Διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συναδέλφου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Νίκου Συρμαλένιου, για την δημιουργία Περιφέρειας Αιγαίου.
Είναι μια πρόταση, που πράγματι την είχε διατυπώσει και στα χρόνια της Νομαρχίας, όταν προσωπικά εγώ, στηριζόμενος μόνο από κάποιους Επάρχους και Ν.Σ. πάλευα εναντίων των κομματικών υποτακτικών και της αντιπολίτευσης, για να μη δοθούν οι Κυκλάδες βορά στα Δωδεκάνησα, (κυρίως της Ρόδου). Αλλά και τότε και τώρα η πρόταση είναι τελείως αόριστη.
Ας με συγχωρήσει ο φίλος μου ο Νίκος, αλλά μάλλον πιστεύω ότι την κάνει γιατί πρέπει να δείξει ότι κάτι κάνει, μιας και μέχρι σήμερα τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει κάνει για το Νομό, πλην του νοσοκομείου της Θήρας, που και αυτού η λειτουργία (εάν θα γίνει), είναι αποτέλεσμα των αγώνων των κατοίκων της Σαντορίνης. Εάν όμως κάποιος παραβλέποντας την αοριστία της πρότασης την αναλύσει, θα καταλήξει κατ’ αρχήν στις παρακάτω διαπιστώσεις.
- Πρώτο και κύριο είναι ότι, η τεράστια έκταση που θα καταλαμβάνει, το διάσπαρτο του χώρου, σε συνδυασμό με την δυσκολία επικοινωνίας καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των νησιών, το θεσμό του Περιφερειάρχη τελείως απρόσωπο και απόμακρο, και το κυριότερο, μόνο τα κόμματα θα καταφέρνουν να φτιάξουν συνδυασμούς. Έτσι, κομματικοποιείται πλήρως ο θεσμός της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, υποχρεώνοντας στελέχη και προσωπικότητες κάθε Νομού και κάθε νησιού, να ενταχθούν σε κομματικούς συνδυασμούς εάν θέλουν να προσφέρουν στο τόπο τους. (Δηλαδή πλήρης κομματικοποίηση!!!).
- Λόγω της τεράστιας έκτασης και της Πολυνησίας ,τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι άτομα που θα έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, θα έχουν διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα, δύσκολα θα συνεδριάζουν, και η ομαδοποίηση των εκπροσώπων δύο νομών από σκοπιμότητα ή από ομοιότητες προβλημάτων μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε άδικες μονόπλευρες αποφάσεις!!
- Τα μεγάλα και τα ανεπτυγμένα νησιά θα θέλουν να ικανοποιούν πολυτελείς, (ας μου επιτραπεί ο όρος) ανάγκες, για περαιτέρω ανάπτυξή τους, ή εξυπηρέτησης του μεγάλου πληθυσμού τους, ενώ τα μικρά θα μάχονται για τις στοιχειώδεις ανάγκες, εξασφάλισης βασικών υποδομών. Δεν μπορεί να έχουν τα ίδια προβλήματα, η Ρόδος, ή Χίος και η Κως, με την Ικαρία, τις Δ. Κυκλάδες, ή ακόμη περισσότερο με την Ανάφη, τη Σίκινο, τους Φούρνους, ή τα νησιά της Άγονης Γραμμής. Αν εξαιρέσει κανείς τα προβλήματα ακτοπλοΐας και υποστελέχωσης των υπηρεσιών (κυρίως αυτών της υγείας), που και αυτά έχουν διαφορετικότητα, από νησί σε νησί, ως προς τις ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν, άλλα κοινά προβλήματα δεν υπάρχουν, μια και κάθε νησί αποτελεί έναν ιδιαίτερο ανεξάρτητο Μικρόκοσμο!
Ας μη κρυβόμαστε λοιπόν, γιατί όπως έλεγε και ο Παντελής Ζερβός στην κωμωδία «Ζητείται Ψεύτης» ο καυγάς είναι για το πάπλωμα!!! Δηλαδή στην κατανομή των πιστώσεων και στην ικανότητα ενός εκάστου Νομού να εκτελέσει έργα για να τις απορροφήσει. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι Κυκλάδες και η Σάμος και υποστελεχομένες είναι, και μικρούς Δήμους έχουν, αλλά ούτε είναι ισχυρές πολιτικά για πρόσβαση στην κεντρική πολιτική εξουσία, οι πιστώσεις λοιπόν που θα παίρνουν θα είναι λίγες, και η απορρόφησή τους μικρή έως μηδενική, αφού πάντοτε θα προλαβαίνουν οι μεγάλοι και ισχυροί.
Έτσι είναι βέβαιο ότι συνεχώς, άλλοι θα παίρνουν το πάπλωμα και εμείς θα είμαστε πάντα ξεσκέπαστοι!!!
Όσο μεγαλώνουν τα σχήματα, τόσο η αυτοδιοικητική μάχη μεταξύ Γολιάθ και Δαβίδ θα είναι πιο συχνή και πιο άδικη. (Βλέπε κατανομές ποσών για έργα, για νοσοκομεία, για πολιτιστικές - τουριστικές ανάγκες μεταξύ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων).
Κατά την γνώμη μου λοιπόν και επειδή 16 ολόκληρα χρόνια έχω ζήσει τις συμπεριφορές και τις σχέσεις μεταξύ των δύο Νομών, είμαι βέβαιος ότι η πρόταση του Κου Συρμαλένιου και ανεδαφική είναι και λανθασμένη. Εξακολουθώ χωρίς τον πραγματικό ενδοιασμό να πιστεύω πως το σχήμα που θα έβγαζε τις Κυκλάδες από την αφάνεια, την υποβάθμιση και την υποτέλεια είναι:
1. Οι Κυκλάδες μόνες τους μία Περιφέρεια με τα Επαρχεία στελεχωμένα, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες, (Θα έχουμε πάπλωμα μικρό, αλλά δικό μας!!).
2. Οι Κυκλάδες μία Περιφέρεια με τη Σάμο - Ικαρία, νομοί που γειτνιάζουν και ανέκαθεν θεωρείτο ενιαίο νησιωτικό σύμπλεγμα, με ιστορική ακτοπλοϊκή σύνδεση, με παρόμοια προβλήματα και νοοτροπία, αλλά και φιλικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. (Ταιριάζουν τα χνώτα μας και μπορούμε να μοιραστούμε δίκαια το πάπλωμα!!!).
Επειδή όμως κάποιοι επικαλούνται την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θέλει δήθεν μικρότερα σχήματα Περιφερειών, θέλω να θυμίσω σε κάποιους ότι, μαζί με τη Φώφη Γεννηματά, και τον τότε Νομάρχη Σάμου Μανώλη Κάρλα είχαμε δώσει τη μάχη και είχαμε επιτύχει να εξαιρεθούν οι Νησιωτικοί Νομοί από τον γενικό κανόνα, που θα τους εξαφάνιζε!!
Για να μη θεωρηθεί όμως ότι ασκώ μόνο κρητική θα επανέλθω με άλλη επιστολή με προτάσεις, που θα αμβλύνουν την αντιφατικότητα, τα λάθη και τις αδικίες, που θα προκύψουν, εάν τελικά η Κυβέρνηση θέλοντας να δείξει ότι κάτι κάνει, υιοθετήσει την πρόταση του Κου Συρμαλένιου, γιατί η επιστολή μου αυτή ήδη είναι μεγάλη και κουράζει τους αναγνώστες. Σας ευχαριστώ.
Σύρος 28/2/2016
Δημήτρης Μπάϊλας
π. Νομάρχης Κυκλάδων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες