Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πολλά τα ηρωικά που έχουν κατά καιρούς ακουστεί περί της Αργεντινής, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έχουν παρουσιάσει ως… πρότυπο («μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», ήταν η περίφημη φράση του από το βήμα της Βουλής όταν η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής χρεοκόπησε το φθινόπωρο του 2014).
Η είδηση που ούτε στα ψιλά δεν πέρασε είναι ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι από το Νταβός όπου και αυτός βρέθηκε δήλωσε στο Ρόιτερ’ς ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτών, οι οποίοι δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων της, δεν εξελίσσονται καλά, καθώς «το βασικότερο αγκάθι στη συζήτηση είναι το θέμα των προστίμων στα ομόλογα που δεν πληρώθηκαν».
Οι συναντήσεις με τον μεσολαβητή συνεχίζονται -η τελευταία έγινε την περασμένη Δευτέρα- ενώ από τα τέλη του περασμένου χρόνου έγινε γνωστό ότι η νέα (κεντροδεξιά) κυβέρνηση αναζητά δεύτερο νομικό γραφείο για να την βοηθήσει να λύσει την μακροχρόνια διαμάχη της με δανειστές που την καταδιώκουν δικαστικά για τα απλήρωτα χρέη της.
Η διαμάχη ξεκίνησε λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης το 2002 να εξοφλήσει ομόλογα αξίας περίπου 91 δισεκατομμυρίων ευρώ (με σημερινές τιμές, ή 100 δις δολάρια)και οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές.
Ο Μάκρι ευελπιστεί να λυθεί το θέμα μέσα στο 2016, κάτι που θα επιτρέψει στην Αργεντινή - την τρίτη κατά μέγεθος μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής - να επανακτήσει την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και να ελαφρύνει μία οξεία έλλειψη σκληρού νομίσματος.
Αυτή είναι η κατάσταση και αυτή ήταν και στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν οι δικοί μας κυβερνήτες δέχονταν τον «ανεξάρτητο ειδικό αναλυτή για θέματα διεθνούς χρέους των Ηνωμένων Εθνών, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάφσκι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα, προκειμένου να μελετήσει τις επιπτώσεις των Μνημονίων σε σχέση με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!
Την 1η Δεκεμβρίου, ο Μποχοσλάφσκι συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη και όπως μας ενημέρωσαν είχαν μια «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων»!
Δεν χρειάζεται να πούμε ότι ο συγκεκριμένος είναι εξ Αργεντινής ορμώμενος, με πρώτο πτυχίο από την Παταγονία και δεύτερο από το Μπουένος Άιρες και ντοκτορά από το ισπανικό πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα.
Ούτε χρειάζεται να προσθέσουμε ότι κατά καιρούς είχε ως πελάτες διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας του.
Επί του θέματος έχει κυκλοφορήσει και το βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών Κώστα Μελά «Αργεντινή Ελλάδα», με αναφορές στις επτά στάσεις πληρωμών της Αργεντινής (1827, 1890, 1915, 1930, 1956, 1982 και 2001» και στα ελληνικά επεισόδια αθέτησης πληρωμών (1827, 1843, 1893, 1932 και 2010).
Τέλος πάντων, μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Αργεντινή παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις αγαθών, με τα ράφια των σούπερ-μάρκετς να αδειάζουν πριν προλάβουν καν να γεμίσουν (με ό,τι βέβαια μπορούν να γεμίσουν καθώς η δυνατότητα της χώρα να εισάγει έχει μειωθεί δραματικά.
Από το 2002, οπότε και χρεοκόπησε, η Αργεντινή έμεινε εκτός διεθνών αγορών με συνέπεια να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού των εισαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 11% τους πρώτους έντεκα μήνες του 2014.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός καλπάζει αγγίζοντας το 40%, ενώ το νέο δράμα εκτυλίσσεται από τον Σεπτέμβριο του 2014, με τη χώρα να βρίσκεται μέσα σε έναν κυκεώνα δικαστικών διενέξεων, αλλά και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό.
Η νέα ηγεσία της χώρας προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι και εν πάση περιπτώσει ενδιαφέρεται περισσότερο για την επίλυση του προβλήματος και λιγότερο για τα διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα στα οποία κατέφευγε η προηγούμενη.
Από την οποία πάντως, η δική μας κυβέρνηση δεν πρέπει να είχε κανένα παράπονο.
Στις 6 Ιουλίου 2015, επομένη του δημοψηφίσματος που οδήγησε στο ηρωικό «Όχι», η τότε πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ… συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τη μαζική απόρριψη των προτάσεων των πιστωτών της Αθήνας και των νέων μέτρων λιτότητας.
«Ελλάδα: απόλυτη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», έγραψε η Κίρχνερ σε μήνυμα στο Facebook, εκφράζοντας «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Αργεντινής όλη την αλληλεγγύη μας στον γενναίο ελληνικό λαό και τους ηγέτες του’.
«Ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στις αδύνατες και ταπεινωτικές συνθήκες που ισχυρίζονται ότι του επιβάλλουν για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του», είχε δηλώσει η πρόεδρος. «Εμείς, οι Αργεντινοί, ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα καταλάβουν το μήνυμα της κάλπης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από κανέναν να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του», κατέληγε στο μήνυμά της.
Ύστερα, στην Ελλάδα το «Όχι» έγινε «Ναι» και στην Αργεντινή η Κίρχνερ έχασε την εξουσία…
Όσο για τον θαυμαστή της κ. Τσίπρα, κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τώρα δηλώνει ξανά και ξανά πως ο λαός συμφωνεί μαζί του!
Με τη διαφορά πως και η Κίρχνερ είχε στο πλευρό της τον λαό της Αργεντινής - μέχρι την ημέρα που ο λαός αποφάσισε να την εκθρονίσει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες