχή είτε δημοτική είτε νομαρχιακή είτε κρατική δεν αντέδρασε και δεν ενημέρωσε τότε επαρκώς και έγκαιρα την κοινωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Δεν υπήρχε δήμος? δεν υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι? δεν υπήρχαν δημοτικές παρατάξεις? δεν υπήρχε επαρχείο? δεν υπήρχαν επαρχιακοί σύμβουλοι? δεν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις? Υπήρχαν μόνο μεμονωμένοι πολίτες τους οποίους λίγο πολύ ορισμένοι τους χαρακτήριζαν και γραφικούς.
Και ξαφνικά σήμερα ανακάλυψαν όλοι την Αμερική. 
Και ξαφνικά σήμερα όλοι έγιναν ειδικοί και ξαφνικά σήμερα όλοι θέλουν να καρπωθούν ένα μερίδιο της οικολογικής συνείδησης και ευαισθησίας της κοινωνίας και ο καθένας ξεχωριστά για τον δικό του λόγο έχει και μια δική του πρόταση για την μορφή που θα πάρει ο αγώνας εναντίον αυτής της περιβαλλοντικής και οικολογικής υποβάθμισης του νησιού μας.
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όμως όλοι είναι ότι τώρα ο εχθρός δεν είναι το κράτος, δεν είναι η πολιτεία που μπορεί για κάποιο λόγο να υποχωρήσει στις επιλογές της.
Τώρα ο εχθρός είναι πολυεθνικές με συμφέροντα και επιδοτήσεις που είναι αποφασισμένες να φθάσουν μέχρι το τέλος και για να πετύχουν τον σκοπό τους είναι ικανές να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο και να εκμεταλλευτούν κάθε αδύνατο και ευάλωτο σημείο μας.
Γι' αυτό το λόγο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας βρουν διασπασμένους, σε καμιά περίπτωση ο αγώνας δεν πρέπει να είναι άναρχος και ανοργάνωτος, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων να γίνουν η αιτία η Πάρος να χάσει αυτόν τον Αγώνα.
Όλοι κρίνονται και θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και η κρίση της Παριανής κοινωνίας θα είναι αμείλικτη μπροστά σε προσωπικές πολιτικές και πολιτικές αναγνωρισιμότητας.
Η Πάρος έχει εκλεγμένη δημοτική αρχή και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, την μεγαλύτερη από ποτέ, η Δημοτική αρχή έχει καθήκον και υποχρέωση απέναντι σε ολόκληρο το νησί να μπει μπροστάρης, καθοδηγητής και συντονιστής σε αυτόν τον αγώνα.
Να μοιράσει ρόλους και καθήκοντα σε πολίτες που έχουν γνώση και όρεξη για δουλειά και να οργανώσει ομάδες αγώνα. Να προχωρήσει σε διαβήματα και νομικές ενέργειες και σε συνεργασία με Ελληνικούς και διεθνείς φορείς να δώσει έναν έντιμο και σκληρό αγώνα .
Στο τέλος αυτής της πορείας ο Παριανός λαός θα κρίνει τα αποτελέσματα και θα κρίνει και τους συντελεστές.
Σε καμία περίπτωση διάσπαση και ανεξέλεκτες κινήσεις, σε καμιά περίπτωση κανένας, όποιος και εάν είναι αυτός  να μην βάλει την προσωπική του ή κομματική του ανέλιξη πάνω από τα συμφέροντα της Πάρου.
Θα είμαστε εδώ και δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε τέτοιες ενέργειες και πρακτικές καθώς και τους σκοπούς που θα εξυπηρετούν, έχοντας και τα πρόσφατα παραδείγματα του παρελθόντος με τις επιτροπές αγώνα.
 Όλοι ενωμένοι, πάνω από όλα και όλους η ΠΑΡΟΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες