Pages

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

    





Η Πάρος έχει ένα μοναδικό πολιτιστικό κοίτασμα παγκόσμιας εμβέλειας. Κι όμως μένει τελείως ανεκμετάλλευτο. Τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι.
Στα περίφημα αρχαία λατομεία της Πάρου, που βρίσκονται στο Μαράθι σε απόσταση 5 χλμ. από την Παροικιά, έβγαινε το παριανό μάρμαρο, ξακουστό για την συμβολή του στην αρχιτεκτονική και κυρίως στη γλυπτική των κλασικών χρόνων. Από το εξαίσιο αυτό μάρμαρο κατασκευάστηκαν ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς, ο ναός του Διός στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στη Δήλο, το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού και μοναδικά αγάλματα όπως η Νίκη του Παιωνίου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου. Υπολογίζεται ότι το 70% των γλυπτών στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος είναι από παριανό μάρμαρο. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η καθαρότητά του, η διαύγειά του και η ικανότητά του να αιχμαλωτίζει το φως, ιδιότητες που δίνουν μία ανεπανάληπτη πλαστικότητα στα γλυπτά έργα. Το βάθος διαφάνειας του παριανού μαρμάρου έφθανε στα 4-7 εκατοστά, ενώ στο αντίστοιχο της Καράρα Ιταλίας δεν ξεπερνούσε τα 2,5 εκατοστά και της Πεντέλης το 1,5 εκατοστό. Η εξόρυξη του μαρμάρου γινόταν με δύο τρόπους. Στα υπαίθρια λατομεία εξαγόταν ο Λευκός Λίθος, κατάλληλος για την κατασκευή ναών και κτηρίων, και από τις υπόγειες στοές με την βοήθεια των λύχνων (φαναριών) εξορυσσόταν ο λυχνίτης, το μάρμαρο της αγαλματοποιίας. Υπολογίσθηκε ότι ο όγκος του λυχνίτη που εξορύχθηκε την αρχαιότητα ξεπέρασε τα 250.000 κυβικά μέτρα.
Σήμερα τα αρχαία λατομεία είναι εγκαταλελειμμένα, σχεδόν ούτε εξωτερικά δεν μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί.Το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων επισκεπτών ζητούν να γνωρίσουν από κοντά και να ξεναγηθούν σε αυτό το μοναδικό πολιτιστικό κοίτασμα, αλλά τους κυριεύει η απαγοήτευση και η απορία...για την τόση μεγάλη εγκατάλειψη ...για την τόση μεγάλη αδιαφορία.
Στην Πάρο υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με πολιτιστικές ευαισθησίες, κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με το θέμα, αλλά η ασχολία τους φθάνει εως την γραφή κάποιου κειμένου ή υπομνήματος, καμία σοβαρή πρωτοβουλία δεν έχει εκδηλωθεί ούτε στο παρελθόν, ούτε στο παρόν.
Κάποιοι που ενεφανίσθηκαν σαν λάτρεις του πολιτισμού και της Παριανής Ιστορίας, ασχολήθηκαν με πολιτιστικά πάρκα και ξόδεψαν και ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την λειτουργία τους και μετέτρεψαν τα πάρκα σε επιχειρηματικές δράσεις με αόριστα αποτελέσματα και οφέλη για το νησί.
Θεώρησαν ότι πολιτισμός είναι οι παραλίες, οι ξαπλώστρες και ο φραπέ.
Πολιτισμός για την Πάρο και την Ελλάδα είναι τα αρχαία λατομεία και όποιος θέλει να λέει ότι ενδιαφέρετε για τα πολιτιστικά δρώμενα και δεν ασχολείται μ΄αυτό το θέμα, απλά υποκρίνεται ή κάτι άλλο έχει στο μυαλό του.
Είναι τώρα η ώρα, η πολιτιστική επιχείρηση του Δήμου, τώρα  να δημιουργήσει μια μεγάλη πρωτοβουλία για την κινητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να συγκροτηθεί ένας πυρήνας αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μια άλλη σκέψη είναι η δημιουργία μιας Μ.Κ.Ο από Παριανούς πολίτες με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαίων λατομείων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες