Pages

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Οι μισές (και βολικές) αλήθειες



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Για την Ιστορία, αλλά και για να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση συστηματικά καταφεύγει στην προπαγανδιστική μέθοδο της μισής αλήθειας (που και αυτή αποτελεί ψέμα), αξίζει να συγκρίνουμε τις δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα (στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, για να μην ξεχνιόμαστε.


Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού της 9ης Ιουλίου, αναφέρεται σχετικά με τη συζήτηση που οι δύο άνδρες είχαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος:

«Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιου.Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ».

Πέραν του γεγονότος ότι η δυσφήμιση της χώρας όσον αφορά τα της διαπλοκής και της βοήθειας που ζητάμε από όλους τους αναμάρτητους συνεχίζεται, ας δούμε τι ανέφερε τηλεγράφημα της ίδιας μέρας, με βάση δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου:

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

Συγγνώμη, αλλά από πού προκύπτει ότι «η έξοδος από τη λιτότητα πρέπει να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους»;

Από τις δηλώσεις του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, προκύπτει το ακριβώς αντίθετο: Ότι οι ΗΠΑ συνδέουν την αντιμετώπιση του θέματος του χρέους με την συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της λιτότητας. Άλλωστε, αυτή είναι και η άποψη του ΔΝΤ (με την οποία προφανώς ταυτίζεται η αμερικανική κυβέρνηση): Λιτότητα για να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους.

Σχετικά με το προσφυγικό, η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ανέφερε πως στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (βλέπετε ο κ. Τσίπρας έγινε νατοϊκότερος των νατοϊκών), ενώ σύμφωνα με την Αμερικανό αξιωματούχο, «ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μία μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σχετικά με το Κυπριακό, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση «ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων», ενώ κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να συνεχίσει την υποστήριξή της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο και τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια».

Τέλος, σχετικά με τη στάση έναντι της Ρωσίας, δεν είδαμε τίποτε στην πρωθυπουργική ανακοίνωση.

Επιτέλους, πόσες ανακοινώσεις πρέπει να διαβάσουμε για να καταλάβουμε τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες