Pages

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

"ΙΕΡΗ" ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ.

(Να διαβαστεί από όλους τους Ιερείς του Νησιού αυτή την Κυριακή με τις ευλογίες του Μητροπολίτη μας).

Ο Δήμος Πάρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Δημοτική επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας και των φορέων του νησιού, σας ενημερώνουμε ότι:
Με απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος από τις 23-12-13 και με νέα απόφασή του στις 18-12-14 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την επένδυση που περιλαμβάνει την εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών πάρκων στο νησί μας, καθώς και στα νησιά, Τήνος Άνδρος και Νάξος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σχεδιάζουν να τοποθετήσουν στο νησί μας αρχικά 36 ανεμογεννήτριες ύψους 100.
Ο κίνδυνος  που διατρέχει το νησί μας είναι πολύ μεγάλος.
Για να εγκατασταθούν αυτές οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι με τεράστιο πλάτος, καταστρέφοντας τα πεζούλια, τα χωράφια, τα βοσκοτόπια μας και ότι άλλο θα βρουν μπροστά στο πέρασμά τους. Θα κατασκαφτούν οι κορυφές των βουνών μας και θα γεμίσουν με τόνους μπετόν. Θα δεσμευτούν χιλιάδες στρέμματα γης σε βοσκοτόπια, προστατευόμενες περιοχές, ακόμα και καλλιεργήσιμες.
Τα βουνά αλλά ακόμα και οι πεδινές περιοχές θα γεμίσουν με νέες σειρές από κολόνες και σύρματα μεταφοράς του ηλεκτρ. ρεύματος το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προορίζεται για τις ανάγκες του νησιού, αλλά για να πουληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό προς όφελος των εταιριών. Σε όποιο μέρος του κόσμου χρησιμοποιούν ανεμογεννήτριες, το ρεύμα ακριβαίνει και η μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν μειώνεται γιατί τα εργοστάσια συνεχίζουν να δουλεύουν για να υποστηρίζουν τις ανεμογεννήτριες.
Θα το επιτρέψουμε;
Μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι η ζωή μας αν το επιτρέψουμε; Η υγεία μας θα επηρεαστεί  από τον θόρυβο και τα μαγνητικά πεδία. Τα ζώα, τα φυτά και οι μέλισσες προσβάλλονται ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής που μαζί με την μείωση του τουρισμού θα επιφέρουν την φτωχοποίηση του νησιού.
Και τι θα μας μείνει;
Τα σκουριασμένα κουφάρια τους, να ασκημαίνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας, μια και ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 20 χρόνια. Μετά τις εγκαταλείπουν να διαλυθούν μόνες τους.
Ο αγώνας θα καθορίσει τις τύχες μας και τις τύχες των παιδιών μας.
Θέλουμε το νησί μας και τον κόσμο μας καθαρότερο από την ρύπανση, όμως με άλλους τρόπους φιλικότερους προς το περιβάλλον, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.
Όλοι μαζί θα πρέπει να πιέσουμε να αναπτυχθούν αυτοί οι τρόποι για τα δικά μας τα συμφέροντα και την προστασία του τόπου μας.
Ας μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Έχουμε υποχρέωση στις επόμενες γενιές να τους παραδώσουμε ένα κόσμο καθαρότερο και βιώσιμο και πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτό.
Οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι φορείς όλων των νησιών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο  της Επικρατείας και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 25-5-17. Ένας τρόπος υποστήριξης αυτής της προσπάθειας είναι η υπογραφή από όλους μας του ψηφίσματος που έχει προτείνει ο Δήμος (και θα το βρείτε στο διαδίκτυο, στο μπλογκ του Δήμου αλλά και χειρόγραφα σε όποιον έχει το ψήφισμα και μαζεύει υπογραφές). Επίσης να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε σε κάθε κάλεσμα της Δημοτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Αγώνα με τη συμμετοχή σας σε όποια αγωνιστική δραστηριότητα.

Σαν πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Μαντώς Μαυρογένους στην Παροικιά την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 11:00. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες