Pages

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ισπανία, εκλογές: Στο 95% των εκλογέων...



Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, και με καταμετρημένο το 95% των εκλογέων
το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,93% και 137 έδρες
το Σοσιαλιστικό κόμμα 22,79% και 85 έδρες
οι Unidos Podemos 21,14% και 71 έδρες και
οι Ciudadanos 12,94% και 32 έδρες

Λίγο νωρίτερα τα πρώτα exit-polls...
Οι κάλπες έκλεισαν στην Ισπανία και ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit-polls. Το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 28,48%, οι Unidos Podemos 25,61%, to Σοσιαλιστικό κόμμα 21,98% και οι Ciudadanos 11,78% σύμφωνα με exit-poll που μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE.
Το χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών, όπως αναφέρουν κι όλοι οι πολιτικοί κι οι αναλυτές, είναι η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες (το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,21%), που ωθεί όλους - παρά τα αρχικά συναισθήματα - να τηρούν και να προτρέπουν τους οπαδούς να τηρήσουν συνετή στάση, μέχρι να γίνουν γνωστά τα πλήρη αποτελέσματα, καθώς πολλά ποσοστά μπορεί να αλλάξουν στη διάρκεια της νύκτας.
Σύμφωνα με το exit poll που παρουσίασε η κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που φέρουν μεν το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) να έρχεται στην πρώτη θέση, με 117 έως 121 έδρες στο Κοινοβούλιο, που αριθμεί 350 βουλευτές, αλλά να απέχει πάλι πόρρω από την αυτοδυναμία των 176 εδρών.
Το πιο συνταρακτικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων έξω από τις κάλπες είναι η επιβεβαίωση της υπεροχής στη δεύτερη θέση της συμπαράταξης των Unidos Podemos, με 91-95 έδρες (από 69), έναντι των Σοσιαλιστών του Psoe, που έρχεται τρίτο με 81-85 έδρες (από τις 90 που είχε στην προηγούμενη Βουλή). Εάν τα στοιχεία παραμείνουν ως έχουν έως το τέλος της καταμέτρησης, τότε το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας φαίνεται να μεταβάλλεται ριζικά, καθώς ανοίγει διάπλατα η διέξοδος για τον σχηματισμό μίας πρώτης πραγματικά Αριστερής κυβέρνησης στην Ισπανία, υπό τους Podemos και τη σύμπραξη των Σοσιαλιστών.
Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν? αλλάξει σελίδα.
Το τέταρτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, παραμένουν τέταρτη δύναμη σε όλη τη χώρα, αλλά με σημαντικές απώλειες από τις προηγούμενες 40 έδρες, καθώς τα exit polls τους πιστώνουν με 26-30 έδρες. Το κόμμα ήταν το πρώτο που αντέδρασε στις έρευνες, τονίζοντας πως αυτές δεν αντανακλούν τα πραγματικά στοιχεία της καταμέτρησης και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες (που ήταν η μικρότερη στα εκλογικά χρονικά της ισπανικής δημοκρατίας).
Πάντως, η νύκτα αναμένεται να είναι μακρά, καθώς τα τελικά αποτελέσματα που θα καθορίσουν επακριβώς πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων, με βάση τους οποίους θα κινηθούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα δώσουν το στίγμα για το ποιές μετεκλογικές συμμαχίες μπορούν να εξασφαλίσουν μία στιβαρή κυβέρνηση.
Από πολλές πλευρές κι αναλυτές κι από καιρό έχουν διατυπωθεί οι εκτιμήσεις πως τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δύο: είτε η προφανής και φυσιολογική συμμαχία μεταξύ Podemos και Psoe, είτε μία Μεγάλη Συμμαχία PP-Psoe, όπως επιμένουν κύκλοι του κόμματος της δεξιάς πως είναι δυνατή και είναι η πιο αξιόπιστη για να συνεχισθεί η "ομαλή" πορεία στην Ευρώπη. Μολαταύτα, αμφότερα τα σενάρια βάζουν τους Σοσιαλιστές ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης, αυξάνοντας τον φόβο τους είτε ν' απορροφηθούν από τους Podemos, είτε να φυλλορροήσουν λόγω της συνεργασίας τους με το ΡΡ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες