Pages

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Σοκ για τους ερασιτέχνες αλιείς, όλες οι αλλαγές, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή



Κατατέθηκε στις 8 Απριλίου 2016 στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ερασιτεχνική αλιεία, το οποίο μόνο σοκ μπορεί να προκαλέσει στους ερασιτέχνες ψαράδες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όχι μόνον επανέρχεται η ερασιτεχνική άδεια αλιείας σκάφους, αλλά ακόμα χειρότερα, το μέγιστο μήκος σκάφους για ερασιτεχνική αλιεία ορίζονται τα 6 μέτρα για φουσκωτά και 7,5 μέτρα για τα υπόλοιπα, με ανώτερη ιπποδύναμη τα 120 άλογα και για τα δυο!!!

Αφού σημειώσουμε πως για παράδειγμα στα 6τρα φουσκωτά σκάφη, το 90% από αυτά έχει ελάχιστη ιπποδύναμη από τον κατασκευαστή τους 150 ίππους (άρα σχεδόν κανένα 6τρο φουσκωτό δε θα μπορεί να εκδώσει άδεια αλιείας), να εκφράσουμε την απορία μας:
Ποια διάνοια άραγε αποφάσισε πως ο κάτοχος ενός 6τρου φουσκωτού μπορεί να ψαρεύει, ενώ κάποιος άλλος με 7τρο δε θα μπορεί; Τι αλλάζει και απαγορεύεται σε κάποιον να ασκεί το χόμπι του;
Ας δούμε πιο αναλυτικά τι ορίζει το νομοσχέδιο για την ερασιτεχνική αλιεία:
Σύμφωνα με το άρθρο 43:
Στη διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων, συνίσταται μητρώο σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας, στο οποίο καταχωρίζονται τα ερασιτεχνικά σκάφη ελληνικής σημαίας που χρησιμοποιούνται για ερασιτεχνική αλιευτική δραστηριότητα.
Στο μητρώο καταχωρίζονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του σκάφους.
Για την εγγραφή στο μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, τα σκάφη πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
αα) Για πλαστικά ή ξύλινα σκάφη, συμβατά ή ημιταχύπλοα:
1. Άδεια εκτέλεσης πλόων σε ισχύ ή πιστοποιητικό αξιοπλοΐας
2. Ανώτατο όριο ολικού μήκους τα 7,5 μέτρα
3. Μέγιστη ιπποδύναμη μηχανής 120 ίπποι
ββ) Για φουσκωτά σκάφη:
1. Άδεια εκτέλεσης πλόων σε ισχύ ή πιστοποιητικό αξιοπλοΐας
2. Ανώτατο όριο ολικού μήκους τα 6 μέτρα
3. Μέγιστη ιπποδύναμη μηχανής 120 ίπποι
Για την καταχώριση του σκάφους στο μητρώο σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας, υποβάλλεται αίτηση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), ηλεκτρονική αίτηση.
Η αίτηση συνοδεύεται από ηλεκτρονικό παράβολο 50,00 € για τα κωπήλατα και για μηχανοκίνητα σκάφη με ιπποδύναμη έως 25 ίππους.
Για μηχανές άνω των 25 ίππων, το παράβολο αυξάνεται κατά 1,00 ευρώ για κάθε ίππο.
Η άδεια ισχύει για ένα χρόνο και με τη λήξη της ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία.

Ακολουθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο (άρθρο 43) για τους ερασιτέχνες αλιείς που κατατέθηκε στη Βουλή στις 8/4/2016.






Φωτογραφία: αρχείο


1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολλοί άνθρωποι από αυτούς που χειρίζονται θέματα που αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών έχουν παντελή άγνοια των θεμάτων και πιστεύουν πως με διάφορες ενέργειες θα αναδειχθούν και συγχρόνως θα τα οικονομήσουν χρησιμοποιώντας το κράτος. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ασκήσει ποτέ σοβαρά ένα επάγγελμα ή μια δραστηριότητά αλλά αναλώνονταν στο να φωνασκούν και να διαμαρτύρονται κυρίως εντός και εκτός των πανεπιστημίων .
    Σε κάθε περίπτωση, όσο διαβάζω το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά την ερασιτεχνική αλιεία και όσο σκέφτομαι ότι η Ελλάδα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της θάλασσα, πιστεύω ακράδαντα ότι όσοι έχουν εμπλακεί με αυτό το νομοσχέδιο χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική περίθαλψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες