Η πρόκληση της βελτίωσης…
Πέρυσι τέτοια εποχή ευχηθήκαμε να έχει συνέχεια μία ιδέα που γεννήθηκε από τα θεμελιώδη «συστατικά» της δια βίου μάθησης και της διαρκούς επιμόρφωσης. Φέτος βρισκόμαστε στη δεύτερη διοργάνωση του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα». Η ομολογημένη επιτυχία της πρώτης χρονιάς, όπως καταγράφηκε στα κείμενα των φοιτητών και ερευνητών που παρακολούθησαν το 1ο Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο και οι εγκωμιαστικές αναφορές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού και ξένου τύπου, λειτούργησαν ως η μεγαλύτερη ενθάρρυνση να συνεχίσουμε, παρά τις αντιξοότητες που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και όλους μας. Το πρόγραμμα μολονότι συνέπεσεμε την πρώτη εβδομάδα των capitalcontrolsτο περυσινό καλοκαίρι εφαρμόστηκε χωρίς την παραμικρή απόκλιση ή απώλεια.
Η δημόσια συζήτηση για τη συστηματική οικοδόμηση γεφυρών και διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του ελληνικού πολιτισμού και των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, με εστίαση στην καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, βρήκε ένθερμους παραλήπτες με έντονη συμμετοχική διάθεση. Πρωτότυπα και νεωτερικά ζητήματα, όπως αυτά της σχέσης της αρχαιοελληνικής γραμματείας με τη δημοσιογραφία, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, αλλά και της μετα-μνημονιακής γλώσσας στα σύγχρονα ΜΜΕ, αναδεικνύονται, ανοίγοντας δρόμους για περαιτέρω ερευνητική και ακαδημαϊκή ενασχόληση. Η συζήτηση αυτή εγκαινιάστηκε από ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο, με Πρύτανη τον Καθηγητή Γ. Καψάλη, ταξίδεψε τις ιδέες του από την Ήπειρο στη νησιωτική Ελλάδααποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την υπεραστική και διεθνή ακτινοβολία του.
Φέτος το πρόγραμμά μας υποστηρίζεται από διακεκριμένους ελληνικούς και διεθνείς φορείς και Ιδρύματα. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με Γενικό Διευθυντή τον Καθηγητή Γ. Πετρόπουλο, αγκάλιασε το εγχείρημα με την υψηλή τεχνογνωσία και ακαδημαϊκότητά του. Σημαντικοί υποστηρικτές το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και βεβαίως το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πολλά μέλη ΔΕΠ του οποίου συμμετέχουν ως εισηγητές στα σεμινάρια και εργαστήρια.
Κεντρικός μας άξονας το νησί της Άνδρου - το πρόγραμμα τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του δήμου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θ. Σουσούδη- και φέτος το φιλόξενο Γαύριο, στο οποίο θεσμοποιούμε τη δράση, με την υποστήριξη ενός διαρκώς ανήσυχου και εξαιρετικά δραστήριου φορέα πολιτισμού, του «Φιλοπρόοδου Όμιλου – Το Γαύριο» και του Προέδρου, Γ. Μαμάη. Μετά από πρόσκληση της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, αποφασίσαμε και τη διεύρυνση του Θερινού Πανεπιστημίου στο Κολυμπάρι Χανίων.
Εκατοντάδες άνθρωποι, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές, αλλά και σπουδαίοι επιχειρηματίες ως ευγενείς χορηγοί, συμμερίστηκαν και έζησαν μαζί μας τη μετεξέλιξη και εμπλουτισμό του αρχικού οράματος. Για μία ακόμη φορά πρωτοστάτησαν οι εκδόσεις Gutenbergκαι ο Γ. Δαρδανός, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και του εξωτερικού έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά προβάλλοντας μαζί με πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο. Φέτος χορηγοί επικοινωνίας μας είναι η ΕΡΤ και η εφημερίδα RealNews.
Μέσα και πίσω από όλες αυτές τις συνέργειες βρίσκονται άνθρωποι που πίστεψαν στη δουλειά μαςκαι μας εμψύχωσαν να συνεχίσουμε.
Είμαστε ευγνώμονες σε όλους και κάθε έναν χωριστά. Εργαστήκαμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ετοιμάσουμε δύο εβδομάδεςθερινής σπουδήςστην υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Με επίγνωση του μεγέθους της ευθύνης που συνεπάγεται η ανάληψη της διοργάνωσης, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια το «2οΘερινό Πανεπιστήμιο» στην Άνδρο και στην Κρήτη να προσφέρει στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες μία ωφέλιμη και συναρπαστική εμπειρία, όπως ακριβώς αξίζει σε μία ακαδημαϊκή δράση υψηλών προδιαγραφών.
Με εξαιρετική τιμή
Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη
Ακαδημαϊκή Διευθύντρια 2ου Θ.Π.
Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας
Π.Τ.Ν. ΠανεπιστημίουΙωαννίνων
Fellow in Comparative Cultural Studies, Center for Hellenic Studies,
HarvardUniversity
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες