Pages

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Μεγάλη πτώση παρουσιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στην Πάρο.
Κατά τις περασμένες δεκαετίες η πρώτη οικονομική δραστηριότητα του νησιού ήταν η οικοδομή και η αλιεία και αργότερα τα πρωτεία πήρε ο τουρισμός.
Οι περισσότερες Παριανές οικογένειες έζησαν και δημιούργησαν επί σειρά ετών με την εργασία στην οικοδομή.
Η οικονομική κρίση από το 2009 και μετά είχε αποτέλεσμα η οικοδομή να συρρικνωθεί και οι οικοδομικές άδειες έπαψαν να εκδίδονται με τον ρυθμό του παρελθόντος, με επακόλουθο την μείωση της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού.
Αυτή την στιγμή στην Πάρο σχεδόν δεν κινείτε τίποτα ή σχεδόν τίποτα.
Παριανές οικογένειες που ζούσαν χρόνια τώρα από την δραστηριοποίησή τους στην οικοδομή, αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της απασχόλησης και της επιβίωσης.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν την Πάρο "πειραματόζωο" και με νομοθετικές ρυθμίσεις έθεσαν πολεοδομικούς περιορισμούς στο νησί ούτως ώστε να είναι απίθανο κάποιος να αποφασίσει να επενδύσει σε οικοδομή.
Ένας ακόμη σοβαρός αποτρεπτικός παράγων είναι και το περιβόητο σχέδιο της Παροικιάς, το οποίο έχει "πέσει", με αποτέλεσμα ακόμη και στα εντός του οικισμού οικόπεδα μα μην είναι δυνατή η οικοδόμηση.
Κάποιους όλα αυτά τους αφήνουν αδιάφορους, άλλους τους ξυπνούν τις οικολογικές τους και περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Πάρος μαραζώνει οικονομικά και μεγάλος αριθμός των μονίμων κατοίκων που ασχολούνται με τα συναφή επαγγέλματα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα και αυτό το βλέπει ξεκάθαρα ο καθένας στην χειμωνιάτικη Πάρο, που δεν κυκλοφορεί άνθρωπος και τα καταστήματα είναι σχεδόν όλα κλειστά λόγω έλλειψης πελατείας.
Άμεσα η δημοτική αρχή πρέπει να λάβει σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων προς την κεντρική διοίκηση προκειμένου στο νησί μας  να ισχύσει ότι τουλάχιστον ισχύει στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες