Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν καταλάβαμε καλά, όλοι έχουν κάποιον λόγο να πανηγυρίζουν με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό της 18ης Μαρτίου.
Η ΕΕ πανηγυρίζει επειδή κατάφερε να μην τα σπάσουν τα κράτη-μέλη της χάρη στην πρόνοια περί «εθελοντικής διαδικασίας» και μετεγκατάστασης συνολικά 72.000 ανθρώπων στις χώρες της.
Το ΝΑΤΟ μπορεί να πανηγυρίζει καθώς όλοι καλωσορίζουν την παρουσία του στο Αιγαίο.
Η Τουρκία πανηγυρίζει και αποκαλεί τη συμφωνία «ιστορική», καθώς πέτυχε επιτάχυνση απελευθέρωσης της βίζας, οικονομική βοήθεια, άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου (του 33) στην ενταξιακή διαδικασία και«άνοιγμα άλλων Κεφαλαίων με γρήγορους ρυθμούς χωρίς προκατάληψη ως προς τις θέσεις των κρατών-μελών σε συμφωνία με τους υφιστάμενους κανόνες».
Η Κύπρος πανηγυρίζει, διότι δεν άνοιξαν προς το παρόν άλλα κεφάλαια, ως αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής της κυριαρχίας, μετά την επιτυχή έξοδό της από το μνημόνιο (όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ευχαριστώντας παράλληλα και τον κ. Τσίπρα).
Και η Ελλάδα πανηγυρίζει επειδή πέτυχε άλλη μια «δύσκολη συμφωνία», όπως ο κ. Τσίπρας την αποκάλεσε, καθώς, όπως επίσης είπε, πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσε να επιτύχουμε.
Επρόκειτο, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Τσίπρας για «μια διπλωματική νίκη, μια σημαντική διπλωματική επιτυχία».
Σωστά! Διότι ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση αποτελεί «μεγάλη νίκη»!
Μας κάλεσε μάλιστα ο κ. Τσίπρας να μην «προκαταβάλουμε αρνητικά» (μάλλον ήθελε να πει «προκαταλαμβάνουμε», αλλά εκεί θα κολλήσουμε τώρα;) όσον αφορά στο αν η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία.
Και για να μας πείσει, μας διαβεβαίωσε ότι «δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία ως Ευρωπαϊκή Ένωση - σήμερα καταλήξαμε. Άρα μην προτρέχετε, μην προκαταβάλετε αρνητικά ότι δεν θα εφαρμόσουν όλα όσα έχουν συμφωνήσει. Ας είμαστε εμείς εντάξει από την πλευρά μας, ας προσπαθήσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να κρίνουμε και τους γείτονές μας για το αν εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί».
Προφανώς του είχε… διαφύγει ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2013, Τουρκία και ΕΕ υπέγραψαν τη συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, ενώ σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων των Τούρκων εντός των συνόρων της σε χρονικό διάστημα τριών ετών και έξι μηνών.
Στην υπογραφή της συμφωνίας είχε παρευρεθεί (ως πρωθυπουργός) ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας (όπως στις 18 Μαρτίου 2016 ο Νταβούτογλου) ότι αυτή «η συμφωνία αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ» και προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο μερών.
Από την πλευρά της, η τότε επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε δηλώσει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών η συνεργασία ΕΕ και Τουρκίας κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά.
«Σήμερα ενώνουμε ανθρώπους και οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Ξεκινούμε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες παράλληλα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν άμεσα σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών», είχε πει και είχε προσθέσει:
«Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν υποστεί πιέσεις από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και αναμένουμε σύντομα να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας, κυρίως με τη μείωσή τους».
Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε (όλοι πλην του κ. Τσίπρα), ουδέν συνέβη.
Επιπλέον, με τη γνωστή τάση του να τα βλέπει όλα φυσιολογικά, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά ως εξής:
«Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω και κάτι. Διότι γράφτηκαν το προηγούμενο διάστημα διάφορα στα μέσα ενημέρωσης. Ότι δήθεν είναι εθνική μειοδοσία το γεγονός ότι δεχόμαστε στα ελληνικά νησιά εκπροσώπους των τουρκικών αρχών για να συνεργαστούμε μαζί τους. Μα γιατί να μην πει το ίδιο κανείς από την απέναντι πλευρά διότι για πρώτη φορά Έλληνες αξιωματικοί θα βρίσκονται στα τουρκικά παράλια και θα συνεργάζονται με τους αντίστοιχους Τούρκους αξιωματικούς».
Προφανώς κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Και διατυπώνει απορίες.
Διότι η απάντηση στην απορία του είναι η εξής: Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί εδάφη στην Τουρκία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι 16 ελληνικά νησιά τελούν υπό… ελληνική κατοχή και έχει γκριζάρει το Αιγαίο.
Και κάτι για το φλέγον θέμα:
Η ΕΕ βρήκε την χρυσή τομή με την Τουρκία.
Ο κ. Τσίπρας ακόμη αναζητεί την χρυσή τομή με τον συνεταίρο του κ. Καμμένο για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Να φανταζόμαστε πως όταν θα βρεθεί θα αποτελέσει άλλη μία «διπλωματική επιτυχία»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες