Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η «ενημέρωση» από την κυβερνητική εκπρόσωπο την προηγούμενη Τρίτης, 12 Απριλίου, μπορεί κάλλιστα να εγγραφεί στις χρυσές δέλτους της παγκόσμιας ιστορίας των μπρίφινγκ - ως παράδειγμα προς αποφυγήν αν μιλάμε για πραγματική ενημέρωση και ως παράδειγμα προς μίμηση αν μιλάμε για σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης.
Η εκπρόσωπος δέχθηκε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ και ιδού τι είπε (στο ίδιο μπρίφινγκ, της ίδιας μέρας):
1.Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «ανοησίες» και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη.
2. Όσον αφορά την άποψη της κυβέρνησης για το ΔΝΤ (είναι εκφρασμένη και από παλαιότερα) είναι ότι τα ευρωπαϊκά θέματα θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
3. Ωστόσο, η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ που εμπλέκεται με τη συζήτηση για το χρέος, βεβαίως και αποτελεί ένα καθοριστικό σημείο.
4. Δεν επαληθεύτηκε, συγγνώμη παιδιά, πιθανόν λίγο με τις ερωτήσεις, δεν επαληθεύτηκε ότι δεν έγινε μια θετική στάση εκ μέρους του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή σύγκλιση. Αυτό δεν επαληθεύτηκε. Και μένει να δούμε το ΔΝΤ πώς θα το πάει και τις επόμενες ημέρες.
5. Το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε στο αποτέλεσμα και στις χρονικές στιγμές, οι οποίες ενδεχομένως να θεωρούνται ότι εντάσσονται και σε τακτικές ελιγμών.
6. Ερωτάται (μπας και βγει κανένα συμπέρασμα): «Κωλυσιεργεί ή δεν κωλυσιεργεί το ΔΝΤ;». Και απαντά: «Νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει πολύ σαφώς για το ΔΝΤ. Δεν νομίζω ότι έχω να σας πω κάτι άλλο».
7. Ερωτάται ξανά (προφανώς δεν έχει καταλάβει κανείς): «Είναι κοντά, αλλά επειδή υπάρχουν κάποια εμπόδια τα οποία έχουν τεθεί από την πλευρά του ΔΝΤ, αποδίδετε στο ΔΝΤ ότι δεν έχουμε έρθει έως τώρα σε συμφωνία, αυτό καταλάβαμε». Και απαντά: «Να σας απαντήσω λίγο εδώ; Δεν ήμουν πολύ σαφής, το ξαναλέω: Υπάρχουν σημεία και της τεχνικής, της χθεσινής διαπραγμάτευσης και στο αποτέλεσμά της, για τα οποία θα δώσουν εξηγήσεις μετά οι αρμόδιοι, διότι δεν είχα το χρόνο. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν προλαβαίναμε τώρα το πρωί και δεν είχα το χρόνο να δω ποιος και γιατί. Αυτά λοιπόν δεν είναι έτσι. Θα σας δοθούν απαντήσεις αργότερα. Εγώ απλώς δεν απάντησα για όλα αυτά».
Δηλαδή ξεκίνησε λέγοντας ότι η πρόθεση της Λαγκάρντ για έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν επαληθεύεται από τη στάση του ΔΝΤ, συνέχισε λέγοντας ότι δεν επαληθεύτηκε ότι δεν έγινε μια θετική στάση εκ μέρους του ΔΝΤ (δύο αρνήσεις μια κατάφαση) και κατέληξε λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποδείξει ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Τι ισχύει; Άγνωστο! Αρκεί που μας είπε ότι… έχει απαντήσει σαφώς! Αλλά πάλι, παραδέχεται την ίδια ώρα ότι δεν ήταν και πολύ σαφής, δεν είχε τον χρόνο, θα δοθούν απαντήσεις αργότερα, η ίδια… απλώς δεν απάντησε για όλα αυτά (προφανώς όλες οι προηγούμενες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί!)
Μετά την ρωτούν για την ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος με το ΔΝΤ (που έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2016, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συμφωνία του Ταμείου, όπως επίσημα είχε ανακοινωθεί. Και απαντά: «Δεν το έκλεισε η κυβέρνηση αυτό»!
Μετά πάνε στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να απαντήσει σχετικά με το αν θα υπάρξουν συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβαινε ο κ. Τσακαλώτος, για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά:
«Οι διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Επιμένουν οι «κακοί δημοσιογράφοι» και ξαναπαντά:
«Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης φτάνουν στο Eurogroup στις 22 Απριλίου. Στη δε Ουάσιγκτον δεν υπάρχει πρόγραμμα διαπραγματεύσεων, είναι μία άλλη διαδικασία. Και οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης θα συνεχίζονται κανονικά μέχρι και τις 22 Απριλίου».
Την ίδια εκείνη ημέρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δίνουν οι υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17 Απριλίου, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος!
Λέει ο κ. Τσακαλώτος εκείνη ακριβώς την ημέρα: «Νομίζω ότι μπορούμε και στην Ουάσιγκτον όπου θα συζητηθούν και οι μεταρρυθμίσεις και το πακέτο, αλλά και το χρέος, και μετά στην Ελλάδα όταν θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών, αλλά και στο ένα ή στα δυο Eurogroup που θα ακολουθήσουν, μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση και να έχει καλό τέλος».
Εκείνη την ημέρα σχετικές δηλώσεις έκανε και ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς:
«Η εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθεί στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών»!
Δηλαδή η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να διαψεύσει προκαταβολικά και τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Σόιμπλε!
Ωστόσο, δυο μέρες μετά αποφάσισε να διαψεύσει και τον εαυτό της: Μιλώντας, στις 14 Απριλίου, στο ραδιόφωνο του Alpha και την Γιάννα Παπαδάκου, είπε (η ίδια κ. Γεροβασίλη):
«Ναι, είναι μια συζήτηση που θα γίνει όσον αφορά τις τεχνικές διευθετήσεις του χρέους την ώρα που θα ανοίξει αυτή η συζήτηση και εκτιμούμε ότι είναι κοντά ο χρόνος αυτός. Ενδεχομένως και στην Ουάσιγκτον. Ενδεχομένως».
Και εκεί που δυο μέρες νωρίτερα ορκιζόταν πως η διαπραγμάτευση γίνεται επί ελληνικού εδάφους, είπε και αυτό (μιλάμε πάντα για την κ. Γεροβασίλη):
«Είναι η εαρινή Σύνοδος και θα έχουν πάρα πολλά ζητήματα να ασχοληθούν, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό».
Είχε πει κι’ άλλα στην «ενημέρωση» της 12ης Απριλίου.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί, αλλά η εκπρόσωπος το διέψευσε και αυτό – διαψεύδοντας ξανά τον υπουργό των Οικονομικών. Δηλώνει:
«Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει παύση της συζήτησης. Δεν υπάρχει διακοπή των συνομιλιών».
«Ο κ. Τσακαλώτος είπε “παύση”», της επισημαίνουν. Και απαντά:
«Επειδή είναι η Σύνοδος προγραμματισμένη και θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει στ’ αλήθεια παύση ή διακοπή με μία έννοια, η οποία να μας εκπλήσσει και να σημαίνει κάτι για όλο αυτό»!
Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα μίλησε συγκεκριμένα για «διακοπή».
«Οπότε όλοι μαζί, η ελληνική πλευρά, οι τέσσερις Υπουργοί και οι θεσμοί κάναμε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε και είπαμε ότι αφού υπάρχει ο χρονικός περιορισμός της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ να διακόψουμε και να επιστρέψουν την Δευτέρα 18 Απριλίου οι θεσμοί για να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου που είναι το Eurogroup».
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος δικαιώνει την γνωστή δημοσιογραφική ρήση «μην πιστέψεις τίποτε αν δεν διαψευστεί»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες