Pages

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

«Απαγορευτικό» σε δεκάδες τουριστικά νησιά βγάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος



Της Μαριάννας Τζάννε

Σε ειδικό καθεστώς προστασίας που διέπεται από αυστηρούς όρους δόμησης αλλά και απαγορεύσεις ως προς τις χρήσεις γης, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τα επενδυτικά σχέδια σε δεκάδες περιοχές της χώρας, εντάσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος 1.590.738 εκτάρια χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης (15,9 εκ.στρέμματα).
Το υπουργείο θέτει ως τις 22 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις, με τις οποίες ευθυγραμμίζεται με τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει το δίχτυ κάλυψης κυρίως στις θαλάσσιες εκτάσεις. Οι τελευταίες εμφανίζουν σοβαρό έλλειμμα προστασίας και δεν είναι ο μόνες. Προβληματική εμφανίζεται αντίστοιχα η προστασία και των υφιστάμενων περιοχών του δικτύου, εξαιτίας της δυσλειτουργίας των φορέων διαχείρισης που τις λειτουργούν. Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική επιστολή στην χώρα μας (EU PILOT).
Στις προτάσεις του υπουργείου για ένταξη νέων περιοχών στο δίκτυο Natura, περιλαμβάνονται δεκάδες τουριστικά νησιά και βραχονησίδες που είτε ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές και τροποποιείται το καθεστώς προστασίας με επέκταση της ζώνης είτε πρόκειται για νέες προσθήκες.
Στις περιοχές αυτές εντάσσονται τμήματα της Πάρου, της Αντίπαρου, των Παξών και Αντιπαξών, η Δυτική Σκύρος, τα Κύθηρα, η Ανάφη, οι Φούρνοι, η Λέσβος κ.α αλλά και περιοχές όπως οι ακτές της Νότιας Μάνης, η Χερσόνησος Άθως στην Χαλκιδική, η Βορειοανατολική Εύβοια, ο ορεινός όγκος και η παράκτια ζώνη της Άνδρου, ο Κορινθιακός Κόλπος (παράκτια περιοχή από Ψαθόπυργο έως Αίγιο,από Ναύπακτο έως Ιτέα κ.α), η θαλάσσια περιοχή της Νότιας Μεσσηνίας (Κορώνη, παραλίες Ρωμανού, Μεθώνη), η παράκτια θαλάσσια ζώνη από Αργοστόλι έως όρμο Μουντά, η Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη κ.α. που αποτελούν νέες προς ένταξη περιοχές.

Περισσότερα εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες