Pages

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΖΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση στο ανακριβές και παραπλανητικό δημοσίευμα του parospress.blogspot.gr με τίτλο "Ποιός δουλεύει ποιόν κ. Χατζημάρκο".
Η πρόσκληση ΝΑΙΓ 34 Α/Α ΟΠΣ:1862 αφορά σε δράσεις οι οποίες θα συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση των καταστροφών που συνεπάγονται οι πλημμύρες σε περιοχές της Περιφερείας, όσο και στην πρόληψη τέτοιων κινδύνων.
Σε εφαρμογή της  Οδηγίας 2007/60/ΕΚ έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική αξιολόγηση των κινδύνων πλημμύρας, από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των Ζωνών δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας. Οι δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας που θα υλοποιηθούν θα επικεντρωθούν στις περιοχές των παραπάνω Ζωνών Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.
Στο σημείο 1 «Περιεχόμενο Πρόσκλησης» ρητά αναφέρεται ότι «Για την υλοποίηση ανάλογων δράσεων εκτός των Ζωνών αυτών, απαιτείται τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και αιτιολόγηση σχετικά με την ανάσχεση πλημμυρικών φαινομένων εντός της ζώνης».
Ως εκ τούτου ορθά η πρόσκληση απευθύνεται στους Δήμους όλων των νησιών της Περιφέρειας και όχι μόνο στους Δήμους όπου καταγράφονται ζώνες υψηλού κινδύνου αφού όλοι μπορούν να υποβάλλουν πρόταση επισυνάπτοντας σχετική τεκμηρίωση.
Στο σημείο 5.3 της ίδιας πρόσκλησης στα λοιπά έγγραφα που μπορούν να υποβληθούν, προβλέπεται υπόδειγμα «Ειδικής έκθεσης σκοπιμότητας» το οποίο επισυνάπτεται (αρ. 12) στα συνημμένα της πρόσκλησης και θα πρέπει να συμπληρωθεί και επισυναφθεί για τα έργα εκτός ζώνης υψηλού κινδύνου.
Τέλος, στα συνημμένα της πρόσκλησης περιλαμβάνεται το Φύλλο Αξιολόγησης με τα εγκεκριμένα από την Επιτροπή Παρακολούθησης κριτήρια, στο οποίο ρητά προβλέπεται στην εξειδίκευση του κριτηρίου Γ1  «Αναγκαιότητα υλοποίησης της πράξης» ότι «ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε Ζώνες δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας» οι οποίες βαθμολογούνται με βαθμό 10, ενώ οι παρεμβάσεις εκτός ζώνης υψηλού κινδύνου, δεν αποκλείονται αλλά βαθμολογούνται με βαθμό 7.
Να σημειωθεί ότι έμφαση θα πρέπει να δίνουμε όλοι στην προετοιμασία και την ωριμότητα των έργων, με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, η έλλειψη των οποίων τις περισσότερες φορές αποτελεί τον ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων στην Περιφέρειά μας.
Σχετικά με την πρόσκληση για υποβολή λιμενικών έργων αυτή ρητά αναφέρει ότι για να ενταχθεί ένα έργο θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) που αφορά σε όλη τη Χώρα, ήταν προαπαιτούμενο από την ΕΕ για την ενεργοποίηση δράσεων μεταφορών και εγκρίθηκε το 2014 από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα έργα βελτίωσης του λιμανιού Παροικιάς Πάρου δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο αυτό και ως εκ τούτου για να υποβληθεί πρόταση θα πρέπει να τροποποιηθεί το ΣΠΕΜ (προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2017) και να συμπεριληφθεί στα προτεινόμενα έργα. Σε κάθε περίπτωση από την πρόσκληση που έχει δημοσιευτεί θα μείνει αδιάθετο ποσό και θα υπάρξει νέα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στις αρχές του 2018.
Υ.Γ paros press
1.Eμείς δημοσιεύουμε την απάντηση του κ. ΜΠΙΖΑ και ευχόμαστε να είναι όπως τα λέει.
2.Καλούμε την δημοτική αρχή και τις τεχνικές υπηρεσίες να πάρουν θέση στο θέμα.
3.Το δημοσίευμα δεν αναφερόταν καθόλου στον κ. Μπιζά, αλλά προσωπικά στον κ. Χατζημάρκο και εξακολουθούμε να στηρίζουμε την άποψη ότι η Πάρος δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και από το ΣΠΕΜ για λιμενικά έργα επίσης. Άλλωστε τα γραπτά μένουν και σε λίγο καιρό που θα υλοποιηθούν θα αποδειχθεί ποιος γράφει ανακρίβειες και ποιος παραπλανά.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοι αναγνώστες, θελω να σας ενημερώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναρτήσω προσβλητικό σχόλιο για τον Κώστα Μπιζά.Και στις δυο περιπτώσεις (αντιπλημμυρικά-λιμενικά)ο ίδιος δεν ήταν έπαρχος όταν συντάχθηκε το ΣΠΕΜ και όταν η γενική γραμματεία υδάτων χαρακτήρισε τις ζώνες. Επομένως ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη, γι' αυτό άλλωστε απευθυνθήκαμε στον περιφερειάρχη. Είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσει και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει το νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες